Οι εκλογές στη Βαυαρία «πρελούδιο» για τη Μέρκελ

Οι εκλογές στη Βαυαρία «πρελούδιο» για τη Μέρκελ

Το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας «δείχνει» τον νικητή των εθνικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας δεν περιμένει φέτος εκπλήξεις. Ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζιχόφερ ευελπιστεί ότι στις αυριανές εκλογές οι ψηφοφόροι του κρατιδίου θα χαρίσουν απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική Βουλή στο κόμμα που κυβερνάει το πλουσιότερο κρατίδιο της χώρας, χωρίς διακοπή, από το 1958.

Το CSU, ένα λαϊκίστικο, τοπικό κόμμα που κατεβάζει υποψήφιους μόνο στη Βαυαρία, έχει την υποστήριξη σχεδόν όλων των κοινωνικών στρωμάτων του κρατιδίου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Καθολικοί. Και το μόνο ερώτημα είναι εάν αυτή τη φορά θα κυβερνήσει μόνο του -όπως έκανε από το 1962 μέχρι το 2008- οπότε αναγκάστηκε, όπως και οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, να συμμαχήσει με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP) οι οποίοι φαίνεται ότι θα δώσουν μάχη για να ξεπεράσουν το όριο του 5% και να μπουν στην Βουλή και στη Βαυαρία .

Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο κ. Ζιχόφερ θα τα καταφέρει, θα έπρεπε να είναι «μουσική στα αυτιά» της καγκελαρίου, ωστόσο δυο βαριά σύννεφα έχουν εμφανιστεί στον ορίζοντα. Αφενός η πιθανή ήττα των Φιλελευθέρων -που μετέχουν και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση- μπορεί να κάνει μερίδα των ψηφοφόρων της Μέρκελ να το στηρίξουν στις γενικές εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου, στερώντας ψήφους από τους Χριστιανοδημοκράτες κι αφετέρου είναι ο ίδιος ο Ζιχόφερ.

Διαβάστε ακόμη: Επιμένει ο Στάινμπρουκ για νέο σχέδιο Μάρσαλ στην ευρωζώνη

Παρότι οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν σχεδόν ίδιο πρόγραμμα με τους «αδελφούς» Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου, έχουν αρχίσει και παρουσιάζονται ρωγμές στην «οικογένεια». Ο Βαυαρός ηγέτης -παλιά «καραβάνα» στην γερμανική πολιτική σκηνή, όπου πρωταγωνιστεί από το 1980- έχει υποσχεθεί στους συμπολίτες του να υιοθετήσει διόδια για τους μη Γερμανούς οδηγούς που διασχίζουν το κρατίδιο, διακηρύσσοντας μάλιστα ότι εάν συναντήσει αντίσταση από το Βερολίνο, το κόμμα του θα σπάσει τους πολυετείς δεσμούς του με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) αμέσως μετά τις γενικές εκλογές.

Παρά τις προειδοποιήσεις πολλών -οργανώσεων, νομικών ακόμα και του ίδιου του Βερολίνου- ότι μια τέτοια απόφαση είναι παράνομη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ο Ζιχόφερ εμφανίζεται ανυποχώρητος, επιμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή ότι «το σχέδιο του θα υλοποιηθεί» και προειδοποιώντας την Μέρκελ να μην τολμήσει «να παραβεί τις υποσχέσεις της».

Το πόσο μακριά είναι πρόθυμος ο Ζιχόφερ να τραβήξει το σχοινί είναι θέμα προς συζήτηση. Δείχνει πάντως να ακολουθεί τον δρόμο του Φραντς Γιόζεφ Στράους, πρώην πρωθυπουργού της Βαυαρίας επί μια δεκαετία, από το 1978 έως το 1988, ο οποίος ενορχήστρωσε το μοναδικό στην ιστορία του κόμματος, διαζύγιο με τους Χριστιανοδημοκράτες στο Βερολίνο, παρότι ο «χωρισμός» αυτός διήρκεσε μόνο ένα μήνα.

Διαβάστε ακόμη: Έξι πράγματα που δεν ξέρετε για τη Μέρκελ

Η Βαυαρία «είναι πλούσια, αλλά δεν είναι ηλίθια», διακήρυξε ο Ζιχόφερ στην τελευταία κομματική συγκέντρωση πριν ανοίξουν οι κάλπες, στέλνοντας μήνυμα στην καγκελάριο, ότι το κρατίδιο του είναι αυτό που αποτελεί «νησίδα σταθερότητας» και στην Γερμανία και στην Ευρώπη.

Σε εθνικό επίπεδο, τα ποσοστά των δυο κομμάτων -CDU και CSU- κυμαίνονται από 39% έως 41%, σύμφωνα με επτά δημοσκοπήσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό για τον Ζιχόφερ στη Βαυαρία θα δικαιώσει τις τακτικές της Μέρκελ εν μέσω οικονομικής κρίσης, χαρίζοντας δυναμική απέναντι στον Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλο της, Πέερ Στάϊνμπρουκ.

Οι φιλοδοξίες των δυο αδελφών κομμάτων στηρίζονται κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη του κρατιδίου. Με πληθυσμό 12,5 εκατομμυρίων, η Βαυαρία είναι η πλέον εύπορη από τις 16 ομόσπονδες περιφέρειες της χώρας: εκεί έχουν την έδρα τους η BMW και η Siemens, αλλά και ο ασφαλιστικός γίγαντας Allianz. Η ανεργία κυμαίνεται στο 3,8% σχεδόν το μισό από το, ήδη χαμηλό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, μέσο όρο της Γερμανίας, ενώ το ΑΕΠ πέρσι ήταν 619 δισ. δολάρια, μεγαλύτερο από το αντίστοιχο οικονομιών, όπως της Πολωνίας ή της Αυστρίας.

Διαβάστε ακόμη: Κατά περαιτέρω βοήθειας στην ευρωζώνη οι Γερμανοί

Το CSU ιδρύθηκε ως ξεχωριστό κίνημα των Χριστιανοδημοκρατών στην Βαυαρία μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Η συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες είναι ότι το ένα κόμμα δεν μπαίνει στα «χωράφια» του άλλου (ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν υποψήφιους στη Βαυαρία, ούτε οι Χριστιανοκοινωνιστές στην υπόλοιπη χώρα) και τα ποσοστά τους προσμετρώνται στις γενικές εκλογές. Το CSU κατέχει τρία από τα 16 υπουργικά πόστα στην κυβέρνηση Μέρκελ: μεταφορών, εσωτερικών και αγροτικής ανάπτυξης.

Την ώρα που η καγκελάριος περιμένει μια ισχυρή υποστήριξη από τις κάλπες της Βαυαρίας, ο κεντροαριστερός αντίπαλος της, προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία τής εκεί αναμέτρησης, επιμένοντας ότι «οι ομοσπονδιακές εκλογές δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί».

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατεβάζουν τον δημοφιλή Δήμαρχο του Μονάχου, Κρίστιαν Ούντε, ως υποψήφιο για κυβερνήτη, αλλά οι πιθανότητες είναι ελάχιστες να καταφέρουν να εκτοπίσουν τη συμμαχία του CSU από την εξουσία, αλλά και τον Ζιχόφερ από την διακυβέρνηση. Εν μέρει, μαζί του συμφωνεί κι ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Forsa, ο οποίος  δεν πιστεύει ότι το αποτέλεσμα της Βαυαρίας θα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στις εθνικές κάλπες.