Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων: «Συγχρονισμένη εξέλιξη Θεσμών»

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων: «Συγχρονισμένη εξέλιξη Θεσμών»
Η ταχύτητα στην απόδοση της δικαιοσύνης μέσω της θεσμικής ενδυνάμωσης, η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, η ποιότητα της διακυβέρνησης, το σταθερό και φιλεπενδυτικό φορολογικό καθεστώς, η προσέλκυση και διακράτηση του ανθρώπινου κεφαλαίου είναι δομικά στοιχεία για την αύξηση των επενδύσεων και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Αντιγόνη Λυμπεροπούλου – CEO HDBI

H απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τοποθετεί τη χώρα μας σε μία νέα εποχή, αποτελώντας επί της ουσίας την αναγνώριση για την τεράστια προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια σε συνέχεια των αλλεπάλληλων κρίσεων.

Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον σε ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον μαζί με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης, διαθέτοντας όμως ένα ισχυρό πλεονέκτημα: τους δείκτες ανάπτυξης και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που της δίνουν την ευκαιρία να μειώσει το χάσμα που δημιουργήθηκε στο παρελθόν.

Απαιτείται, ωστόσο, σοβαρή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστούν ταχύτατα θέματα που συντηρούν αδυναμίες του παρελθόντος, αλλά και θέματα που προκύπτουν από νέες συνθήκες. Η ταχύτητα στην απόδοση της δικαιοσύνης μέσω της θεσμικής ενδυνάμωσης, η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, η ποιότητα της διακυβέρνησης, το σταθερό και φιλεπενδυτικό φορολογικό καθεστώς, η προσέλκυση και διακράτηση του ανθρώπινου κεφαλαίου είναι δομικά στοιχεία για την αύξηση των επενδύσεων και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους πυλώνες αναμένεται όχι μόνο να επιταχύνει τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις, αλλά και να συμβάλει στην αναπλήρωση του αποθέματος πάσης φύσεως κεφαλαίου στη χώρα μας, στη γεφύρωση της απόστασης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ με τις οικονομίες της Ε.Ε., αλλά και στην προετοιμασία ενός γόνιμου εδάφους για ουσιαστική βιώσιμη ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι θεσμοί στους οποίους έχει εμπιστευτεί το ελληνικό κράτος την υλοποίηση επενδύσεων και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο. Οφείλουν να χαρακτηρίζονται από αξιοπιστία, συνέπεια, ευελιξία και ανθεκτικότητα. Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (π.ΤΑΝΕΟ), το επενδυτικό ταμείο (Fund-of-funds) της Ελλάδας, εργαζόμαστε προσηλωμένοι ώστε να είμαστε ο διαχρονικά αξιόπιστος συνεπενδυτής για κάθε οργανισμό που επιθυμεί να υλοποιήσει επενδύσεις στη χώρα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προσαρμοζόμαστε αναλόγως, στοχεύοντας σε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον που θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της ανταγωνιστικότητας και της μεγέθυνσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθιστώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες σε διεθνές επίπεδο.

Κεντρικός μας άξονας είναι η χρηματοδότηση της καινοτομίας με στόχο την ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη. Επενδύουμε σε ομάδες ανθρώπων με όραμα και συνέπεια, χωρίς διάκριση, σεβόμενοι το πλαίσιο της στρατηγικής μας και προσηλωμένοι στην εδραίωση ενός υγιούς, ανθεκτικού και αξιόπιστου πλαισίου αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων που θα μπορεί να εδραιώσει και να συμβάλει στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. αποτελεί επίσης το Equity Platform Instrument του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Σχέδιο Ελλάδα 2.0. Μέσω των συγκεκριμένων πόρων, έχουμε δημιουργήσει δύο εξειδικευμένα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, το Q-Equity και το InnovateNow, τα οποία έρχονται να πλαισιώσουν τα υπόλοιπα «ανοικτά» προγράμματά μας, καλύπτοντας όλους τους κλάδους και το εύρος των σταδίων ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Σήμερα συμμετέχουμε σε 21 νέα επενδυτικά ταμεία, τα οποία διαχειρίζονται έμπειρες αλλά και νέες ομάδες διαχειριστών. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ και οι στρατηγικές τους καλύπτουν όλο το εύρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Συνεχίζουμε αδιάκοπα να σχεδιάζουμε προγράμματα και πρωτοβουλίες, ώστε να αποκρινόμαστε άμεσα στις προκύπτουσες ανάγκες της αγοράς και να συμβάλουμε επιταχύνοντας την επίτευξη των εθνικών στόχων. Εστιάζουμε στην ουσιαστική ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης «έξυπνων» κεφαλαίων ώστε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας το εγχώριο ΑΕΠ και μετασχηματίζοντας ουσιαστικά και καινοτόμα το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Ο σκοπός μας δεν είναι να κινηθούμε απλά στο «Markowitz efficient frontier», αλλά να το μετατοπίσουμε.

Η επιτυχία μας είναι συνδεδεμένη όχι μόνο στο οικονομικό αποτύπωμα αλλά στην κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία. Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη, ίσως πιο κρίσιμη από ποτέ. Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε την επιτυχία που προέκυψε από μακρά και σκληρή προσπάθεια και να εξελιχθούμε συγχρονισμένα και αποτελεσματικά ώστε να παγιώσουμε την Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και τους Έλληνες ως πολίτες του κόσμου.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023