Έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αίγυπτο

Έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αίγυπτο

Η κυβέρνηση που στηρίζεται από τον στρατό ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου.

Αιγυπτιακό δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι έχει λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα στα μέσα Αυγούστου, σε μια περίοδο που οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούσαν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις των υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή που εξέδωσε σημείωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου, όμως αναμένει μια επίσημη ενημέρωση προτού την εφαρμόσει.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 14 Αυγούστου, μετά τις βίαιες ταραχές και την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων των υποστηρικτών του Μόρσι στο Κάιρο.

Διαβάστε ακόμη: Αγώνας δρόμου για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στις Φιλιππίνες

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει την απόφαση της δικαιοσύνης (…). Η κυβέρνηση αναμένει να δει το κείμενο της απόφασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός της.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την οποία οι δυνάμεις ασφαλείας απέκτησαν διευρυμένες εξουσίες, θεωρήθηκε μέσο καταστολής των υποστηρικτών του Μόρσι. Ο μεταβατικός πρόεδρος ετοιμάζεται να επικυρώσει μια τροπολογία θεσπίζοντας περιορισμούς όσον αφορά κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Ωστόσο, το νομοσχέδιο αυτό έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ μελών της κυβέρνησης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο