Εκνευρισμός των Αμερικανών για τον Greek Stream

Εκνευρισμός των Αμερικανών για τον Greek Stream

Ο «ανύπαρκτος» αγωγός και το σχέδιο του ΥΠΑΠΕΝ για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος.

Ως… ανύπαρκτο χαρακτήρισε το σχέδιο του ρωσικού αγωγού ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Αμος Χοχσταϊν. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης συναντήθηκε με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και ερωτηθείς για το αν ο Greek Stream έρχεται σε αντίθεση με τον Νότιο Διάδρομο απάντησε: «Έχω μάθει να δουλεύω σε σχέδια που υπάρχουν».

Η δήλωση αυτή ήρθε λίγο μετά την τηλεφωνική επαφή Τσίπρα – Πούτιν και την πρόθεση του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με το Bloomberg, να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού Greek Stream (συνέχεια του Turkish Stream).

Τον κ. Χοχσταϊν συνόδευε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος.

Από την πλευρά του κ. Λαφαζάνης τόνισε: «Υπογράμμισα στον κ. Χοχσταϊν πως η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει πλουραλιστικός κόμβος στην περιοχή μας, να ασκήσει μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική». Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι ο κ. Χοχσταϊν δεν πρόσφερε ούτε ένα αντάλλαγμα σε ο,τι αφορά τη μη στήριξη και συμμετοχή της χώρας μας στο έργο του ρωσικού αγωγού.

Μετά τη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγ. Λαφαζάνης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Με τον κύριο Χοχσταϊν μου δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινή, θα έλεγα, ανταλλαγή απόψεων. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων βεβαίως είναι χρήσιμη για μας και για την προοπτική την οποία χαράσσουμε ως χώρα στα ενεργειακά θέματα. Από κει και πέρα, μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω στον κύριο Χοχσταϊν τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ενεργειακά θέματα της περιοχής μας και της Ευρώπης. Αυτό που ιδιαίτερα υπογράμμισα και θέλω να το τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μας. Θέλουμε μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, το όφελος του ελληνικού λαού και ασφαλώς τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη».

Ερωτηθείς ποια είναι η τοποθέτηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ σε ό,τι έχει να κάνει με τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον πρωθυπουργό και τον κύριο Πούτιν το τελευταίο διάστημα και την πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον Greek Stream, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για την θέση του κ. Χοχσταϊν για αυτά τα θέματα. Αυτό μπορεί να το πει ο ίδιος. Εκείνο που μπορώ να πω εγώ είναι ότι εμείς στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα έχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Και στηρίζουμε αυτό το έργο διότι το θεωρούμε εθνικά ωφέλιμο. Το θεωρούμε ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό, γιατί θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη. Εμείς επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία να αποκομίζει όφελος στον τόπο. Και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο, εμείς θα το στηρίξουμε διότι αυτό επιβάλλει ο ρόλος μας ως μια κυβέρνηση που θέλει να υπηρετήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

Για το αν υπάρχει κάποια αντιπρόταση των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσική πρόταση, ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Αυτή την ώρα δεν νομίζω ότι εγώ πρέπει να μιλήσω εκ μέρους του κυρίου Χοχσταϊν. Σας είπα ότι είχαμε με τον κύριο Χοχσταϊν μια ουσιαστική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Το τι λέει η πλευρά των ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα θα το πει αυτός. Εγώ αυτό που λέω και που έχω ευθύνη να πω είναι όσα αφορούν την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας».