«Έκτακτα» μέτρα εξετάζουν οι ΗΠΑ για την αναχαίτιση του ΙΚΙΛ στο Ιράκ

«Έκτακτα» μέτρα εξετάζουν οι ΗΠΑ για την αναχαίτιση του ΙΚΙΛ στο Ιράκ

Επίθεση με μη-επανδρωμένα αεροσκάφη και συνεργασία με το σιιτικό Ιράν στο «τραπέζι» - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στροφή σε λύσεις «έκτακτης ανάγκης» φαίνεται πως είναι διατεθειμένες να κάνουν οι ΗΠΑ προκειμένου να αναχαιτίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και τον Λεβάντε» προς τη Βαγδάτη και το ξέσπασμα ενός αιματηρού εμφυλίου στη χώρα όπου επενέβησαν στρατιωτικά πριν από 11 χρόνια για να εδραιώσουν τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα πως η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το  ενδεχόμενο αεροπορικής επέμβασης στο Ιράκ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά και πως ο Λευκός Οίκος είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει συνομιλίες με τον αιώνιο «εχθρό» του, το σιιτικό Ιράν, για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση.

«Δεν θα απέκλεια τίποτα που θα μπορούσε να είναι εποικοδομητικό», είπε ο Κέρι όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη με σκοπό να βοηθήσουν την σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ να απωθήσει την επίθεση των σουνιτών ενόπλων ανταρτών.

«Δεν αποτελούν μια ολοκληρωμένη απάντηση όμως θα μπορούσαν να είναι μια από τις σημαντικές επιλογές. Όταν άνθρωποι δολοφονούνται, σκοτώνονται σε τέτοιες μαζικές σφαγές, πρέπει να το σταματήσεις. Και κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις για να το σταματήσεις, είτε από αέρος, είτε με άλλον τρόπο», είπε ο Κέρι μιλώντας στο Yahoo!News.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ κατέλαβαν μεγάλες ζώνες στο βόρειο και στο κεντρικό Ιράκ, μεταξύ των οποίων η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Μοσούλη. Οι τζιχαντιστές προσπαθούν εφεξής να προελάσουν προς την Βαγδάτη και το ΙΚΙΛ ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσε 1.700 Ιρακινούς σιίτες στρατιώτες, έγκλημα που καταδικάστηκε ομόφωνα από τη διεθνή κοινότητα.

Νωρίτερα σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ ενδέχεται να ξεκινήσουν συνομιλίες για το Ιράκ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε το βράδυ της Κυριακής ότι Ουάσινγκτον και Τεχεράνη – που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους εδώ και 34 χρόνια αλλά είναι και οι δύο σύμμαχοι του Ιράκ- πρόκειται να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες με αντικείμενο τη βοήθεια που μπορούν να παράσχουν στην κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι, του σιίτη πρωθυπουργού του Ιράκ.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εξετάσει εξονυχιστικά κάθε επιλογή που έχει στη διάθεσή του, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών πληγμάτων», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, δήλωσε σήμερα πως «δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση, κανένα σχέδιο για τον συντονισμό των στρατιωτικών δράσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν», δήλωσε . «Είναι πιθανόν στο περιθώριο αυτών των συνομιλιών να έχουμε συζητήσεις με τους Ιρανούς για την κατάσταση στο Ιράκ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη Βιέννη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) και της Τεχεράνης.

Στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ συζήτησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Η βρετανική κυβέρνηση δεν αποκάλυψε καμία λεπτομέρεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας που έγινε την ώρα που η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την κυβέρνηση του Ιράκ να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ. «Είμαστε σε επαφή με την ιρανική κυβέρνηση», είπε ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. 

Ο Χέιγκ, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Βρετανίας στο Ιράκ. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αεροπορικών πληγμάτων εκ μέρους των βρετανικών δυνάμεων, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

Απομάκρυνση διπλωματών και ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας
Απέναντι στην βία αυτή και την έλλειψη σταθερότητας στο Ιράκ, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ήταν οι πρώτες χώρες που επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση διπλωματικού τους προσωπικού από τις πρεσβείες τους στην Βαγδάτη. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε εξάλλου την αποστολή ενισχύσεων γύρω από την πρεσβεία της, η οποία βρίσκεται στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης και η οποία φρουρείται ήδη αυστηρά. Οι εργαζόμενοι της αμερικανικής πρεσβείας θα μεταφερθούν στα προξενεία του Ιρμπίλ και της Βασόρας, περιοχές που έχουν γλιτώσει από τη βία μέχρι τώρα, ενώ άλλοι προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιορδανία.

