Εκλογές στη Νότια Αφρική: Το ANC ανοιχτό σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Εκλογές στη Νότια Αφρική: Το ANC ανοιχτό σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
epa06528278 Acting President of South Africa Cyril Ramaphosa arrives in Parliament during an extraordinary sitting after the resignation of President Jacob Zuma, Cape Town, South Africa, 15 February 2018. Acting President, Cyril Ramaphosa will be sworn in during the sitting. President Zuma's resignation overnight comes after he was under intense pressure to resign amidst ongoing corruption and state capture allegations. EPA/MIKE HUTCHINGS / POOL
Το Εθνικό Αφρικανικό Κονγκρέσο του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα δεν εξασφάλισε παρά το 40,2% των ψήφων.

Το Εθνικό Αφρικανικό Κονγκρέσο (ANC), στην εξουσία στην Νότια Αφρική εδώ και τριάντα χρόνια, έχοντας χάσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στις εκλογές της Τετάρτης, ανακοίνωσε ότι πρόθεσή του είναι να ξεκινήσει συνομιλίες με άλλα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Το ANC δεσμεύεται να σχηματίσει κυβέρνηση που θα απηχεί την βούληση του λαού και θα είναι σταθερή και ικανή να κυβερνήσει αποτελεσματικά», δήλωσε ο Φικίλε Μπαλούλα, γενικός γραμματέας του ANC διευκρινίζοντας ότι το κόμμα θα διεξαγάγει εσωτερικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα τις προσεχείς ημέρες.

«Οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι περιμένουν από τους ηγέτες της χώρας αυτής να εργασθούν μαζί για το συμφέρον όλων», είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μετά την καταμέτρηση του 99,91% των ψήφω, το Εθνικό Αφρικανικό Κονγκρέσο του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα δεν εξασφάλισε παρά το 40,2% των ψήφων, ποσοστό που συνιστά ηχηρό ράπισμα συγκρινόμενο με το 57,5% που κατείχε στην απερχόμενη βουλή.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ιστορική καμπή για την Νότια Αφρική, όπου το ANC διατηρεί αδιατάρακτα την απόλυτη πλειοψηφία από το 1994, όταν το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα έβγαλε την χώρα από το καθεστώς του απαρτχάιντ.

«Τα αποτελέσματα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο ANC», παραδέχθηκε ο Φικίλε Μπαλούλα.«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον νοτιοαφρικανικό λαό ότι ακούσαμε τις ανησυχίες του, τις απογοητεύσεις και την δυσαρέσκειά του».

Το ANC παραμένει το ισχυρότερο κόμμα του κοινοβουλίου, το οποίο με την νέα του σύνθεση θα κληθεί να εκλέξει τον πρόεδρο της χώρας κατά την διάρκεια του Ιουνίου.

Το Εθνικό Αφρικανικό Κονγκρέσο θα υποχρεωθεί να συμπήξει συμμαχίες, είτε για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα, είτε για να πείσει τα υπόλοιπα κόμματα να υποστηρίξουν την επανεκλογή του Σίριλ Ραμαφόζα που θα συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας του ANC. Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση του ANC θα είναι υποχρεωμένη σε ad hoc συμμαχίες για να περνά τον προϋπολογισμό και τα νομοσχέδιά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