ΕΚΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των πλουσιότερων νοικοκυριών και αυξήθηκε ο πλούτος στη Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των πλουσιότερων νοικοκυριών και αυξήθηκε ο πλούτος στη Ευρωζώνη
Euro-Sculpture in front of former ECB building in Frankfurt am Main, Hesse, Germany. Photo from 01. January 2016. (Photo by Daniel Kalker / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Το ποσοστό των πλουσιότερων νοικοκυριών εξακολουθεί να υπερβαίνει το 43%

Η διαφορά πλούτου μεταξύ των νοικοκυριών της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά την τελευταία πενταετία, ενώ ο καθαρός πλούτος αυξήθηκε σημαντικά, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ενδέχεται να αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της νομισματικής πολιτικής στην καταπολέμηση της ανισότητας.

Οι νέοι τριμηνιαίοι Λογαριασμοί Διανεμητικού Πλούτου, τους οποίους επεξεργάστηκε η ΕΚΤ για περισσότερα από οκτώ χρόνια και δημοσίευσε για πρώτη φορά τη Δευτέρα, έχουν ως στόχο να παρέχουν πληροφορίες για την κατανομή του πλούτου των νοικοκυριών σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα και σε πιο λεπτομερές επίπεδο, συνδέοντας τους εθνικούς λογαριασμούς με στοιχεία ερευνών για τα νοικοκυριά.

Οι νέοι αριθμοί επιβεβαιώνουν ένα σχετικά υψηλό επίπεδο καθαρής ανισότητας του πλούτου στη ζώνη του ευρώ, αλλά δείχνουν ότι αυτή τουλάχιστον μειώθηκε ελαφρώς από το 2015, όπως μετράται -για παράδειγμα- από το μερίδιο του πλούτου που κατέχει το ανώτερο 5% της κατανομής έναντι του κατώτερου 50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ποσοστό των πλουσιότερων νοικοκυριών μειώθηκε μεταξύ του 2016 και του δεύτερου τριμήνου του 2023, ενώ εξακολουθεί να υπερβαίνει το 43%. Ταυτόχρονα, ο μέσος καθαρός πλούτος αυξήθηκε κατά περίπου 40%, ανέφερε η ΕΚΤ.

Η ευρωτράπεζα αποδίδει τη μείωση της ανισότητας εν μέρει στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% του πληθυσμού, επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές των κατοικιών. Ο καθαρός πλούτος τους ανά νοικοκυριό αυξήθηκε κατά 27% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Παράλληλα, ο καθαρός πλούτος των μη ιδιοκτητών ακινήτων αυξήθηκε κατά 17%, κυρίως λόγω της αύξησης των καταθέσεων που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο αυτή. Αυτό όμως σημαίνει επίσης ότι η πιο πρόσφατη πτώση των τιμών των κατοικιών μπορεί να οδηγήσει σε αντιστροφή αυτών των αποτελεσμάτων και να ενισχύσει και πάλι την ανισότητα.

Συνολικά, ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών της Ευρωζώνης αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία πενταετία κατά 29% ή κατά περίπου 13,7 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com