Ελλάδα και Γερμανία «δίνουν τα χέρια» στην έρευνα και την καινοτομία

Ελλάδα και Γερμανία «δίνουν τα χέρια» στην έρευνα και την καινοτομία

Την επέκταση της συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας μεταξύ των δύο κρατών επιβεβαίωση η ελληνική αποστολή στο Βερολίνο.

Η επέκταση του μνημονίου επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αποφασίστηκε στη διάρκεια επαφών που είχε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, στο Βερολίνο.

Ο κ. Βασιλάκος επισκέφθηκε τη γερμανική πρωτεύουσα ως μέλος πολυπληθούς ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου, υπό τον συντονισμό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών της «Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης», η οποία άπτεται αρκετών σημαντικών τομέων διμερούς συνεργασίας. Μεταξύ αυτών, είναι και η συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), ο εν λόγω τομέας της Έρευνας αναδείχτηκε ως ένας από τους πιο επιτυχημένους της εταιρικής σχέσης. Οι σχετικές διμερείς διαβουλεύσεις για τον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας έγιναν με τη συμμετοχή του Γερμανού κοινοβουλευτικού γραμματέα για θέματα Παιδείας και Έρευνας Τόμας Ράχελ, εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης.

Σκοπός του μνημονίου διμερούς επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας είναι να ενθαρρύνει τη συμμετοχή επιχειρήσεων των δύο χωρών σε κοινές πρωτοβουλίες, επικεντρώνοντας τις δράσεις του σε περιορισμένους θεματικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με σημαντική προστιθέμενη αξία.

Από τις αρχές του 2015, θα ξεκινήσουν οι διμερείς συνομιλίες για τον καθορισμό της νέας Προκήρυξης, η οποία θα λάβει υπόψη της και την αξιολόγηση των υφιστάμενων δράσεων. Συμφωνήθηκε ότι οι νέοι θεματικοί τομείς που θα προκηρυχθούν, θα έχουν αυξημένο προϋπολογισμό σε σχέση με την τελευταία προκήρυξη, θα υποστηρίζουν τόσο τη βασική όσο και την εφαρμοσμένη έρευνα και θα έχουν ως προοπτική την πιθανή μελλοντική τους ολοκλήρωση σε πανευρωπαϊκές δράσεις.

Επιπλέον, τα έργα που θα υλοποιηθούν, θα στοχεύουν στην ενδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας, στην ενίσχυση των επενδύσεων και στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών, των ερευνητικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών.

Επιπλέον, η γερμανική πλευρά διαβεβαίωσε ότι θα είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους στην πρωτοβουλία «PRIMA», μια δράση που ανέδειξε ως προτεραιότητα η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Ράχελ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με την οποία η Γερμανία έχει τέτοια «συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας» και ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι ένα από τα επιλέξιμα κράτη για συμμετοχή σε προγράμματα διεθνούς συνεργασίας που έχει προκηρύξει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για τη διεθνοποίηση της Επιστήμης και της Έρευνας.