Η Ελληνίδα του Calvin Klein και του Salvatore Ferragamo

Η Ελληνίδα του Calvin Klein και του Salvatore Ferragamo

Πίσω από τις βιτρίνες του Calvin Klein, Salvatore Ferragamo, αλλά και του υπερσύγχρονου οικοδομήματος Opus Office Tower στο Ντουμπάι, κρύβεται ένα ελληνικό μυαλό.

Από τις σπουδές στα έδρανα του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο, στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και αργότερα, στα μεγαλύτερα «σαλόνια» οίκων μόδας. Και από την Αθήνα και το Λονδίνο, στο Άμστερνταμ. Το ταξίδι της επιτυχίας μακρύ. Και ο δρόμος για την κορυφή της αρχιτεκτονικής σχεδίου, ανηφορικός και πολλά υποσχόμενος.
Αν και πλέον ζει μακριά από τη χώρα που μεγάλωσε – που όπως η ίδια δηλώνει τής λείπει περισσότερο από όσο φανταζόταν – η Ελίνα Χατζηχρόνογλου αποτελεί το φιλόδοξο παράδειγμα του νέου που αντιμετώπισε την «ελληνική κρίση επαγγελματικών ευκαιριών» περισσότερο ως πρόκληση, παρά ως αιτία για μοιρολατρία και επανάπαυση.

Όταν είδε τα σκούρα, δεν έχασε χρόνο, στρίμωξε τα όνειρά της σε μία βαλίτσα στα 22 της, έφυγε για το γειτονικό Μιλάνο – προκειμένου να ολοκληρώσει τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών της – και σύντομα, με τη βοήθεια της τύχης, τη στήριξη της οικογένειάς της και το προσωπικό της πείσμα, κατάφερε να αναδειχθεί στο κορίτσι της βιτρίνας του Salvatore Ferragamo και του Calvin Klein.

Αν και η 30χρονη Ελίνα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα σε meetings, team dinners και επαγγελματικά ταξίδια σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, το WE του NEWS 247 κατάφερε να την εντοπίσει στην Ολλανδία.

Ποια είναι τελικά η νεαρή Ελληνίδα concept designer που «γαργάλισε» την περιέργεια του διεθνή Τύπου και πρόσφατα «ανάγκασε» δημοσιογράφους να ασχοληθούν μαζί της; Και ποια τα επόμενα βήματα της νεαρής που άδραξε την διαδικτυακή ευκαιρία και στήριξε την καριέρα της στα «θεμέλια» που προσφέρουν τα social media;

Από τα φοιτητικά στέκια, σε κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία

Λίγο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές της στην Σχεδίαση Προϊόντων, η Ελίνα ξεκίνησε ήδη να εργάζεται σε πολυεθνική εταιρία στρωμάτων και επίπλωσης σπιτιού με έδρα την Ελλάδα και γρήγορα κατάφερε να ανελιχθεί στην «ιεραρχία». Το πρώτο μάλιστα εργασιακό ερέθισμα «απέβη μοιραίο» και γρήγορα πήρε την απόφαση να ειδικευτεί στον τομέα του Interior Design. Τι ήταν αυτό όμως που την «έσπρωξε» μακριά από την Ελλάδα;

«Ήμουν υπεύθυνη για το σχεδιασμό καταστημάτων, τους εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, αλλά και για το στήσιμο εκθεσιακών περιπτέρων της εταιρίας Cocomat. Μετά από αρκετό διάστημα όμως, άρχισα να έχω περισσότερες απαιτήσεις. Δεν ήμουν ικανοποιημένη από τις προοπτικές που υπήρχαν εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα και έτσι με τη στήριξη της οικογένειάς μου, αποφάσισα να φύγω για την Ιταλία».

