Ελένη Βρεττού στο MPW Summit: Πώς η Attica Βank θα μετατραπεί στον 5ο τραπεζικό πυλώνα της χώρας

Ελένη Βρεττού στο MPW Summit: Πώς η Attica Βank θα μετατραπεί στον 5ο τραπεζικό πυλώνα της χώρας
Ο δρόμος για την προσθήκη ενός ακόμη στρατηγικού επενδυτή και οι μεγάλες αλλαγές που βελτίωσαν σε βάθος τις επιδόσεις της τράπεζας.

Στο πλάνο της Attica Bank να μετατραπεί στον 5ο στρατηγικό τραπεζικό πυλώνα της χώρας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η CEO της τράπεζας, Ελένη Βρεττού.

Μιλώντας στο πάνελ του Most Powerful Women Summit για τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται όσον αφορά τις συνέργειες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η Ελένη Βρεττού έκανε έναν μικρό απολογισμό της πορεία της Attica Bank στα τελευταία 12 χρόνια.

Αναφέρθηκε στην πρότερη κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από μια τράπεζα που παρουσίαζε ζημιές τα τελευταία 12 χρόνια και τον δείκτη NPLs να προσεγγίζει το 70%, έφτασε σήμερα στην ολοκλήρωση μιας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 473 εκατ. ευρώ, στην ενίσχυση των καταθέσεων που ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 3 δισ. ευρώ, αλλά και τις προχωρημένες συζητήσεις για την προσθήκη ενός τέταρτου στρατηγικού επενδυτή.

Στάθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι η Attica Bank βρίσκεται στην ιδιάζουσα θέση να στηρίζεται σε τρεις βασικούς μετόχους με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά (ΤΧΣ, Ταμείο Μηχανικών και Thrivest συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Α. Εξάρχου), οι οποίοι όμως υπό τη δική της καθοδήγηση συνεργάζονται πιο αποδοτικά από ποτέ. Τόνισε, δε, ότι από την ΑΜΚ των 473 εκατ. ευρώ, τα δύο πέμπτα του ποσού κατευθύνονται αποκλειστικά σε αναπτυξιακές στρατηγικές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Thrivest ελέγχει και την Παγκρήτια Τράπεζα με τα σενάρια συγνώνευσής της με την Attica Bank να ενισχύονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήδη η Παγκρήτια αναμένεται να ολοκληρώσει εντός του έτους την απορρόφηση των εργασιών της HSBC Ελλάδος και της συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας. Στην περίπτωση, λοιπόν, που επιβεβαιωθεί το σενάριο συγνώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας, τότε θα δημιουργηθεί ένας τραπεζικό όμιλος με ενεργητικό που θα ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.

Για να βρεθεί, όμως, σε αυτό το σημείο, η Ελένη Βρεττού αναφέρθηκε στο μεγάλο πλάνο πλήρους ανασχηματισμού της Attica Bank στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν βαθιές αλλαγές σε οργανωτικές δομές και ανθρώπους. Όπως τόνισε, η τράπεζα στοχοθετεί μια πορεία αποεπένδυσης σημαντικού μέρους των NPLs, με σκοπό -όπως χαρακτηριστικά είπε- να δείξει στην κοινωνία, τους πελάτες της και την οικονομία, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος ύπαρξής της.

Η ίδια αναφέρθηκε, τέλος, και στον τρόπο με τον οποίο η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για τις τράπεζες, ούτως ώστε να συνεργαστούν καλύτερα, αλλά διαπίστωσε πως ακόμη υπάρχει σημαντικός δρόμος να διανυθεί, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις εσωτερικές λειτουργίες του τραπεζικού συστήματος. Όπως, άλλωστε, σχολίασε, ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών θα είναι ο καταλύτης για να πάει ολόκληρο το σύστημα μπροστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: