Εκτός συνεδρίου της ΝΔ οι 400 αντιπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ

Δεν προτίθεται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών της ΟΝΝΕΔ η Συγγρού.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Με τους χειρότερο δυνατό τρόπο εισέρχεται στην τελική ευθεία για το 10ο συνέδριό της η ΝΔ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δέχεται ένα σοβαρό πλήγμα στην εικόνα του και την αξιοπιστία του ύστερα από τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

Το φιάσκο του συνεδρίου της γαλάζιας νεολαίας οδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που ανακοίνωσε χτες η γαλάζια νεολαία και ως εκ τούτου μένει σε εκκρεμότητα το τι μέλει γενέσθαι με τις 400 κενές θέσεις των αντιπροσώπων της ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο του κόμματος.

Οι σχετικές ανακοινώσεις από τη Συγγρού αναμένονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη είναι κατηγορηματικοί πως «για μας δεν υπάρχουν εκλογές στην ΟΝΝΕΔ».

Σ’ αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η δήλωση του επικεφαλής της ΔΑΠ και μέλους της ΕΓ της ΟΝΝΕΔ Γιάννη Αναστασόπουλου για εκλογές που δεν έγιναν και «εικονικά αποτελέσματα» με «φανταστικούς αριθμούς ψηφισάντων».

Στην πραγματικότητα το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ έρχεται να καταδείξει τις διαταραγμένες ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ, την αυτονόμηση σειράς στελεχών πρώτης γραμμής από την ηγετική ομάδα για τη διαμόρφωση ιδιαίτερων ομάδων στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως πχ του αντιπροέδρου Άδωνι Γεωργιάδη και σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ετερόκλητες συμμαχίες που εξασφάλισε προ τετραμήνου κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξή του στην προεδρία της ΝΔ.

Ουσιαστικά τα τεκταινόμενα και οι παρασκηνιακές μάχες που οδήγησαν σε ναυάγιο το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ φέρνουν στην επιφάνεια την απόσταση που χωρίζει τον πρόεδρο της ΝΔ από το γραμματέα του κόμματος Αντρέα Παπαμιμίκο αλλά και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη ο οποίος αναδείχτηκε στην προεδρία της Οργάνωσης με τις ευλογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ταυτόχρονα φαίνεται πως ακόμα η ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν έχει βρει τα πατήματά της και δεν μπορεί να διαμορφώσει έναν κομματικό μηχανισμό που θα υπηρετήσει τη νέα κατάσταση στο κόμμα παρά το γεγονός ότι το βασικό στρατόπεδο των καραμανλικών επιδιώκει να κάνει διακριτή την παρουσία του, αλλά όχι σε βαθμό που δεν θα επιτρέπει στον κ. Μητσοτάκη να κινηθεί ως πρόεδρος του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι επέλεξαν να μην κατεβάσουν δικό τους υποψήφιο πρόεδρο πριν από το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και μάλιστα αυτό το μήνυμα είχε σταλεί και στο Σάκη Ιωαννίδη με αποτέλεσμα να υπαναχωρήσει και να μην επιδιώξει να βρει διάδοχο που θα αναμετρηθεί με τον Βασίλη Γεωργιάδη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν και για την ηγετική ομάδα το φιάσκο του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ αντιμετωπίζεται ως μια ακόμη αφορμή για να προχωρήσει στις αλλαγές που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια «ΝΔ από την αρχή» εντούτοις για στελέχη που τον αντιπολιτεύονται το σύνολο των προσυνεδριακών διαδικασιών με αποκορύφωμα το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ δημιουργεί συνθήκες πολιτικής απονομιμοποίησης του συνεδρίου της ΝΔ το ερχόμενο Σάββατο.

Στο σκηνικό αυτό έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα που εμφανίζονται στην εκλογή των τοπικών οργάνων της ΝΔ. Χτες έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη των προέδρων των 66 ΝΟΔΕ. Κατά τους επιτελείς του κ. Μητσοτάκη τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κυριαρχεί το μήνυμα της ανανέωσης καθώς το 70% των εκλεγέντων είναι νέοι πρόεδροι των νομαρχιακών οργανώσεων. Κατά την εκδοχή άλλων έμπειρων κομματικών παραγόντων το ότι στις μισές περίπου ΝΟΔΕ υπήρχε μόνο μια υποψηφιότητα δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και συμμετοχής των στελεχών της ΝΔ στην εσωκομματική ζωή.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις του καταστατικού σε ότι αφορά τις επιλογές υποψηφίων και τη διαμόρφωση των εκλεκτορικών σωμάτων. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να εξεταστούν οι όποιες καταγγελίες υπάρξουν από τα αρμόδια όργανα.

Σε ότι αφορά τους συσχετισμούς κατά πληροφορίες είναι οριακή η πλειοψηφία στο βαθμό που υπάρχει και αυτή των προέδρων των ΝΟΔΕ που βρίσκονται υπό την επιρροή του κ. Μητσοτάκη, ενώ δραστήρια φαίνεται πως κινήθηκε ο γραμματέας της ΝΔ Αντρέας Παπαμιμίκος καταφέρνοντας να προωθήσει υποψηφιότητες της επιλογής του και να εκλέξει προέδρους ΝΟΔΕ σε πάρα πολλούς νομούς της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Πηγή: news247.gr