Elikonos Jeremie: 17 εκατ. ευρώ για startups και όχι μόνο

Elikonos Jeremie: 17 εκατ. ευρώ για startups και όχι μόνο

Τα κριτήρια βάσει των οποίων το επενδυτικό ταμείο στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, το επενδυτικό ταμείο Elikonos Jeremie στηρίζει και χρηματοδοτεί εταιρείες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και κινούνται γύρω από τον ευρύτερο χώρο των νέων τεχνολογιών. Με «δύναμη πυρός» 17 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ προέρχονται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από την ομάδα του fund και από ιδιώτες επενδυτές, στηρίζει τις startups που κινούνται γύρω από τον ευρύτερο χώρο των νέων τεχνολογιών και όχι μόνο.

Όπως δηλώνει στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» ο Παντελής Παπαγεωργίου, συνιδρυτής του Elikonos μαζί με τον Τάκη Σολωμό, «στρατηγική μας είναι να προσπαθήσουμε να δούμε πιο μεγάλα πράγματα από ένα start-up που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο για δύο λόγους. Πρώτον, φοβόμαστε το μεγάλο ρίσκο που συνεπάγεται ένα start-up, διότι η Ελλάδα ως αγορά δεν έχει το βάθος και την ωριμότητα για να υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια» σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, όπως υποστηρίζει, μια πιο ώριμη επιχειρηματική προσπάθεια μπορεί να εξαχθεί ευκολότερα σε μεγαλύτερες αγορές του εξωτερικού. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξουμε startups και νέα πράγματα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα απορρίψουμε, διότι είναι υποχρέωσή μας να κοιτάζουμε τα πάντα» διευκρινίζει.

Δείτε το χάρτη των επενδύσεων σε startups εδώ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρει ότι ως επενδυτικό ταμείο «κοιτάμε τα πάντα» , εξηγώντας ότι δεν θα χρηματοδοτηθούν αυστηρά και μόνο τεχνολογικές εταιρείες, και επισημαίνει ως ένδειξη αυτής της θεώρησης ότι η πρώτη επένδυση που έγινε από το Ταμείο ήταν η Olive Media, ένα startup το οποίο παράγει εκδόσεις και περιεχόμενο και δημιουργήθηκε από εργαζομένους του κλάδου των ΜΜΕ. Όπως λέει, το εγχείρημα πηγαίνει καλά και δεν έχει προσωπoκεντρική λογική, αλλά ομαδικό μάνατζμεντ. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, το Elikonos δίνει προτεραιότητα σε τρία κριτήρια: Το πρώτο είναι οι άνθρωποι, δηλαδή η ομάδα του εκάστοτε εγχειρήματος. Το δεύτερο είναι η ικανότητα μιας ιδέας να αναπτυχθεί κλιμακωτά χωρίς να χρειάζεται σημαντική αύξηση πόρων. Το τρίτο είναι οι αριθμοί και η δυνατότητα ταχείας κερδοφορίας, διότι το χρονικό διάστημα για την επένδυση και την αποεπένδυση του Elikonos θα είναι σύντομο.

Η επενδυτική περίοδος του Ταμείου πρέπει να ολοκληρωθεί ως το 2015. Έπειτα, θα διαθέτει μια πενταετία για το στάδιο της αποεπένδυσης, με δικαίωμα επέκτασης για άλλα δύο έτη. Έτσι, ο κύκλος ζωής του κατά μέγιστον μπορεί να επεκταθεί ως το 2022, όμως δεν θα έχει δικαίωμα για νέες επενδύσεις μετά το 2016, παρά μόνο σε υφιστάμενες. «Στόχος μας είναι να κάνουμε από επτά ως εννέα, άρα έχουμε δρόμο ακόμη» σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

ICT Innovation: Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα