ΕΚΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη -προς το παρόν- απειλεί τους μισθούς και όχι τις θέσεις εργασίας

ΕΚΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη -προς το παρόν- απειλεί τους μισθούς και όχι τις θέσεις εργασίας
Photo: pixabay.com
Οι θέσεις εργασίας χαμηλής και μεσαίας εξειδίκευσης δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με ερευνητικό δελτίο της κεντρικής τράπεζας.

Η ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να μειώσει τους μισθούς, αλλά μέχρι στιγμής δημιουργεί και δεν καταστρέφει θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους και τους υψηλά καταρτισμένους, έδειξε έρευνα που δημοσίευσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη, αφήνοντας τους οικονομολόγους να προσπαθούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και προκαλώντας φόβους στο ευρύτερο κοινό για το μέλλον των θέσεων εργασίας τους.

Την ίδια ώρα, οι εργοδότες αγωνίζονται να βρουν εξειδικευμένους εργαζόμενους, παρά την ύφεση, που κανονικά θα μπορούσε να χαλαρώσει τις πιέσεις στην αγορά εργασίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ένα δείγμα 16 ευρωπαϊκών χωρών, το μερίδιο απασχόλησης των τομέων που εκτίθενται στην τεχνητή νοημοσύνη αυξήθηκε, με τις θέσεις εργασίας χαμηλής και μεσαίας εξειδίκευσης να μην επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό και τις θέσεις υψηλής εξειδίκευσης να λαμβάνουν τη μεγαλύτερη ώθηση, αναφέρει το ερευνητικό δελτίο που δημοσίευσε η ΕΚΤ.

Αλλά αναφέρθηκε επίσης σε «ουδέτερες έως ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις» στις αποδοχές και δήλωσε ότι αυτές θα μπορούσαν να αυξηθούν.

«Τα αποτελέσματα αυτά δεν ισοδυναμούν με αθώωση», ανέφερε το έγγραφο. «Οι τεχνολογίες που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να υιοθετούνται. Το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεών τους στην απασχόληση και τους μισθούς – και επομένως στην ανάπτυξη και την ισότητα – δεν έχει φανεί ακόμη».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: