JP Morgan: Nέα ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Σημαντικό περιθώριο ανόδου για τις μετοχές

JP Morgan: Nέα ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Σημαντικό περιθώριο ανόδου για τις μετοχές
epa08937083 (FILE) - A view of the offices of the bank JPMorgan Chase in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). JPMorgan Chase is to release their 4th quarter 2020 earnings on 15 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774120 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι προσδοκίες της αγοράς δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς την ανοδική πορεία την οποία τροχοδρομεί ο τραπεζικός κλάδος τα τελευταία χρόνια  

Nέα ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες δίνει με πρόσφατο report της η αμερικανική τράπεζα JP Morgan, βλέποντας μάλιστα σημαντικο περιθώριο ανόδου στις μετοχές τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον οίκο, ο κύκλος κερδών, που βασίζεται στα καθαρά έσοδα από τόκους, αναμένεται να υποχωρήσει για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το κόστος των καταθέσεων πρόκειται να αυξηθεί και τα επιτόκια να εξομαλυνθούν μέχρι το 2025.

Από την άλλη, επισημαίνει η JP Morgan, οι προσδοκίες της αγοράς δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς την ανοδική πορεία την οποία τροχοδρομεί ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, λαμβανομένων υπόψη της άνω της τάσης πιστωτικής επέκτασης, των χαμηλών LDR, των «βαριών καταθετικών βάσεων λιανικής και του περιορισμένου ανταγωνισμού. 

Όπως αναφέρει ο οίκος, «προβλέπουμε NII 3%, 9% και 8% πάνω από τη συναίνεση, από το 2023 ώς το 2025. Σε συνδυασμό πάντα με την προσεκτική διαχείριση του κόστους και την εξομάλυνση του κόστους κινδύνου, εκτιμάμε πως οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν ενισχυμένο ROTE (απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων)». 

Οι αποτιμήσεις συνεχίζουν να φαίνονται σχετικά χαμηλές με 4,5x-5,5x σε όρους P/E και 0,45x-0,7x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2024.

«Εύλογα λοιπόν δίνουμε σύσταση Overweight και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στη Eurobank για το ισχυρό ROTE, τις καλές πιθανότητες επιστροφής κεφαλαίου και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές που αυξάνουν τα EPS».

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή στόχος της JP Morgan για την Alpha Bank είναι πλέον στα 2,20 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 2,25 ευρώ, από 1,90 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,10 ευρώ, από 7,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,65 ευρώ, από 3,90 ευρώ προηγουμένως (με ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2024).

Στο ανώτατο όριο τα NII 

Σύμφωνα με την τράπεζα, τα NII πλησιάζουν στο ανώτατο όριο, αλλά οι εκτιμήσεις εξακολουθούν να φαίνονται πολύ συντηρητικές.

οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν αύξηση 59% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2023, λόγω της ταχείας μετακύλισηςτων  υψηλότερων επιτοκίων στην πλευρά του ενεργητικού (μετακύλιση δανείων 70%-80%) και της περιορισμένης ανατιμολόγησης των υποχρεώσεων (beta καταθέσεων 13%), οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος των συναινετικών αναβαθμίσεων στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) 65%/30% για την περίοδο 2023 – 2024.

Ο κύκλος κερδών βάσει NII πιθανότατα θα επιβραδυνθεί στο εξής, αλλά η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι οι προσδοκίες συναίνεσης εξακολουθούν να είναι χαμηλές λαμβάνοντας υπόψη τα διαρθρωτικά θεμέλια του κλάδου.

Κόστος κινδύνου

Το κόστος κινδύνου (CoR) σημειώνει αύξηση ως αποτέλεσμα των πρόσφατων πλημμυρών, αλλά ο αντίκτυπος φαίνεται περιορισμένος: Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν έκθεση δανείων περίπου 2 δισ. ευρώ στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες (1,7% του συνόλου των δανείων) και έχουν παγώσει τις αποπληρωμές δανείων, τους πλειστηριασμούς και άλλες νομικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του 2023. Ανακοίνωσαν επίσης μια εφάπαξ δωρεά 50 εκατομμυρίων ευρώ στους πληγέντες. «Ο συνολικός αντίκτυπος φαίνεται προς το παρόν περιορισμένος, αλλά λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων υποβάθμισης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, αυξάνουμε το CoR για την περίοδο 2023- 2025 κατά 80 μ.β. (έναντι περίπου 60 μ.β.).

Αποτιμήσεις 

Η πρόσφατη πτώση στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αντικατοπτρίζει την κατοχύρωση κερδών μετά από μια ισχυρή απόδοση ytd και τα ζοφερά πρωτοσέλιδα που αφορούν τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι ισχυρές προοπτικές κερδών παραμένουν άθικτες και προβλέπουμε ότι οι τράπεζες θα έχουν ROTE 10,6% κατά μέσο όρο, παρά τις αρκετά συντηρητικές παραδοχές κόστους κινδύνου, με το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (DFR) της ΕΚΤ να μειώνεται στο 2,50% το 2025, ενώ τα EPS θα κινηθούν 8% υψηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς λόγω των υψηλότερων εσόδων από τόκους. 

Όπως τονίζει η JP Morgan, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να δείχνουν ελκυστικές με δείκτη P/E στο 4,5x – 5,5x για το 2024 και δείκτη λογιστικής αξίας, P/TBV στο 0,45x – 0,7x, κάτι που σημαίνει ότι τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με discount της τάξης του 30% και του 25% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών και 30% και 50% έναντι των τραπεζών της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), σε όρους P/E και P/TBV, αντίστοιχα.

Τέλος, επισημαίνει τη Eurobank για το ισχυρό προφίλ δείκτη RοTE, τη δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου και τις εξαγορές και συγχωνεύσεις που αυξάνουν τα κέρδη ανά μετοχή και δεν περιλαμβάνονται στην τιμή, την Εθνική Τράπεζα για τον ισχυρό ισολογισμό της (47% άνοδος) και τις Τράπεζα Πειραιώς/Alpha Bank (62%/64% άνοδος) ως value plays.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: