Η Ελλάδα βασικός εμπορικός εταίρος των Σκοπίων

Η Ελλάδα βασικός εμπορικός εταίρος των Σκοπίων
Photo: REUTERS

Τριπλάσιες οι εξαγωγές της Ελλάδα στην πΓΔΜ από ότι οι εισαγωγές στο οκτάμηνο.

Μπορεί σε πολιτικό επίπεδο το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας να μην βρίσκει λύση, δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, και με τις εμπορικές συναλλαγές. Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων εξαγωγών της πΓΔΜ από την στατιστική υπηρεσία της γείτονος, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός προορισμός της πΓΔΜ μετά τη Γερμανία. Μαζί με τη Βρετανία, τη Σερβία και την Ιταλία απορροφούν το 49,9% των εξαγωγών της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της πΓΔΜ, οι εξαγωγές της πΓΔΜ προς την Ελλάδα κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2013 ανήλθαν στα 149 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από την Ελλάδα ανήλθαν στα 440 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Οι Γερμανοί αγαπούν τη «φέτα»

Όπως αναφέρει σε σημείωμα της η Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια, το ίδιο μέγεθος όσον αφορά στις ελληνικές εξαγωγές (για τις μεν εισαγωγές υπάρχει διαφοροποίηση) δίνει και η ελληνική Στατιστική Αρχή, με τη διαφορά, όμως, ότι τα στοιχεία της τελευταίας αναφέρονται στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Η ελληνική πρεσβεία εκτιμά ότι η πραγματική αξία των ελληνικών εξαγωγών στη διάρκεια του οκταμήνου είναι στην ουσία σημαντικά μεγαλύτερη της προαναφερόμενης.

Το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών της πΓΔΜ το πρώτο οκτάμηνο (Ιανουάριος-Αύγουστος) του 2013 ανήλθε στα 6,98 δισ. δολάρια, αυξημένος κατά 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της πΓΔΜ, το ύψος των εξαγωγών της χώρας την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2013 διαμορφώθηκε στα 2,72 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 4,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2012, ενώ το ύψος των εισαγωγών ανήλθε στα 4,25 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 0,9% σε σύγκριση με τον ίδια περίοδο του 2012. Το ίδιο διάστημα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της πΓΔΜ ανήλθε στο 1,527 δισ. δολάρια.

Τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της πΓΔΜ κατά την ανωτέρω περίοδο ήταν οι καταλύτες, το σιδηρονικέλιο, τα προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, τα ενδύματα και τα πετρελαϊκά παράγωγα. Από την άλλη πλευρά, η χώρα εισήγαγε κυρίως ορυκτά έλαια, μεταλλεύματα νικελίου και πλατίνας, ηλεκτρική ενέργεια και μηχανοκίνητα οχήματα.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2013 , η πΓΔΜ πραγματοποίησε ως επί το πλείστον εξαγωγές προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ( 72,9% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας ) και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ( 18% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της προήλθε από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ( 62% επί του συνόλου των εισαγωγών της πΓΔΜ) και από τρίτες χώρες (11,6% επί του συνόλου των εισαγωγών της χώρας).

Διαβάστε ακόμη: Πτώση των ελληνικών εξαγωγών στο Βέλγιο