Ταυτόχρονα το αμερικανικό πλοίο USS Mesa Verde με 550 πεζοναύτες και αεροσκάφη Osprey, τα οποία μπορούν να πετούν ως ελικόπτερα και ως αεροπλάνα, έφτασε στον Κόλπο, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο, για να υποστηρίξει μια πιθανή αμερικανική δράση που θα αποσκοπεί να βοηθήσει την κυβέρνηση του Ιράκ να πολεμήσει τους σουνίτες τζιχαντιστές. Το USS Verde φτάνει στον Κόλπο μετά το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, το οποίο αφίχθη εκεί το Σάββατο μαζί με το καταδρομικό που είναι εξοπλισμένο με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους USS Philippine Sea και το αντιτορπιλικό που είναι εξοπλισμένο με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους USS Truxtun.

 

Παράλληλα, η Ιορδανία φέρεται να διπλασίασε τη στρατιωτική της παρουσία κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράκ, μετά την αποχώρηση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από περιοχές στη γειτονική επαρχία Αλ Άνμπαρ.

Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι η βασιζόμενη στο θρησκευτικό δόγμα πολιτική του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της χώρας του και ζήτησε να σχηματιστεί άμεσα στο Ιράκ μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρεται επίσης ότι το βασίλειο είναι «αντίθετο σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση» στο Ιράκ, όπου ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν αρκετές περιοχές του βορρά.

Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας, του οποίου προεδρεύει ο πρίγκιπας διάδοχος Σάλμαν Μπιν Αμπντέλ Αζίζ, απέδωσε ότι οι εξελίξεις αυτές «στη βασιζόμενη στο θρησκευτικό δόγμα πολιτική και τον αποκλεισμό που εφαρμόζεται στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια» υπό την πρωθυπουργία του Μάλικι.

Άμυνα έναντι πετρελαίου;
Καθώς η ιρακινή κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο περιοχών στο βόρειο τμήμα της χώρας, τις οποίες κατέλαβαν ισλαμιστές αντάρτες, οι δυνάμεις του Ιρακινού Κουρδιστάν κατάφεραν να προχωρήσουν στην κατάληψη της αμφισβητούμενης πόλης του Κιρκούκ και των αγροτικών περιοχών που είναι εξαιρετικά πλούσιες σε αποθέματα πετρελαίου.

Σήμερα η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν έκανε γνωστό πως πιστεύει ότι το μερίδιό της στις συνολικές πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου πρέπει να αυξηθεί και να είναι στο 25% της συνολικής παραγωγής. Εκπρόσωπος των κουρδικών αρχών υποστήριξε επίσης ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού από τη Βαγδάτη έχουν αναγκάσει την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική στις πωλήσεις πετρελαίου εκτός του ελέγχου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Σαφέν Ντιζαγιέ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Παιδείας της περιφερειακής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν και πλέον επίσημος εκπρόσωπος της αυτόνομης κυβέρνησης, είπε ότι ενώ βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών η κυβέρνηση με έδρα το Ιρμπίλ αναμένεται να λάβει το 17% των ιρακινών εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου, η συνολική αποτίμηση θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερη με βάση την αύξηση του πληθυσμού και της παραγωγής πετρελαίου.

«Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερος και μάλιστα πιστεύουμε ότι θα μπορούσε κατά μέσο όρο να είναι στο 25%», είπε ο Ντιζαγιέ από την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν. «Το 17% ήταν απλά μια εκτίμηση η οποία χρησιμοποιήθηκε. Αλλά ακόμα και τώρα δεν θα λάβουμε αυτό το ποσοστό. Φέτος λάβαμε μόνο το 10,5% του συνολικού προϋπολογισμού του Ιράκ», σημείωσε.Την ώρα που το Ιράκ αγωνίζεται να σταματήσει την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών, το Ιρακινό Κουρδιστάν προχωρά σε ανεξάρτητες από την κεντρική κυβέρνηση εξαγωγές πετρελαίου. Ένα ακόμη, το τρίτο, δεξαμενόπλοιο αναμένεται να φορτώσει τόνους αργού πετρελαίου από το μεσογειακό λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας στις 22 Ιουνίου, όπως ανέφερε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Διαβάστε ακόμη:

Στη δημοσιότητα εικόνες ομαδικών εκτελέσεων στο Ιράκ

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Ο Ομπάμα απειλεί με στρατιωτικά πλήγματα τους αντάρτες στο Ιράκ

Τόνι Μπλερ: «Δεν ευθύνεται η επέμβαση του 2003 στο Ιράκ για τη σημερινή κρίση»

Η Τεχεράνη τάσσεται κατά των ξένων επεμβάσεων στο Ιράκ