Ελεύθεροι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία

Ελεύθεροι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία

Νέες επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού σε Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ - «Αγανακτισμένη» η Ρωσία για τα τραγικά γεγονότα στην Οδησσό.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού διεξάγονται από τα ξημερώματα κατά των ένοπλων ρωσόφωνων αυτονομιστών στη βιομηχανική ανατολική περιφέρεια της Ουκρανίας, κοντά στην πόλη Κραματόρσκ, ενώ συνεχίζεται και η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ, την ώρα που ο ουκρανικός λαός και η διεθνής κοινή γνώμη παραμένουν συγκλονισμένοι από τις χθεσινές εξελίξεις στην Οδησσό, όπου 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που έκαψε το κτίριο που στέγαζε τα εργατικά συνδικάτα, κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων στο κέντρο της πόλης.

Στη μοναδική ίσως θετική εξέλιξη της ημέρας η απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που κρατούνταν εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ. «Και τα 12 πρόσωπα που υπήρχαν στη λίστα μου απελευθερώθηκαν», δήλωσε ο Ρώσος απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, Βλαντίμιρ Λούκιν, στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Όπως τους είχα υποσχεθεί, γιορτάσαμε τα γενέθλιά μου χθες και έφυγαν. Όπως είπα, ήταν καλεσμένοι μου», δήλωσε από την πλευρά του ο φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των 12 παρατηρητών ήταν Ευρωπαίοι και Ουκρανοί, αλλά και πως δεν υπήρξαν όροι για την απελευθέρωσή τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πύργο της τηλεόρασης στο Κραματόρσκ, κοντά στο προπύργιο των ανταρτών της Σλαβιάνσκ, όπου χθες μαίνονταν σφοδρές μάχες. Ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού κατά της ένοπλης εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία που άρχισε πριν από ένα μήνα. «Η ενεργή φάση της επιχείρησης συνεχίστηκε τα ξημερώματα. Δεν σταματάμε», έγραψε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook χωρίς να δώσει πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Στη διάρκεια της νύχτας τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι μάχες διεξάγονταν κοντά στο Κραματόρσκ, επικαλούμενα νοσοκομειακές πηγές που ανέφεραν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν. Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίστηκαν μετά τον θάνατο χθες δύο Ουκρανών στρατιωτικών κατά την κατάρριψη δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων από ένοπλους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ. Οι αυτονομιστές δήλωσαν ότι τρεις μαχητές και δύο πολίτες επίσης σκοτώθηκαν κατά την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη.

Ο απολογισμός, ωστόσο, γίνεται ακόμη βαρύτερος μετά τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη φωτιά και τις οδομαχίες μεταξύ φιλορωσικών και φιλοευρωπαϊκών ομάδων στην Οδησσό χθες, ανοίγοντας νέο μέτωπο σε μια σύγκρουση που έχει αρχίσει να χωρίζει τη χώρα στα δύο.

1/3

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο κτίριο των συνδικάτων ανέρχεται σε 31, ενώ διακόσιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Τα περισσότερα από τα θύματα -που σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ήταν στην πλειοψηφία τους υποστηρικτές των φιλορώσων- είτε πνίγηκαν από τους καπνούς που τύλιξαν το κτίριο είτε σκοτώθηκαν πηδώντας από τα παράθυρα του κτιρίου προκειμένου να σωθούν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι αρχές συνέλαβαν και έθεσαν υπό κράτηση περισσότερα από 130 άτομα για το τραγικό γεγονός και τις οδομαχίες, στις οποίες είχαν εμπλακεί φιλορώσοι αυτονομιστές και ομάδες υποστηρικτών της κυβέρνησης του Κιέβου. Σε δήλωσή του, ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Πέτρο Λουτσιούκ αναφέρει ότι όσοι κρατούνται θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες όπως συμμετοχή σε ταραχές έως και φόνο εκ προμελέτης για τις χθεσινές οδομαχίες που είχαν ως αποτέλεσμα την πυρπόληση της έδρας των συνδικάτων.

Η αστυνομία έχασε γρήγορα χθες τον έλεγχο όταν εκατοντάδες άνδρες, μεταξύ τους οπαδοί του ποδοσφαίρου, ενεπλάκησαν σε μάχες σε όλη την πόλη. Ο Λουτσιούκ δήλωσε ότι η αστυνομία θα κάνει τα πάντα «για την αποφυγή μιας παρόμοιας τραγωδίας στο μέλλον».

Νωρίτερα, στις ταραχές που ξέσπασαν στην Οδησσό, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.

