Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για τα κράτη και τους πολίτες της Ευρώπης επισημαίνει σε μήνυμά του ο υπουργός Εξωτερικών.

Αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης επί μήνες και να που έφτασε η σημερινή ημέρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει το «τιμόνι» της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μήνυμά του για το Νέο Έτος επισημαίνει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας:

«Ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων και την προώθηση επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία. Εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης και της Ευρωζώνης, εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για την τραπεζική ένωση και υλοποίηση του συστήματος εγγύησης των καταθέσεων. Ενίσχυση της ασφάλειας των κοινών μας συνόρων, μέσω της ανάληψης πολιτικών και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και προώθηση της κινητικότητας που θα διευκολύνει την ανάπτυξη σε έναν χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης».

Διαβάστε ακόμη: Στουρνάρας: Μεγάλο στοίχημα η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει παράλληλα, ότι η ελληνική Προεδρία έχει υιοθετήσει οριζόντια προτεραιότητα «που διατρέχει όλες τις υπόλοιπες: μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θαλάσσια πολιτική στοχεύει στην υιοθέτηση μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, καθώς και στην κατάρτιση του πλαισίου για τη «γαλάζια ανάπτυξη» σε τομείς που εκτείνονται από την αλιεία και τον τουρισμό έως τις μεταφορές, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας».

«Οι επόμενοι έξι μήνες θα αποτελέσουν σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, που εξέρχεται από μια κρίση που υπέβαλε τον ελληνικό λαό σε σκληρές θυσίες, αλλά και για την Ένωση στο σύνολό της, καθώς ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης», επισημαίνει ακόμη ο κ. Βενιζέλος και εκτιμά πως «η ελληνική Προεδρία, σε αυτήν την συγκυρία, θα αποτελέσει μια θεσμική φωνή στην κρίσιμη πολιτική συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ευρώπη τους επόμενους πέντε μήνες».

Διαβάστε ακόμη: Στην τελική ευθεία για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

«Εξ ονόματος της Ελληνικής Προεδρίας και του ελληνικού λαού, εύχομαι σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες -όχι μόνο στους πολιτικούς, την κοινωνία των πολιτών και τους εκπροσώπους συγκεκριμένων ομάδων- να έχουν το σθένος και το όραμα να συμμετάσχουν ενεργά και παραγωγικά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Της Ευρώπης που αποτελεί την κοινή μας αναζήτηση. Όπως αναφέρει και το σύνθημα της Προεδρίας μας, «Ενωμένοι πλέουμε πιο μακριά»!», καταλήγει στο μήνυμά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