Οι σπουδές στο Politecnico di Milano (Πολυτεχνείο του Μιλάνο) «ξεκλείδωσαν» αναπόφευκτα την επόμενη μεγάλη πόρτα ευκαιριών. «Ήμουν πολύ τυχερή. Όταν τελείωσα το μεταπτυχιακό μου, βρήκα αμέσως δουλειά. Και παρέμεινα στην Ιταλία». Εμείς την αποκαλούμε απλά δουλειά – πρόκληση.

«Με επέλεξαν για τη θέση του Concept Designer και Store Planner για τον Salvatore Ferragamo». Και αν μερικοί αναρωτιέστε, τι ακριβώς επαγγέλλεται ένας concept designer (δεν υπάρχει ακριβής ελληνική μετάφραση), η Ελίνα εξηγεί: «Επιλέγω τα υλικά, τα χρώματα, το ύφος, την αρχιτεκτονική και τελικά, την ατμόσφαιρα στα καταστήματα». Κοινώς, σχεδιάζει την «εμπειρία» που αποκτούν οι πελάτες, βγαίνοντας από τα μαγαζιά. Μία δουλειά που για το ποιοτικότερο αποτέλεσμα, απαιτείται μελέτη, φαντασία και αρκετή δόση έμπνευσης.

Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έτσι και η Ελίνα με το δυνατό βιογραφικό της, αποφάσισε να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τον επαγγελματικό της πήχη και να μην επαναπαυτεί ακόμα και τότε.

«Μετά την Ιταλία και τα καταστήματα του διεθνούς φήμης σχεδιαστή υψηλής ραπτικής, ήρθε η πρόταση από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid». Για την ακρίβεια, το deal κλείστηκε μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης, LinkedIn. «Έκανα την επαφή μέσω της ιστοσελίδας σχεδόν από περιέργεια και με δέχτηκαν. Χωρίς δεύτερη σκέψη, πήρα την απόφαση να ρισκάρω την τότε θέση εργασίας και μέσα σε λίγα 24ωρα μετακόμισα στο Λονδίνο. Εκεί εργάστηκα ως Interior Designer για άλλα δύο χρόνια».

Ήταν η ίδια χρονική στιγμή άλλωστε που το έργο της ομάδας της αποκτούσε ταχύτατη φήμη, καθώς ουκ ολίγες φορές «εξυμνήθηκε» από διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Και για του λόγου το αληθές, παρακάτω παρουσιάζουμε δημοσιεύματα που αφορούν στo αρχιτεκτονικό «κόσμημα» του Opus Office Tower στο Ντουμπάι (υπερπολυτελές κτίριο που στεγάζει ξενοδοχεία, γραφεία και σπίτια), στο οποίο η νεαρή αλλά θαυματουργή Ελίνα έβαλε το μεράκι και την υπογραφή της για το υπερσύγχρονο αποτέλεσμα. Και όχι μόνο.

 

Η Ελληνίδα στο κατώφλι του Calvin Klein

«Ο στόχος κάθε εργαζόμενου είναι να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται», αναφέρει η Ελίνα για να αιτιολογήσει το πώς τελικά βρέθηκε στην πόρτα του Calvin Klein και στο γραφείο που είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό των καταστημάτων του σε όλη την Ευρώπη.

«Έστειλα και εκεί το βιογραφικό μου, το οποίο λόγω προϋπηρεσίας, ήταν σημαντικό συστατικό για να δέσει το γλυκό. Από την άλλη, βοήθησε και το κατάλληλο timing. Και όταν μου προσφέρθηκε η θέση του Concept Designer για τα καταστήματα του Calvin Klein στο Άμστερνταμ, πέταξα από την χαρά μου. Δεν περίμενα όλα αυτά να συμβούν τόσο σύντομα στην επαγγελματική μου πορεία. Οπότε δεν δίστασα να αρπάξω και αυτή την ευκαιρία».

