Έληξε η εκεχειρία στη Γάζα – Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ

Έληξε η εκεχειρία στη Γάζα – Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ

Η Χαμάς δεν έκανε δεκτή την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, καθώς το Τελ Αβίβ δεν δέχεται την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα στο Κάιρο ότι δεν θα παρατείνει την ισχύ της εκεχειρίας στον παλαιστινιακό θύλακα, διότι το Ισραήλ αρνείται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του, με πρώτη από όλες αυτήν για άρση του αποκλεισμού. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο θα συνεχιστούν, καθώς αυξάνεται η πίεση από τον λαό της Γάζας για εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Λίγο πριν, αλλά και μετά το πέρας της εκεχειρίας ήχησαν οι σειρήνες στην πόλη Ασκελόν του νότιου Ισραήλ, καθώς τουλάχιστον πέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ. Μία ρουκέτα αναχαιτίσθηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι υπόλοιπες έπεσαν σε κενή περιοχή. Από την πλευρά της η Χαμάς αρνήθηκε την ευθύνη για την εκτόξευσή τους.

Την ίδια ώρα χιλιάδες κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας εγκαταλείπουν τα σπίτια τους φοβούμενοι νέες ισραηλινές επιδρομές. Ωστόσο, μέχρι τώρα ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κάποια κίνηση, ενώ δεν έχει εκδώσει και κάποια ανακοίνωση.

Το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων
«Αρνούμαστε να παρατείνουμε αυτήν την εκεχειρία, είναι η τελική απόφαση, το Ισραήλ δεν έχει προτείνει τίποτε», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο.

Το Ισραήλ είχε προτείνει το βράδυ της Τετάρτης την παράταση επ΄αόριστον της ισχύος της εκεχειρίας, υπό τον όρο ότι δεν θα τελεί υπό προϋποθέσεις.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συνέχισαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύκτας τις συνομιλίες που δεν διεξάγονται απευθείας, αλλά με την παρενολή των Αιγυπτίων, σε στόχο την μετατροπή της προσωρινής εκεχειρίας και διαρκή κατάπαυση του πυρός.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή η μάχη έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Όλα εξαρτώνται από το αν θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο. Θεωρώ ότι οφείλουμε να βρούμε μία ειρηνική λύση, εάν μπορούμε», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι «το Ισραήλ δεν έχει τίποτε εναντίον του λαού της Γάζας» και ότι «θέλει να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από την τρομακτική τυραννία της Χαμάς».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπάιντα, δήλωσε ότι η πρώτη απαίτηση της παλαιστινιακής πλευράς είναι η κατασκευή λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας και συνοδεύεται από την απαίτηση για «πραγματικό τερματισμό της πολιορκίας».

Το Ισραήλ δεν αποδέχθηκε τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, εξήγησε άλλο στέλεχος της Χαμάς στο Κάιρο. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προσήλθαν στις συνομιλίες του Καΐρου με διαμετρικά αντίθετες θέσεις, υπό την πίεση του βαρύτατου απολογισμού του πολέμου της Γάζας.

Από την 8η Ιουλίου και την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης με στόχο την καταστροφή των τούνελ και τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών, 1.890 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ σύμφωνα με τη Unicef, το 73% των θυμάτων είναι άμαχοι.

Διαβάστε ακόμη:

Διεθνείς επιθεωρητές για το εμπόριο στη Γάζα προσκαλεί το Ισραήλ

Γάζα: Τα όπλα δίνουν τον λόγο στη διπλωματία

Η τελευταία επένδυση του Κατάρ είναι στο… ισραηλινό ποδόσφαιρο