Ελεύθερος ο ηγέτης των Καταλανών – Ζητά από τη Μαδρίτη την αποφυλάκιση των συντρόφων του

Ελεύθερος ο ηγέτης των Καταλανών – Ζητά από τη Μαδρίτη την αποφυλάκιση των συντρόφων του
epa06649642 Former Catalan leader Carles Puigdemont (C) is surrounded by reporters as he leaves the 'Justizvollzugsanstalt (JVA) Neumuenster' prison to give a media statement, in Neumuenster, Germany, 06 April 2018. The Schleswig-Holstein state's General Prosecutor had ordered the immidiate release of former Catalan leader Carles Puigdemont from the Neumuenster prison, a spokesperson of the prosecutors' office said. The German Federal state's Higher regional court had announced earlier that Puigdemont's can be released on a 75,000 euros bail. EPA/JENS SCHLUETER

Με την καταβολή χρηματικής εγγύησης ο Κάρλες Πουτζντεμόν αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή όπου κρατούνταν στη Γερμανία. 

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν απελευθερώθηκε σήμερα από τη γερμανική φυλακή όπου κρατούνταν έπειτα από την απόφαση δικαστηρίου του βόρειου κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 75.000 ευρώ.

Ο Πουτζντεμόν στις πρώτες του δηλώσεις έκανε έκκληση στην Ισπανία να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της για δίωξη των αυτονομιστών ηγετών και να προσέλθει σε διάλογο μαζί τους. Φορώντας ένα σκούρο κοστούμι την ώρα που έβγαινε από την φυλακή στην πόλη της Γερμανίας Νοϊμίνστερ, ο ίδιος ευχαρίστησε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους εν μέσω εκδηλώσεων θαυμασμού από το συγκεντρωμένο πλήθος που κρατούσε καταλανικές σημαίες.

«Ζητώ την άμεση αποφυλάκιση όλων των συντρόφων μου από τις ισπανικές φυλακές. Είναι ντροπή για την Ευρώπη να έχει πολιτικούς κρατούμενους. Επιτέλους έφθασε η ώρα για διάλογο».

Την Πέμπτη το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για την έκδοσή του στην Ισπανία με την κατηγορία της εξέγερσης, όπως ζητεί η Μαδρίτη, αλλά έκρινε ότι η έκδοσή του είναι πιθανή βάσει της κατηγορίας περί κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Ο Πουτζντεμόν είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα έπειτα από την έκδοση ισπανικού εντάλματος σύλληψης κατά την είσοδό του στη Γερμανία.

Ο Φερμανός δικηγόρος του, ο Βόλφγκανγκ Σόμπουργκ, δήλωσε πάντως ότι θα συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα, ώστε οι δκαστές να απορρίψουν την εκδοσή του και με την κατηγορία περί κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters