Κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας – Το παρασκήνιο της απρεπούς κίνησης Σούνακ

Κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας – Το παρασκήνιο της απρεπούς κίνησης Σούνακ
epa10262923 (FILE) - Former British Chancellor of the Exchequer and Tory leadership candidate Rishi Sunak at the Conservative Party leadership election hustings at Wembley Arena, London, Britain 31 August 2022 (reissued 24 October 2022). Sunak on 24 October 2022 was designated to succeed Truss as prime minister, after rival candidate Mordaunt withdrew from the party leadership contest, according to a statement Mordaunt published on her Twitter account. EPA/NEIL HALL *** Local Caption *** 57893031 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ακυρώθηκε, με πρωτοβουλία και απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί,

«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε στους FT ότι η συνάντηση ακυρώθηκε λόγω «σχολίων» πριν από την εκδήλωση.

Νωρίτερα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Μητσοτάκης είπε στο BBC ότι η ζωφόρος στο Λονδίνο ήταν σαν να «κόβεται στη μέση» η Μόνα Λίζα.

Ορισμένοι αξιωματούχοι των Τόρις -όπως και η ελληνική πλευρά- συνδέουν την ακύρωση της συνάντησης με την ενόχληση του Sunak που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αποφασίσει πρώτα να συναντήσει τον Starmer, ο οποίος θεωρείται το φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές της Βρετανίας, σύμφωνα με τους FT.

«Στοιχηματίζω ότι αυτό που πραγματικά εξόργισε τον Sunak ήταν η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Starmer. Θα πρέπει να το συνηθίσει», ανέφερε πηγή των FT.

Κυβερνητικές πηγές: Πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης από τον κ. Σούνακ- Πάγιες ελληνικές θέσεις όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα   

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους. Λένε ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό Πρωθυπουργό.

Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ για την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Με αυτή την λιτή δήλωση απάντησε η Ντάουνινγκ Στριτ όταν ερωτήθηκε γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης.