Η ΕΚΤ είναι έτοιμη «να το κάνει όπως η Fed»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση του αποπληθωρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει ακόμη πιο δυναμικά προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Το μήνυμα αυτό απέστειλε από την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vítor Constâncio, μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής, στη διάρκεια ημερίδας υπό τον τίτλο: «Τραπεζική Ένωση, Νομισματική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη» η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ και σε συνεργασία με το Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Goethe της Φραγκφούρτης, υπό την επιστημονική διοργάνωση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

O κ. Costancio επισήμανε ότι το επόμενο βήμα που είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει η ΕΚΤ, στην περίπτωση που επιδεινωθεί η προοπτική του πληθωρισμού, είναι οι μαζικές αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, κατά τα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η πολιτική αυτή η οποία επισήμως ονομάζεται «ποσοτική χαλάρωση» αποτελεί στην ουσία το συγκαλυμμένο τύπωμα νέου χρήματος. Όπως ανέφερε, η «ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα στην περίπτωση που επαληθευτεί το (ανεπιθύμητο) σενάριο, διατήρησης του πληθωρισμού στα σημερινά ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το παράδειγμα της Fed η οποία έχει προσφύγει εδώ και αρκετό καιρό στην εφαρμογή της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Τόσο από τις θετικές επιπτώσεις που η πολιτική αυτή είχε στις τιμές των ομολόγων, όσο και στα μέτωπα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, του πληθωρισμού και εν κατακλείδι της ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πράξει το καθήκον της. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι απαιτείται η συμβολή των κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι είναι αναγκαίο η δημοσιονομική πολιτική να στραφεί κατά κύριο λόγο στη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων, των υποδομών και της παιδείας. Παράλληλα επισήμανε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το δημόσιο εμπόριο και η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε στην παρέμβασή του ότι «τα μέτρα χαλάρωσης που εφαρμόζουν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα διατηρηθούν επ’ άπειρον. Οι Κεντρικές τράπεζες στην ουσία παρέχουν πίστωση χρόνου στις κυβερνήσεις προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να υλοποιήσουν τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους».

Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι παρόλο που στην Ευρωζώνη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να εξέλθει από την κρίση, παραμένουν ακόμη σοβαρές προκλήσεις οι οποίες θα πρέπει ν΄αντιμετωπιστούν. Και τούτο διότι η αντιμετώπιση της κρίσης συνοδεύτηκε από υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Τη στιγμή μάλιστα που η ανάκαμψη της ευρωζώνης προσκρούρει σε εμπόδια, ιδιαίτερα σε υπερχρεωμένες χώρες όπου η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να είναι επεκτατική. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

To τέλος του κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών θα χαλαρώσει τα αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια που ισχύουν στα κράτη μέλη της περιφέρειας, επιτρέποντας στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις, υπογράμμισε ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση των επενδύσεων είναι σήμερα υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, τόσο στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο και σε χώρες της περιφέρειας, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ιδιωτικές επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν από 20% του ΑΕΠ το 2008 σε 16% του ΑΕΠ το 2013. Η μείωση ήταν πιο έντονη σε χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 6 έως 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η προωθούμενη τραπεζική ένωση στην Ε.Ε θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού συστήματος. Επιπροσθέτως, ο εντεινόμενος διασυνοριακός ανταγωνισμός που θα προέλθει από την ενοποίηση σε επίπεδο λιανικής τραπεζικής, θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι χρεώσεις που επιβάλλουν σήμερα οι τράπεζες στους καταναλωτές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Διαβάστε ακόμη:

Παρέμβαση ομολογιούχων στην ομιλία του Λουκά Παπαδήμου

Επανεμφάνιση Παπαδήμου σε ημερίδα με κορυφαίες συμμετοχές

«Άναψε φωτιές» το μήνυμα Λαγκάρντ σε Ντράγκι