Έκτακτο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από την ΕΜΥ- Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Έκτακτο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από την ΕΜΥ- Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι
Κεραυνοί έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα, Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα φαινόμενα αυτά θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, ενώ θα εξασθενήσουν τη νύχτα.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας -συμπεριλαμβανομένης της Αττικής- και συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το έκτακτο δελτίο, τα φαινόμενα αυτά θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες ενώ θα εξασθενήσουν τη νύχτα.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Πέμπτη:

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες που πιθανώς θα είναι τοπικά ισχυρές. Βελτίωση τη νύχτα.
Άνεμοι: Βόρειοι Βορειοανατολικοί 3 με 5 και σταδιακά από το μεσημέρι στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες Νοτιοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, που πιθανώς τοπικά θα είναι ισχυρές. Σταδιακά από το βράδυ τα φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν και αργά τη νύχτα θα σταματήσουν. Λίγα χιόνια στα ορεινά.
Άνεμοι: Ανατολικοί Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, που πιθανώς θα είναι τοπικά ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν. Λίγα χιόνια στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες που πιθανώς πρόσκαιρα θα είναι τοπικά ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: Από Βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το μεσημέρι στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικούς όμβρους ή σποραδικές καταιγίδες. Στα νότια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια Βόρειοι Βορειοανατολικοί 4 με 5, βαθμιαία από το μεσημέρι τοπικά 6 και το βράδυ έως 7 μποφόρ. Στα νότια Βόρειοι Βορειοδυτικοί 4 με 6 και σταδιακά από το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε ετοιμότητα η πολιτική προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.