Έκθεση N2Growth: Στα 215,5 δισ. δολάρια αναμένεται να «σκαρφαλώσει» το 2023 η αγορά των Venture Capital

Έκθεση N2Growth: Στα 215,5 δισ. δολάρια αναμένεται να «σκαρφαλώσει» το 2023 η αγορά των Venture Capital
Photo: pixabay.com
Οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την αξιοποίηση αναδυόμενων αγορών, όπως η Ασία και η Λατινική Αμερική.

Με βάση την πρόσφατη έκθεση της N2Growth, η αγορά των Venture Capital αναμένεται να φτάσει τα 215,5 δισ. δολάρια για το 2023 σε σχέση με τα 207,7 δισ. δολάρια που ήταν το 2022, σημειώνοντας σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) άνω του 21%. Επιπλέον, η αγορά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 522,2 δισ. δολάρια έως το 2027, με σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνάει το 20%.

Αναφορικά με τις κυρίαρχες τάσεις του κλάδου, σημειώνεται ότι οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων πιέζονται να διαφοροποιηθούν και να βρουν δημιουργικούς τρόπους να προσδώσουν αξία, εστιάζοντας σε εξειδικευμένους τομείς, αυξάνοντας τις αποδόσεις τους και οικοδομώντας ένα ισχυρό δίκτυο με βασικούς συντελεστές του κλάδου.

Από την εικονική επισταμένη έρευνα (virtual due diligence) έως τη χρήση εργαλείων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό πιθανών επενδυτικών ευκαιριών, η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο σημαντικό μέρος του private equity, με την πανδημία να έχει επιταχύνει τη χρήση της τεχνολογίας στον κλάδο.

Τα θέματα γύρω από την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Υπευθυνότητα (ESG) γίνονται όλο και πιο σημαντικά τόσο για τους επενδυτές όσο και για τις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύουν οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity firms), με τις επιχειρήσεις που ενσωματώνουν τα κριτήρια ESG στη διαδικασία λήψης των επενδυτικών τους αποφάσεων μέσα από την εφαρμογή σχετικών πρωτοβουλιών, να αυξάνονται συνεχώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την αξιοποίηση αναδυόμενων αγορών, όπως η Ασία και η Λατινική Αμερική, με τους διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων (privatecapital fund managers) να έχουν αναπτύξει 28,2 δισ. δολάρια σε 1.352 συμφωνίες (deals) στη Λατινική Αμερική για το 2022.

Καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για συμφωνίες σε παραδοσιακούς τομείς όπως η τεχνολογία και η υγειονομική περίθαλψη και με την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών λόγω της πανδημίας, οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (privateequity firms) αναμένεται να αναζητήσουν ευκαιρίες σε εξειδικευμένους τομείς. Η καθαρή ενέργεια, η τεχνολογία υγειονομικής περίθαλψης (healthcare technology) και τα logistics του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-Commerce) είναι πιθανό να δουν αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity firms) το 2023.

Όπως δήλωση η Αρετή Σαΐτη, Senior Partner της N2Growth Greece, «οι εταιρίες PE/VC πρέπει να είναι ανοιχτές σε δημιουργικές και πρωτότυπες λύσεις για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ταλέντων που μπορεί να συναντήσουν σε αυτές τις εξειδικευμένες αγορές. Διαφορετικά, ενδέχεται να χάσουν πολύ χρόνο στην αναζήτηση ταλέντων ή να «χάσουν» σημαντικούς συνεργάτες λόγω του έντονου ανταγωνισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: