«Εκτός» από την ατζέντα του Eurogroup της Πέμπτης η Ελλάδα

«Εκτός» από την ατζέντα του Eurogroup της Πέμπτης η Ελλάδα
Óõíåäñßáóç ôïõ Eurogroup ôçí ÄåõôÝñá 4 Äåêåìâñßïõ 2017, óôéò ÂñõîÝëëåò. (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον Δεκέμβριο θα ληφθεί η απόφαση για το εάν θα εκταμιευτούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, το 2020 η συζήτηση για το εάν μπορούν να αυξήσουν τον δημοσιονομικό χώρο. Σύντομη αναμένεται η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ την Πέμπτη.

Οι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα παρουσιαστούν την Πέμπτη, αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, στις 16.00 ώρα Ελλάδας, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών των κρατών-μελών δεν αναμένονται θετικές, ωστόσο, δεν θα έχουν την εικόνα «ύφεσης».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν αναμένεται να γίνει κάποια συζήτηση στη συνεδρίαση αυτού του μήνα, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Αυτή θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του μήνα, προκειμένου να γίνει η αξιολόγησή της από το Euroworking Group εγκαίρως για το Eurogroup του Δεκεμβρίου. Στη βάση αυτής της αξιολόγησης, στο επόμενο Eurogroup, θα ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Εξάλλου, στο Eurogroup της Πέμπτης θα συζητηθεί και η πρόοδος σχετικά με τα βήματα που έχουν ληφθεί για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, όπως είναι η Συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης.