Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχεται φορολογική συμμόρφωση από το 2024

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχεται φορολογική συμμόρφωση από το 2024
Η σταδιακή απόσυρση του τέλους επιτηδεύματος και το νέο πλαίσιο φορολογίας που κυοφορείται

Αντιστάθμισμα στην απώλεια κρατικών εσόδων από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και φόρμουλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετώντας αλλαγές στο μοντέλο φορολόγησης των επαγγελματιών.

Εξετάζονται αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τα τεκμαρτά εισοδήματα, καθώς και μέτρα για την μείωση αδήλωτων εισοδημάτων. Στοιχεία εξάλλου δείχνουν ότι 55% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνουν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και όπως είπε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχουν ερωτήματα για το πως κάποιοι καταφέρνουν να ζουν με 200 ή 300 ευρώ.

“Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω έσοδα, το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης. Για λόγους ισονομίας, γιατί τελικά μόνο έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποιοι άλλοι πίνουν στην υγειά των κορόιδων”, ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το παράδοξο οι 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 268.027 επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. 

Σημειώνεται ότι για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ ισχύει συντελεστής 9% και εξετάζεται αύξησή του από το 2024 σε 15-20% χωρίς να αποκλείεται αναπροσαρμογή φορολογικών συντελεστών και σε υψηλότερα εισοδήματα. Στο τραπέζι είναι οι διατάξεις που αφορούν συνολικά το καθεστώς φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων κι ως εκ τούτου εξετάζεται και κατάργηση δαπανών που σήμερα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα. Εξάλλου, με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ως έξοδα, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα υπολογίζονται πλέον μόνο όσα έχουν δηλωθεί στο myDATA.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση θα είναι σταδιακή από το 2024 έως το 2027 ενώ ήδη 37.000 νομικά πρόσωπα και 29.000 φυσικά πρόσωπα που προχώρησαν το 2022 σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος έχουν ήδη απαλλαχθεί από το τέλος επιτηδεύματος. Όσοι μάλιστα δεν έλαβαν τη σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ είχαν την ευκαιρία μέσα στον Αύγουστο να υποβάλλουν ένσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς δεδομένου ότι επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες και επιχειρήσεις ενώ με τη σταδιακή αναστολή του αποφέρει πλέον έσοδα περί τα 400 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. 

Σε άλλα μέτρα που προωθούνται για τους ελεύθερους επαγγελματίες, πέρα από αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο, σημειώνεται η επέκταση των POS σε περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπου δηλαδή σήμερα δεν είναι υποχρεωτικά, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά αλλά και τα ψηφιακά τιμολόγια. Σημειώνεται ότι προκύπτουν και οφέλη για τις επιχειρήσεις από την ηλεκτρονική τιμολόγηση καθώς θα απολαμβάνουν ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό. Θεσμοθετείται επίσης ψηφιακό δελτίο αποστολής και από τον Ιανουάριο όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, η οποία θα ελέγχει τη διακίνηση και τον προορισμό των προϊόντων.

Προωθείται επίσης το ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε άμεσα να γίνονται διασταυρώσεις με δηλωθέντα εισοδήματα και τραπεζικές καταθέσεις. Επιπλέον, σταδιακά καταργείται η χρήση μετρητών για συναλλαγές και ήδη θεσπίζεται πρόστιμο διπλάσιο της αξίας τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά ενώ καταργούνται τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων και η χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων θα γίνεται κυρίως μέσω πιστωτικών καρτών. Τέλος εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, πιο στοχευμένα, με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: