Εκτός βουλής ο «Καβαλιέρε»

Εκτός βουλής ο «Καβαλιέρε»

Υπέρ της αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε η επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας.

Στην «εξορία» αποφάσισε να στείλει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι η Επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας που συνεδρίαζε σήμερα με θέμα την αποπομπή του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του «Φόρτσα Ιτάλια» από την ιταλική βουλή.

Η 23μελής επιτροπή τάχθηκε υπέρ της αποπομπής του «Καβαλιέρε» από το σώμα της βουλής, μετά την οριστική καταδίκη του για φορολογική απάτη, και αναμένεται να υποβάλει την εισήγησή της στην ολομέλεια του σώματος εντός είκοσι ημερών για ψηφοφορία.

Μετά από μια εβδομάδα αναταράξεων στην Ιταλία, που χαρακτηρίστηκε από την αποτυχημένη προσπάθεια του Μπερλουσκόνι να ρίξει την κυβέρνηση Λέτα, φαίνεται πως ο Μπερλουσκόνι είναι πλέον για τα καλά «στριμωγμένος» και πολιτικά, καθώς η ανταρσία στους κόλπους του κόμματος του με τον αναπληρωτή Αντζελίνο Αλφάνο να πρωτοστατεί, τον άφησε έκθετο.

Διαβάστε ακόμη: Όταν το «πουλέν» στρέφεται κατά του μέντορα του

Η συνεδρίαση των μελών της επιτροπής διήρκεσε πέντε ώρες και υπέρ της αποπομπής τάχθηκαν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις εκτός του κόμματος του Μπερλουσκόνι, «Φόρτσα Ιτάλια» και της Λέγκας του Βορρά. Οι γερουσιαστές της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο νόμος Σεβερίνο, που προβλέπει την αποπομπή βουλευτών και γερουσιαστών, στην περίπτωση του Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, διότι το αδίκημά του διαπράχθηκε πριν την ψήφιση του εν λόγω νόμου.

«Το σενάριο είχε ήδη γραφτεί, όπως και ο τίτλος: αποδόθηκε αδικία» δήλωσε ο Πάολο Μποναγιούτι, γερουσιαστής και εκπρόσωπος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την ανακοίνωση της απόφασης .

Ο πρώην υπουργός Κάρλο Τζοβανάρντι -παρότι αποσκίρτησε- στο θέμα της αποπομπής του Μπερλουσκόνι συνεχίζει να στηρίζει τον ιδρυτή της Φόρτσα Ιτάλια: «Η άποψη ότι ο νόμος περί έκπτωσης των πολιτικών πρέπει να εφαρμόζεται και για αδικήματα που διεπράχθησαν πριν την ψήφισή του, βρίσκει ιστορικά προηγούμενα μόνον στην Σοβιετική Ένωση και στην ναζιστική Γερμανία», υποστήριξε.

Ο «Καβαλιέρε» και οι συνήγοροι υπεράσπισής του δεν ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, με το σκεπτικό ότι «η απόφαση είχε ήδη ληφθεί εδώ και πολλές ημέρες».

Οι νομικές περιπέτειες του Μπερλουσκόνι οδήγησαν σε πολιτική αναταραχή, με το Δημοκρατικό Κόμμα του Λέτα να δηλώνει την πρόθεση του για αποπομπή του Μπερλουσκόνι από το κοινοβούλιο βάσει νόμου του 2012 κατά της διαφθοράς.