ΕΚΤ: Σε χαμηλό άνω των 2,5 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό – Αύξηση των τιμών κατοικιών «βλέπουν» οι καταναλωτές

ΕΚΤ: Σε χαμηλό άνω των 2,5 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό – Αύξηση των τιμών κατοικιών «βλέπουν» οι καταναλωτές
Photo: AFP
Το 10,6% των καταναλωτών της Ευρωζώνης θεωρεί πως είναι πιθανό να χάσει την εργασία του μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Μικρή κάμψη στην πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τους επόμενους 12 μήνες αναμένουν οι καταναλωτές της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Απρίλιο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Ειδικότερα, οι καταναλωτές αναμένουν πως ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 2,9% για τους επόμενους 12 μήνες έναντι εκτίμησης για 3% στην αντίστοιχη έρευνα του Μαρτίου.

Σημειώνεται πως η νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει την πρώτη μείωση των βασικών επιτοκίων της εδώ και αρκετά χρόνια. Η ευρωτράπεζα έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%, στόχο που θέλει για τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εκτίμηση για το 2,9% είναι η χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε βάθος τριετίας υποχώρησαν στο 2,4%, από 2,5% τον Μάρτιο.

Εισόδημα, ανεργία και τιμές κατοικιών

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν σταθερές στο 3,6%.

Οι καταναλωτές αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερο από το αντιλαμβανόμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (10,6%), υποδηλώνοντας μια σε γενικές γραμμές σταθερή αγορά εργασίας.

Τα τριμηνιαία στοιχεία έδειξαν ότι οι άνεργοι ερωτηθέντες ανέφεραν μείωση της αναμενόμενης πιθανότητας εύρεσης εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες, στο 27,5% τον Απρίλιο, από 30,5% τον Ιανουάριο. Οι απασχολούμενοι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης ότι η αναμενόμενη πιθανότητα απώλειας εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες αυξήθηκε σε 10,6% τον Απρίλιο, από 8% τον Ιανουάριο.

Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,6% τους επόμενους 12 μήνες, δηλαδή κατά 0,2% περισσότερο από ό,τι τον Μάρτιο. Τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα συνέχισαν να αναμένουν υψηλότερη αύξηση των τιμών των κατοικιών από ό,τι εκείνα στο υψηλότερο επίπεδο (3,2% και 2,3% αντίστοιχα).

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων για τους επόμενους 112 μήνες

Το καθαρό ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφεραν σύσφιξη (σε σχέση με εκείνα που ανέφεραν χαλάρωση) της πρόσβασης σε πιστώσεις κατά τους προηγούμενους 12 μήνες σημείωσε περαιτέρω ελαφρά μείωση, όπως και το καθαρό ποσοστό εκείνων που αναμένουν σύσφιξη κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Το ποσοστό των καταναλωτών που ανέφεραν ότι υπέβαλαν αίτηση για πίστωση τους τελευταίους τρεις μήνες, το οποίο μετράται σε τριμηνιαία βάση, παρέμεινε αμετάβλητο από τον Ιανουάριο σε 16,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: