Ελεύθερος με εγγύηση 100.000 ο Γιάννος Παπαντωνίου

Έδωσε εξηγήσεις στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργείται για τον λογαριασμό της συζύγου του που εντοπίστηκε στην λίστα Λαγκάρντ.

Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ αφέθηκε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου που απολογήθηκε χθες, στην εφέτη ανακρίτρια Μερόπη Πουλάκη- Κυριακίδου, για δύο πράξεις ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», η μία εκ των οποίων του έτους 2010, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Για την ίδια υπόθεση απολογήθηκε -κατηγορούμενη για συνέργεια στις πράξεις του κ. Παπαντωνίου- και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου, η οποία επίσης αφέθηκε ελεύθερη με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου αφορά χρηματικό ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που διατηρούσε η κ. Κουράκου στην τράπεζα HSBC και εντοπίστηκε από τα στοιχεία της «λίστας Λάγκαρντ», ποσό το οποίο δεν είχε δηλωθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο πρώην υπουργός έχει υποστηρίξει πως δεν γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου χρηματικού ποσού και ότι ο επίμαχος λογαριασμός ήταν περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του, από τον προηγούμενο γάμο της, που είχε ανοιχθεί για τις σπουδές των δύο γιών της. Υποστηρίζει, επίσης, ότι ο λογαριασμός δημιουργήθηκε το 2000, εν αγνοία του, και ότι τα εν λόγω χρήματα επέστρεψαν το 2010 στην Ελλάδα, οπότε και περιήλθαν στα παιδιά της συζύγου του.

Σημειώνεται ότι, για τη μη δήλωση του επίμαχου ποσού στη δήλωση του έτους 2008 το ζεύγος Παπαντωνίου είναι αντιμέτωπο με κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος και μετά τις απολογίες τους πριν ένα χρόνο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ στον υπόχρεο πρώην υπουργό και 20.000 ευρώ στην κ. Κουράκου. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα στο Εφετείο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