«Αγανακτισμένη» η Ρωσία για το «έγκλημα» στην Οδησσό
Η κυβέρνηση της Ρωσίας εξέφρασε χθες την «αγανάκτησή» της για τις εξελίξεις στη Οδησσό και κατήγγειλε την «εγκληματική ανευθυνότητα» της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

«Η Ρωσία πληροφορήθηκε με αγανάκτηση το νέο έγκλημα που διαπράχθηκε στην Οδησσό και καλεί το Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του να δώσουν τέλος στην αναρχία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του ουκρανικού λαού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα. «Αυτές οι τραγικές εξελίξεις θεωρούνται από τη Μόσχα ως μια νέα ένδειξη της εγκληματικής ανευθυνότητας των αρχών στο Κίεβο, οι οποίες υποστηρίζουν τους ριζοσπάστες εθνικιστές, περιλαμβανομένου του Δεξιού Τομέα, που διεξάγει μια εκστρατεία τρόμου εναντίον όσων υποστηρίζουν την ομοσπονδιοποίηση (της Ουκρανίας) και πραγματικές τροποποιήσεις του Συντάγματος» της χώρας αυτής, πρόσθεσε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Διπλωματικές πηγές του Κρεμλίνου ανέφεραν ακόμη πως ακυρώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι η προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία που επρόκειτο να έχει με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ήθελε να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πιέσεις στη Μόσχα και προειδοποίηση για βαριές κυρώσεις από ΗΠΑ-ΕΕ
Από τη Ουάσινγκτον όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις κυρώσεις που σχεδιάζουν να επιβάλουν στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία προκειμένου αυτές να μην επιβαρύνουν υπερβολικά κάποια μεμονωμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Μέρκελ προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις σε τομείς της οικονομίας της συνολικά σε περίπτωση που η Μόσχα παρεμποδίσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις προγραμματισμένες για την 25η Μαΐου προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συνέδεσαν την απειλή τους με τις ουκρανικές εκλογές στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν νωρίτερα στο Λευκό Οίκο, έπειτα από τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, στην οποία κυριάρχησε η ουκρανική κρίση. Ο Ομπάμα και η Μέρκελ είπαν ότι δεσμεύονται από κοινού να επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις, χωρίς να διευκρινίσουν ποιοι τομείς της ρωσικής οικονομίας θα στοχοθετηθούν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως ο επόμενος γύρος των κυρώσεων θα πλήξει τομείς ζωτικής σημασίας για τη ρωσική οικονομία, όπως η ενέργεια, η άμυνα, ο κατασκευαστικός κλάδος αλλά και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

«Η 25η Μαΐου δεν είναι καθόλου μακριά», υπενθύμισε η Μέρκελ. «Αν δεν καταστεί δυνατό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, (η επιβολή) περαιτέρω κυρώσεων θα είναι αναπόφευκτη», πρόσθεσε η ίδια.

Αν και δεν διευκρίνισε σε ποιους τομείς θα στραφούν οι κυρώσεις, ο Ομπάμα αναφέρθηκε σε ορισμένες διαστάσεις των σχεδιασμών των δύο πλευρών. «Η ιδέα ότι θα κλείσει εντελώς η στρόφιγγα για όλες τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου είναι μη ρεαλιστική, νομίζω», είπε ο Ομπάμα. «Αλλά υπάρχει ένα φάσμα προσεγγίσεων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον τομέα των όπλων, στον χρηματοοικονομικό τομέα, σε ό,τι αφορά τις εμπορικές πιστώσεις — σε όλους εκείνους τους τομείς που θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη Ρωσία».

Η Μέρκελ επισήμανε ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι σημαντικό στο μεταξύ «να εξετάσουμε μεσοπρόθεσμα τι μπορούμε να κάνουμε για να προωθήσουμε μια ενεργειακή ένωση στην ΕΕ», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε πως χρειάζεται να μελετηθούν οι ευρωπαϊκές ανάγκες σε ορίζοντα 10ετίας έως 15ετίας.

Διαβάστε ακόμη:

Δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία – Τουλάχιστον 31 νεκροί στην Οδησσό

Τρεις νεκροί και αρκετοί τραυματίες στην Οδησσό (βίντεο)

«Πρόβα» εμφυλίου στην Ουκρανία

Ρωσία: H Ουκρανία «σκοτώνει» τη συμφωνία της Γενεύης

Προς νέο γύρο κυρώσεων για τη Ρωσία οδεύουν Μέρκελ-Ομπάμα