3 στρατηγικές για δημιουργία πλούτου από το μηδέν

3 στρατηγικές για δημιουργία πλούτου από το μηδέν
Photo: DALL•E
Ας είναι το 2024 η απαρχή της οικονομικής μας ανεξαρτησίας.

Από την Ιωάννα Φο*

Γεια σας παιδιά!

Ιωάννα εδώ και εύχομαι σε όλους και όλες Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά να έχουμε. Σήμερα δεν θα μπορούσαμε να μην κινηθούμε λίγο σε επίπεδο οικονομικών στόχων για την νέα χρονιά αφού το βασικό μας θέμα είναι 3 αληθινές και βιώσιμες στρατηγικές για την δημιουργία πλούτου στην Ελλάδα σήμερα από το μηδέν. Μπορούμε να πάρουμε μια ή περισσότερες από αυτές, να τις θέσουμε σε εφαρμογή και, γιατί όχι, το 2024 να είναι η πρώτη χρονιά που θα έχουμε έσοδα και από κάτι άλλο πέρα από τον μισθό μας!

Ξεκινώντας το σημερινό μας κείμενο, πρέπει να πούμε ότι οι σημερινές στρατηγικές που θα αναλύσουμε είναι εκατό τοις εκατό αληθινές, δουλεύουν και στα ελληνικά δεδομένα και απευθύνονται κυριολεκτικά σε όλες και όλους, ακόμα κι αν μπορούμε να επενδύουμε μόλις 50€ τον μήνα!

Πρώτη στρατηγική για το σημερινό μας βίντεο είναι το Real Estate.

Εδώ, η κλασσική συνταγή της επιτυχίας είναι η εξής: κληρονομώ ή αγοράζω ένα ακίνητο, το νοικιάζω και έχω έσοδα. Εύκολο στην εκτέλεση, δύσκολο στην υλοποίηση, βέβαια, γιατί αν βγάλουμε από την εξίσωση την πιθανότητα κληρονομιάς, αφού είπαμε- ξεκινάμε από το μηδέν- μας μένει η πιθανότητα της αγοράς ή της κατασκευής.

Ωστόσο υπάρχει και μια διαφορετική στρατηγική στον χώρο του Real Estate, ιδίως στην Ελλάδα, και οφείλεται κατά βάση σε αυτό που λέγεται τουρισμός. Τουρισμός, λοιπόν, δεν είναι μόνο ένα παραθαλάσσιο σπίτι στην Σαντορίνη ή την Μύκονο, αλλά είναι και ένα μικρό ακίνητο, σε ένα ‘’άσημο’’ παραθαλάσσιο χωριό στο πουθενά. Τουρισμός είναι και ένα ειδυλλιακό τοπίο σε ένα βουνό κοντά σε ένα χιονοδρομικό.

Υπάρχουν σπίτια σε «δεύτερης κλάσης» τουριστικά μέρη, παλιές μονοκατοικίες ή αγροικίες που ρημάζουν κλειστά και πωλούνται για 20- 30-40000€ ευρώ. Και όλα αυτά σήμερα, τέλη του 2023, αρχές του 2024. Φυσικά, πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς, να βρούμε και κάποιον άνθρωπο που ξέρει σε βάθος αυτά τα θέματα (μηχανικούς, μεσίτες) και να είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε το ακίνητο σε λογικές τιμές για να υπάρχει η έννοια της απόσβεσης στον ορίζοντα.

Αυτή η εστίαση σε Real Estate projects σε μικρά, ελαφρώς τουριστικά μέρη έχει την εξήγησή της. Όχι, δεν είναι μόνο αυτός ο τρόπος, σαφώς υπάρχουν και ακίνητα στις πόλεις ή σε δημοφιλείς προορισμούς, όμως τρεις λόγοι μας ωθούν προς μια εναλλακτική λύση.

Πρώτον τα ακίνητα στα κέντρα και τα περίχωρα των πόλεων πλέον δεν πλησιάζονται, κυρίως σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεύτερος λόγος πλέον ο τουρισμός κατά βάση κινείται μέσω Ίντερνετ.

Έτσι, ενώ παλιά όλοι πήγαιναν σε ήδη δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, σήμερα μπορούμε να διαφημιστούμε μέσω Ίντερνετ και να έχουμε κόσμο και σε μέρη που δεν είναι στην πρώτη γραμμή. (π.χ όχι τόσο δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, αρχές Χαλκιδικής, Κορινθιακός κόλπος κτλ)

Τρίτος λόγος, ο τουρισμός έχει πολύ καλή απόσβεση και ένα σπίτι που μπορεί να μας κοστίσει σύνολο 60-65 χιλιάδες ευρώ, μπορούμε κάλλιστα να το αποσβέσουμε σε 2-3 χρόνια και ύστερα να έχουμε καθαρά κέρδη από την επένδυσή μας στο Real Estate. Είπαμε, θέλουμε τρόπους που να χτίζουν πλούτο και να  δουλεύουν στην Ελλάδα σήμερα.

Και το να δώσουμε π.χ 350.000 -400.000 ευρώ που δεν τα έχουμε κιόλας για ένα διαμέρισμα 100τμ στο κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης για να πάρουμε ένα ενοίκιο 700-800€ ακόμα και 1000€, μείον τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ και τις ζημίες και να κάνουμε απόσβεση σε 50 χρόνια, ίσως δεν είναι και η καλύτερη επένδυση.

Δεύτερος τρόπος που δουλεύει στην Ελλάδα σήμερα και βοηθάει στην δημιουργία πλούτου από το μηδέν, είναι η επένδυση σε μετοχές με την μορφή των ETFs.

Μακροχρόνιες, σταθερές, βαρετές επενδύσεις δεκαετιών!

Πολύ σημαντικό να επενδύουμε με συνέπεια κάθε μήνα, όσο περισσότερα μπορούμε, ώστε να εκμεταλλευόμαστε τα πάνω και τα κάτω των αγορών προς όφελός μας και, σε βάθος χρόνου, να χτίσουμε μια περιουσία ικανή να μας συντηρήσει για πολλά, πολλά χρόνια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρίτος τρόπος δημιουργίας πλούτου από το μηδέν στην Ελλάδα σήμερα είναι τα side hustles.

Και επειδή δεν θέλω να κουράζω αραδιάζοντας μια τεράστια λίστα με θεωρητικές δεύτερες δουλειές, θα μείνουμε μόνο σε μερικές λέξεις κλειδιά!

Fiverr, Upwork, freelancer.

Πρόκειται για δοκιμασμένες πλατφόρμες, πλατφόρμες που δουλεύουν και εάν τους δώσουμε λίγο χρόνο και επιμονή, θα κάνουμε τους πελάτες μας και θα πληρωνόμαστε από εκεί.

Τι μπορούμε να προσφέρουμε εκεί;

Υπηρεσίες παντός είδους.

Μεταφράσεις, κειμενογραφία, μοντάζ, σχέδιο, σχεδιασμό ιστοσελίδων, δημιουργία υποτίτλων και γενικότερα ότι, μα ότι μπορούμε να φανταστούμε. Και πλέον η δικαιολογία ‘’δεν έχω κάποιο ταλέντο, τι να πουλήσω’’ χάνει κάθε επαφή της με την πραγματικότητα!

Ελπίζω κάτι από όλα όσα αναφέραμε σήμερα να μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε και το 2024 να είναι η απαρχή της οικονομικής μας ανεξαρτησίας! Εύχομαι Χρόνια Πολλά, σας ευχαριστώ που φτάσατε έως εδώ και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: