Ελλείψεις προσωπικού: Τροχοπέδη για ανάπτυξη και επενδύσεις

Ελλείψεις προσωπικού: Τροχοπέδη για ανάπτυξη και επενδύσεις
Kitroplateia Beach in Agios Nikolaos town in Crete island in Greece. This beach awarded with the Blue Flag has transparent crystal clear water in the heart of the city with many shops, restaurants and coffee places around. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι κενές θέσεις στον τουρισμό και οι αλλοδαποί - Το χάσμα προσφοράς/ζήτησης, η πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση και οι «κακοί» εργοδότες.

Ένα «χέρι βοήθειας» θα προσφέρουν στον τουρισμό οι 9.261 πολίτες από τρίτες χώρες που έρχονται να εργαστούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για κάλυψη των κενών θέσεων σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίας, αλλά το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύνεται αποτελεσματικά.

Εξάλλου, με βάση την εικόνα από τα αιτήματα που δέχθηκε το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού για τη διετία 2023 – 2024, οι επιχειρήσεις στον τουρισμό έστειλαν 80.316 αιτήματα, δηλαδή το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε περίπου 11,5%. Παρά το γεγονός ότι τα εργατικά χέρια στο τρέχον πρόγραμμα καλύπτουν υπερτριπλάσιες θέσεις στον κλάδο συγκριτικά με το πρόγραμμα της περιόδου 2021 – 2022 το ποσοστό κάλυψης των αιτημάτων είναι χαμηλότερο συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους κλάδους.

Συνολικά, μέσω της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης καλύπτονται περίπου 168.000 κενές θέσεις εργασίας σε τουρισμό – εστίαση, πρωτογενή τομέα, υπηρεσίες, κατασκευές, εποχική απασχόληση. Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των θέσεων, οι 20.000 θα καλυφθούν μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Οι υπόλοιπες 147.925 θέσεις, ισοδυναμούν με το 39% των 379.165 αιτήσεων που υποβλήθηκαν από όλους τους κλάδους. Το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης σε σχέση με τα αιτήματα που υποβλήθηκαν παρατηρείται στις κατασκευές (80,2%), στους αλιεργάτες (64,3%) και στους εποχικούς εργαζόμενους (54,3%). Στον τουρισμό καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την τουριστική περίοδο να ξεκινά με ελλείψεις προσωπικού για 80.000 θέσεις, που φτάνουν περίπου 100.000 σε μια σειρά από δραστηριότητες, από τουριστικά γραφεία και κουζίνες μέχρι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και άλλες υπηρεσίες, οι κενές θέσεις παραμένουν σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία αναδεικνύουν ζητήματα που αφορούν τις πολιτικές αμοιβών και παροχών, τις συνθήκες διαμονής και εργασίας, τις άδειες κ.ο.κ..

Καθώς η αγορά εργασίας αναδύει κινδύνους για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας το θέμα καλείται να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Όπως έχει αναφερθεί από παράγοντες της αγοράς και εκπροσώπους των κομμάτων απαιτείται αλλαγή συμπεριφοράς των εργοδοτών, εξορθολογισμός του θεσμού των επιδομάτων και παρεμβάσεις στις δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να μειωθεί το χάσμα προσφοράς και ζήτησης.

Η εκπαίδευση και το χάσμα

«Πριν 10 χρόνια ήταν έγκλημα καθοσιώσεως για τους πανεπιστημιακούς να μιλήσουν με τις εταιρείες εντός πανεπιστημίου. Πλέον δεν ισχύει αυτό. Αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα», τόνισε στο Φόρουμ των Δελφών σχετικά με τη γεφύρωση αυτού του χάσματος ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου TITAN και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

«Έως τώρα η διασύνδεση αγοράς και πανεπιστημίων ήταν κάπως παθητική. Η σχέση εταιρειών και πανεπιστημίου πρέπει να γίνει οργανική», σύμφωνα με τον Γιώργο Λεκάκο, καθηγητή στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Κατά την άποψη του Δημήτρη Κουτσόπουλου, CEO της Deloitte Ελλάδος, που επικαλέστηκε στη συγκεκριμένη συζήτηση τα στοιχεία του ΣΕΒ που αναφέρουν ότι το ⅓ των επιχειρήσεων έχει ανάγκη προσωπικό, «η τεχνολογία είναι μία λύση, για να γίνει μια εταιρεία πιο effective. Άλλη λύση είναι τα εναλλακτικά μοντέλα εργασίας. Με freelancers ή hub. To πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν είναι τωρινό. Στην Ευρώπη το αντιμετωπίζουν χρόνια, εμείς το ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ρόλος των εργοδοτών και οι συνθήκες εργασίας

Είναι επίσης ενδεικτικά τα στοιχεία έρευνας του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου (ΕTUI) που δημοσιοποίησε με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2023 ως έτους δεξιοτήτων, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Σύμφωνα με την έρευνα καταρρίπτεται η κυρίαρχη αντίληψη στην ΕΕ περί ελλείμματος δεξιοτήτων, εστιάζοντας το πρόβλημα στο έλλειμμα εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων που προσφέρουν αναξιοπρεπείς αμοιβές.

Σύμφωνα με την έρευνα οι τομείς στους οποίους οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αυξήθηκαν περισσότερο από το 2019 έως το 2022 είχαν την τάση να προσφέρουν γενικά χειρότερες συνθήκες εργασίας. Επίσης, διαπιστώνεται ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι υψηλότερες σε τομείς και προφίλ που δεν απαιτούν απαραίτητα υψηλότερες δεξιότητες. Η έρευνα συμπεραίνει ότι σε τομείς όπου παρατηρείται και κατά την μετά-Covid εποχή έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού, οι εργαζόμενοι δεν είχαν πολλές εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουν την ελαστικότητα στην εργασία – είχαν 0,5 έως 1 ποσοστιαία μονάδα περισσότερες πιθανότητες να υποαπασχοληθούν λόγω της σύναψης προσωρινής σύμβασης ή σύμβασης μερικής απασχόλησης λόγω έλλειψης καλύτερης επιλογής. Μάλιστα το μερίδιο των εργαζομένων που κερδίζουν λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού είναι σημαντικά υψηλότερο σε εκείνες τις χώρες και τους κλάδους όπου τα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκαν περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: