ΕΚΤ: Το «καμπανάκι» Βιλερουά για τα επιτόκια, ο στόχος για τον πληθωρισμό και η σημασία της… ευελιξίας

ΕΚΤ: Το «καμπανάκι» Βιλερουά για τα επιτόκια, ο στόχος για τον πληθωρισμό και η σημασία της… ευελιξίας
ILLUSTRATION - 14 December 2023, Hesse, Frankfurt/Main: The tower of the European Central Bank (ECB) is brightly lit in the early hours of the morning. The European Central Bank (ECB) will announce its interest rate decision at today's Governing Council meeting. Photo: Andreas Arnold/dpa (Photo by Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
«Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι τώρα ισορροπημένοι, αλλά οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι καθοδικοί», δήλωσε o Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί να αγνοήσει τους οικονομικούς κινδύνους που προκύπτουν από τη διατήρηση υψηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας αναφέρθηκε στην ανάγκη της ΕΚΤ να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της, διατηρώντας ταυτόχρονα τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%. Επιπλέον, υποστήριξε την ανάγκη για ένα δευτερεύοντα στόχο που θα διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Βιλερουά τόνισε τη σημασία της μείωσης των επιτοκίων για τα εισοδήματα, τις θέσεις εργασίας και τα δημόσια οικονομικά, προειδοποιώντας ότι η αναμονή για πολύ καιρό θα μπορούσε να επιβάλει ακόμα πιο επιθετικές περικοπές στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προτάσεις του Βιλερουά συμπεριλήφθηκαν σε μια σειρά από παρόμοιες αναλύσεις από άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχία για το υψηλό κόστος δανεισμού της ΕΚΤ και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Η συζήτηση για το πότε θα πρέπει να γίνουν οι περικοπές έχει ξεκινήσει, με μερικούς να υποστηρίζουν ότι μια μέτρια περικοπή θα ήταν η πιο συνετή επιλογή, αλλά και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές στο μέλλον.

Ο Βιλερουά τόνισε τη σημασία της ευελιξίας και της σταδιακής μείωσης των επιτοκίων, καθώς και την ανάγκη η ΕΚΤ να καθοδηγείται από τα δεδομένα και τις συνθήκες της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: