ΕΚΤ: Δεν είναι αναπόφευκτη η έκδοση του ψηφιακού ευρώ

ΕΚΤ: Δεν είναι αναπόφευκτη η έκδοση του ψηφιακού ευρώ
Η πίεση για την έκδοση ψηφιακού ευρώ καθοδηγείται από τις ανησυχίες για την εξάρτηση της ΕΕ από υπηρεσίες πληρωμών εκτός Ευρώπης.

Για «μεγάλη πιθανότητα» υιοθέτησης του ψηφιακού ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε λόγο η διευθύντρια ψηφιακού ευρώ της ΕΚΤ, Έβελιεν Βίτλοξ, την Τετάρτη.

Μιλώντας σε συνέδριο fintech στο Άμστερνταμ και αναφερόμενο στο θέμα, η αξιωματούχος της ευρωτράπεζας είπε πως «νομίζω ότι υπάρχει σίγουρα μεγάλη πιθανότητα. Αλλά δεν είναι αναπόφευκτο αυτή τη στιγμή».

Το Reuters σημειώνει πως η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ, το οποίο θα είναι ένα ηλεκτρονικό ισοδύναμο των μετρητών, ώστε οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν το νόμισμα της κεντρικής τράπεζας για πληρωμές, κάτι που θα αποτελούσε δημόσιο αγαθό.

Εάν το σχέδιο υιοθετηθεί, το ψηφιακό ευρώ θα είναι νόμιμο χρήμα και οι έμποροι που προσφέρουν ψηφιακά μέσα πληρωμής θα πρέπει τότε να το αποδέχονται είπε η Βίτλοξ.

Η πίεση για την έκδοση ψηφιακού ευρώ καθοδηγείται από τις ανησυχίες για την εξάρτηση της ΕΕ από υπηρεσίες πληρωμών εκτός Ευρώπης, γεγονός που υπονομεύει την οικονομική της ανεξαρτησία και την ασφάλεια των συναλλασσόμενων δεδομένων.

«Το να είμαστε εξαρτημένοι από μη Ευρωπαίους παίκτες δεν είναι καλό για την οικονομική μας κυριαρχία» είπε το στέλεχος της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com