Έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με θεσμικούς εκπροσώπους της κεφαλαιαγοράς

Έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με θεσμικούς εκπροσώπους της κεφαλαιαγοράς
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ψυχραιμία μπροστά στις μεγάλες διακυμάνσεις των ημερών λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού συνιστά το ΥΠΟΙΚ.

H διατήρηση ψυχραιμίας και υπεύθυνης αποτίμησης των δεδομένων αναφορικά με το εύρος των διακυμάνσεων στις τιμές των μετοχών ως αναμενόμενο απότοκο των παγκόσμιων αναταράξεων (π.χ. κορωνοϊός), παρότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παραμένει θετικό, αποτελεί προαπαιτούμενο, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού και του υφυπουργού Χρήστου Σταϊκούρα και Γιώργου Ζαββού με τους επικεφαλής θεσμικών φορέων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με ορθή επανάληψη από το υπουργείο Οικονομικών της σχετικής ανακοίνωσης, οι εν λόγω διακυμάνσεις όχι μόνο διατηρούνται σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά αντίστοιχων διεθνών αγορών, αλλά και σαφώς αιτιολογούνται μετά από τις ιδιαίτερα σημαντικές αποδόσεις που πρόσφατα κατέγραψαν οι ελληνικές μετοχές οδηγώντας το ελληνικό Χρηματιστήριο στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως διαπιστώθηκε και συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής με σκοπό την υγιή ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και συζητήθηκε το πλαίσιο χάραξής της. Τονίζεται δε, ότι η ανάληψη από το υπουργείο των απαιτούμενων πρωτοβουλιών μετά από γόνιμη και εποικοδομητική διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, με σκοπό τον καθορισμό, την ιεράρχηση και εν τέλει την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, αναμένεται να βελτιώσει αποτελεσματικά την λειτουργία και ανταγωνιστικότητά της, ούτως ώστε να μπορέσει να επιτελέσει με επιτυχία τον αναπτυξιακό ρόλο που της ανήκει και να μετεξελιχθεί σε ένα χρηματοοικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνάντηση μετείχαν η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ. Χαντζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σ. Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών Π. Δράκος, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σ. Κυρίτσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Θ. Μυλωνάς και ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΥ Ι. Πολυχρονίου.