Στην Ελίνα αρέσει να «παίζει» με το φυσικό φως, όπως άλλωστε μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί από ακόμα δύο έργα στα οποία έχει βάλει την τέχνη και την πινελιά της. Αυτά είναι το κτίριο Beko στο Βελιγράδι, αλλά και τα καταστήματα του Salvatore Ferragamo στην 5th Avenue, στη Νέα Υόρκη.

Ένα ακόμη όμως βασικό εργαλείο που εξελίσσει καθημερινά τη δουλειά της και διαδραματίζει για εκείνη σημαντικό ρόλο, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και το άριστο συναδελφικό κλίμα στην εταιρία Calvin Klein Europe B.V.

«Η δουλειά μου καθημερινά περιλαμβάνει πολλά στάδια. Πρωινός καφές με συναδέλφους, μετά προγραμματισμός και επικοινωνία με τους υπόλοιπους συνεργάτες, σχεδιασμός, βελτιώσεις σχεδίων, μεσημεριανό φαγητό, εκπαίδευση της ομάδας και παρουσιάσεις. Άλλες μέρες πιο γεμάτες, άλλες πιο χαλαρές. Περνάμε όμως πολύ καλά».

Σύμφωνα με την Ελίνα, ένα ακόμα καθοριστικό «κλειδί» για να φτάσει κανείς ψηλά, είναι το «να αφήνεις τον εγωισμό σου στην άκρη και να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Με αυτή την λογική πορεύομαι και εγώ. Και έτσι μαθαίνω περισσότερα, βελτιώνομαι, ωριμάζω».

Στην ερώτηση εάν σήμερα αναγνωρίζει λάθη που έχει κάνει σε παλιότερες δουλειές της, η ίδια αναφέρει ότι: «Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Απλά, στην αρχή κάνεις περισσότερα και όσο περνάει ο καιρός, λιγότερα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που είναι τέλειος. Με το πέρασμα των χρόνων και έχοντας ταξιδέψει και μείνει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, η αντίληψή μου ως προς το χώρο, το design, το φώς, ή ακόμα και τον τρόπο ζωής, έχει αλλάξει. Δεν είναι τόσο μονόπλευρη. Το design καλείται να λύσει ορισμένα προβλήματα ή ανάγκες και όπως αυτά αλλάζουν, έτσι αλλάζει και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζεις, αλλά και ο τρόπος που τα λύνεις».

Πώς τελικά όμως φαντάζεται το μέλλον της η 30χρονη Ελίνα; «Όχι πάντως σε μία καρέκλα μεγάλης εταιρίας. Για εμένα είναι σημαντικό να είμαι δημιουργική και να έχω τη δυνατότητα να ζω, ακριβώς όπως έχω επιλέξει». Όσο για τα σενάρια επιστροφής στην Ελλάδα, η ίδια μάς λύνει την απορία: «Θα ήθελα πολύ στο μέλλον να γυρίσω στην Ελλάδα. Μου λείπουν πολλά πράγματα. Απλά πράγματα, που δεν τα βρίσκεις αλλού. Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, το φαγητό μας, οι μυρωδιές, το φως, οι βόλτες στο κέντρο της Αθήνας! Ευτυχώς αυτή τη στιγμή έχω την ευχέρεια να ταξιδεύω συχνά Ελλάδα, είτε για δουλειά, είτε για αναψυχή, οπότε παίρνω μία «τζούρα» από όλα αυτά». Και όπως μάς διαβεβαιώνει: «Διανύω την πιο δημιουργική και ευτυχισμένη περίοδο της μέχρι τώρα ζωής μου. Σε αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο άνθρωπος μου που με καταλαβαίνει και υπομένει όλες τις παραξενιές μου. Αυτή είναι άλλωστε και η κινητήρια δύναμη μου για να συνεχίσω να κάνω αυτό που μου αρέσει».

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε ακόμα:

Ο Mr. Toms έρχεται στην Αθήνα

Νέοι Έλληνες επιχειρηματίες μαθαίνουν από τους καλύτερους

To καταξιωμένο διεθνώς ελληνικό PeoplePerHour