Επιμένει ο Στάινμπρουκ για νέο σχέδιο Μάρσαλ στην ευρωζώνη

Επιμένει ο Στάινμπρουκ για νέο σχέδιο Μάρσαλ στην ευρωζώνη

Νέα «πυρά» από τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κατά της Άνγκελα Μέρκελ για τη κρίση χρέους της ΕΕ.

Η «αρένα» των γερμανικών εκλογών μεταφέρεται στους τηλεοπτικούς δείκτες των Γερμανών λίγο πριν τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου. Ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την καγκελαρία, παρευρέθη στην εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης Wahlarena (Εκλογική Αρένα), επιτέθηκε στην Άνγκελα Μέρκελ και εξήγησε γιατί η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα και κατά επέκταση τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Ο Στάινμπρουκ επέκρινε την Μέρκελ για την πολιτική της όσον αφορά την επίλυση της κρίσης και δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τις ασθενέστερες χώρες. Στην διάρκειας 75 λεπτών προεκλογική εκδήλωση , ανέφερε ότι η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει τους γείτονές της στην ευρωζώνη υπό το πνεύμα του αμερικανικού σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Γερμανίας μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

EKT: «Σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον βοήθεια»

«Βρισκόμαστε προ πολλού σε μια ένωση κοινής ευθύνης. Η κυρία Μέρκελ επιδίδεται σε έναν “χορό των πέπλων” τα τελευταία τρία χρόνια και προσπαθεί να σάς πει ότι η Γερμανία δεν είναι σε μια ένωση συνευθύνης». «Από το πρώτο ομόλογο της ελληνικής κυβέρνησης που αγοράστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η συμμετοχή της Γερμανίας αντιστοιχεί στο 27%».
«Συνεπώς γιατί οι Γερμανοί πρέπει να βοηθούν (τους Ελληνες); Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπήρξαν φορές που εκείνοι βοήθησαν εμάς. Υπήρξε το σχέδιο Μάρσαλ και υπήρξαν χώρες που μας έτειναν το χέρι της φιλίας, μόλις λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο».

Ο Στάινμπρουκ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε γνωστή από διαρροές, σύμφωνα με την οποία ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών δεν μπορεί να επιβληθεί εντός νομίμου πλαισίου. «Θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες αυτές», τόνισε.

Η εκπομπή Wahlarena (Εκλογική Αρένα) είναι το σημαντικότερο ζωντανό τηλεοπτικό προεκλογικό πρόγραμμα μετά την τηλεμαχία μεταξύ Μέρκελ και Στάινμπρουκ, την 1η Σεπτεμβρίου. Οι ψηφοφόροι μετέχουν ενεργά, συχνά θέτοντας ερωτήσεις για θέματα που τους αφορούν άμεσα, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Το κανάλι έχει καλέσει τους Γερμανούς να σχολιάζουν τις απαντήσεις και τις ερωτήσεις μέσω του Twitter και τα κορυφαία σχόλια θα εμφανίζονται στον ιστότοπο της εκπομπής κατά τη διάρκεια της προβολής της.