Eleia:Η εταιρεία που έβαλε το ελληνικό ελαιόλαδο στα Harrods!

Eleia:Η εταιρεία που έβαλε το ελληνικό ελαιόλαδο στα Harrods!

Ο Αλέξανδρος Σπηλιάδης,  ιδρυτής της βραβευμένης εταιρείας, μιλά στο FortuneGreece.com για τις εξαγωγές και το όραμά του για το μέλλον της Εleia.

Της Μαρίας Ακριβού

Το παράδειγμα του φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του θυμίζει η περίπτωση της Eleia. Το 2007, όταν η πύρινη λαίλαπα έκαψε την Ηλεία, ο ιδρυτής της Eleia, Αλέξανδρος Σπηλιάδης, φύτεψε 40.000 ρίζες ελαιόδεντρου δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους ελαιώνες στην Ελλάδα. Το επόμενο βήμα ήταν να ιδρύσει την εταιρία, προσφέροντας στην αγορά ένα ελαιόλαδο ιδιαίτερα χαμηλής οξύτητας, το οποίο εμφιάλωσε σε μπουκάλια και τενεκέδες υψηλής αισθητικής. Στην Ελλάδα, τοποθέτησε το λάδι σε Supermarket της Αθήνας και στο Delicatessen του Hilton και πλέον συνεργάζεται με τα ξενοδοχεία Mariott στην Γερμανία, αλλά και τα Harrods.

Για κάποιους η εξαγωγή ελαιολάδου είναι μόδα, για κάποιους άλλους φιλοσοφία. Ο 34χρονος επιχειρηματίας έχοντας ταξιδέψει και διαμείνει για περισσότερα από δέκα χρόνια στο εξωτερικό, σπουδάζοντας πολιτικός μηχανικός και διοίκηση επιχειρήσεων, επιστρέφει στα Λεχαινά και παίρνει το ρίσκο να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. «Αποφάσισα να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα γιατί με φέρνει πιο κοντά στην Ελλάδα και θεωρώ πως εκεί είναι το μέλλον», μας λέει.

Ο χαρακτήρας της εταιρείας είναι αμιγώς εξαγωγικός. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ, Καναδά, Ντουμπάι, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Γερμανία και Αγγλία. Τα σχέδια της Eleia δεν σταματούν, όμως, εδώ. Επιδιώκει να πιάσει όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με επιχειρηματίες από την Κίνα και την Ιαπωνία.

Παρά τη σύντομη παρουσία της, η Eleia, έχει ήδη αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό της. Αναγνωρισμένα περιοδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το Monocle και το Four τοποθέτησαν το ελαιόλαδο της στις σελίδες τους. Παράλληλα, απονεμήθηκε στην εταιρεία το χρυσό μετάλλιο στα European Design Awards 2012, καθώς επίσης και το ασημένιο μετάλλιο στο διαγωνισμό λαδιού του Λος Άντζελες, ενώ πρόσφατα διακρίθηκε με το χρυσό αστέρι στον διαγωνισμό Great Taste Awards 2013.

1/2

Διαβάστε ακόμη: Εξάγουμε 50% λιγότερο ελαιόλαδο στην Βρετανία από ότι η…Γερμανία

Για ποιο λόγο, όμως, το ελληνικό λάδι πάσχει στο κομμάτι των εξαγωγών και βλέπουμε άλλες χώρες να κερδίζουν σημαντικό μερίδιο αγοράς;

Ο κ. Σπηλιάδης εξηγεί στο FortuneGreece.com ότι η απουσία συντονισμένης προβολής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και η γνωστή σε όλους γραφειοκρατία, οδηγούν άλλες χώρες, όπως π.χ. η Ιταλία, στο να αποκτήσουν μια άλλη δυναμική και τελικά το ιταλικό ελαιόλαδο, αν και δεν φέρει τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με το ελληνικό, χάρη στο σωστό marketing, να βρίσκεται πρώτο στις επιλογές των καταναλωτών στις διεθνείς αγορές . Η αίσθηση που έχει αποκομίσει ο ίδιος από τις αγορές του εξωτερικού είναι ότι η άποψη των ξένων εξακολουθεί και παραμένει αδιαμόρφωτη όσον αφορά το ελληνικό ελαιόλαδο.

Στις άμεσες προτεραιότητες της εταιρείας είναι η επέκταση του δικτύου διανομής, αλλά και η συνεργασία με περισσότερα ξενοδοχεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, δεδομένου ότι για τον κ. Σπηλιάδη τα ξενοδοχεία και το αεροδρόμιο είναι η πύλη της Ελλάδας προς το εξωτερικό για τα ελληνικά προϊόντα. Ο ίδιος δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να προβεί στη δημιουργία ενός καταστήματος Eleia στο μέλλον. Είναι κάτι που εξετάζει και περιμένει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και να βρεθούν οι κατάλληλοι συνεργάτες.

Το ελαιόλαδο Eleia μπορεί να το βρει κανείς σε φιάλες των 0.2L, 0.5L και τενεκέδες των 5L. Η ειδοποιός διαφορά της συσκευασίας έγκειται στον λευκό πάτο, ο οποίος προκύπτει από τον τρόπο που βάφουν οι καλλιεργητές τους κορμούς των ελαιόδεντρων για να τα προστατεύσουν.

Διαβάστε ακόμη: Εξάγουμε στην Γαλλία επτά φορές λιγότερο ελαιόλαδο από ότι το… Βέλγιο!