«Έκλεισε» η συμφωνία για το β’ πακέτο προαπαιτούμενων

«Έκλεισε» η συμφωνία για το β’ πακέτο προαπαιτούμενων

Οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη δέσμη μέτρων.

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών στις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, επιβεβαίωσαν οι αρχές της Ευρωζώνης και η Κομισιόν.

Κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, (EWG) την Πέμπτη το βράδυ οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο και το οποίο συνδέεται με υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές ως τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FortuneGreece.com, στη λίστα των μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

1. Η εφαρμογή της εργαλειοθήκης 2 του ΟΟΣΑ, που προβλέπει την πώληση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ, αλλά και τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή.

2. Η νομοθεσία για την αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων.

3. Το σχέδιο δράσης για τους αυτοκινητοδρόμους και το μετρό

4. Η κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου.

5. Τα οριστικά μέτρα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή η εξεύρεση ισοδυνάμων μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

6. Ο ορισμός της επιτροπής για τη σύσταση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η εκπόνηση σχεδίου για τη στελέχωσή του, καθώς και η ολοκλήρωση διαγωνισμών που εκκρεμούν.

7. Η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της συλλογής των φορολογικών εσόδων.

8. Η διασφάλιση της περαιτέρω ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ.

9. Η κατάρτιση του σχεδίου λειτουργίας του ΤΧΣ.

10. Ο ορισμός της στρατηγικής για τα κόκκινα δάνεια.

11. Η εκπόνηση νομοθεσίας για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και από μη τραπεζικά ιδρύματα.

12. Η προετοιμασία του σχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

13. Ο ορισμός του Ειδικού Εκκαθαριστή από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επόμενη ημερομηνία ορόσημο για την Ελλάδα είναι η 7η Δεκεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup. Mέχρι τότε είναι βέβαιο πως οι δανειστές θα απαιτήσουν απτά αποτελέσματα από την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Η 7η Δεκεμβρίου είναι και η μέρα επιστροφής – εκτός απροόπτου – των δανειστών στην Αθήνα.

Η λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, προθεσμία η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Αμέσως μόλις ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των μέτρων, θα πρέπει να χορηγηθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος. Λόγω των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί με τις λίστες των προαπαιτούμενων η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μετατίθεται για το 2016.

Πλήρης ικανοποίηση από την Κομισιόν

Την ευρεία συμφωνία της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων, επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Όπως ανέφερε η ίδια, σε αυτή τη φάση απομένει να καθοριστούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο εν λόγω πακέτο. Επιπλέον, η Μ. Αντρέεβα σημείωσε πως η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως ορίζει η απόφαση του Eurogroup της 23ης Νοεμβρίου, θα «ξεκλειδώσει» την υποδόση ενός δισ. που εκκρεμεί από την πρώτη δόση του προγράμματος και θα ανοίξει το δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση.

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η ίδια ανέφερε πως αυτή αποτελεί βασικό στοιχείο στο τρέχον Μνημόνιο και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την προετοιμασία των μεταρρυθμίσεων.