Ελληνική «άσκηση ετοιμότητας» για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Ελληνική «άσκηση ετοιμότητας» για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Χώρος υποδοχής ασθενών του ιού έχει στηθεί στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» - Έμφαση του ΠΟΥ στην πρόληψη και τον περιορισμό της επιδημίας στην Αφρική.

Στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» πραγματοποιήθηκε σήμερα η άσκηση ετοιμότητας του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του ιού Έμπολα στη χώρα μας. Η άσκηση, η οποία δεν πήρε δημοσιότητα από τα ΜΜΕ για να μη διαταραχθεί η νοσηλεία των ασθενών, βασίστηκε σε εικονικό περιστατικό ασθενούς μολυσμένου με τον ιό Έμπολα.

Γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, ντυμένοι με ειδικές στολές υποδέχθηκαν στο νοσοκομείο τον «ασθενή» και ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ.

Από το πρωί και πριν το πρακτικό κομμάτι της άσκησης, οι ειδικοί είχαν ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια όσους έλαβαν μέρος σε αυτή και ίσως κληθούν στο απευκταίο μελλοντικό σενάριο να αντιμετωπίσουν ένα πραγματικό περιστατικό. Ήδη, στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος σε αυτόνομο κτίριο και έχει εξοπλιστεί πλήρως με τα κατάλληλα μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά για να φιλοξενήσει, εάν χρειαστεί, ένα πιθανό περιστατικό.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ανεξέλεγκτη η εξάπλωση του ιού
Παρά τις διεθνείς υποσχέσεις για αποστολή γιατρών και ιατρικής βοήθειας στις περιοχές της δυτικής Αφρικής που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από την εξάπλωση του Έμπολα, δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατή η αντιμετώπιση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Στόουκς της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η εξάπλωση του Έμπολα παραμένει εκτός ελέγχου, αφού περίπου 4.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη στη δυτική Αφρική.

Ο Στόουκς δήλωσε πως δεν ήταν δυνατόν πλέον οι εθελοντές της διεθνούς ΜΚΟ να φέρουν μόνοι τους το μεγαλύτερο βάρος της περίθαλψης των ασθενών στα κράτη αυτά.

Οι ΓΧΣ λειτουργούν 700 από τις 1.000 κλίνες στα υπάρχοντα κέντρα περίθαλψης στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Μπαρόζο: Διαστάσεις «μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής»
Η επιδημία του ιού Έμπολα «δεν είναι πρόβλημα μόνο μερικών χωρών της δυτικής Αφρικής», αλλά θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις «μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Μπαρόζο επεσήμανε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την επιδημία του ιού Έμπολα στη διάρκεια της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Τις δηλώσεις αυτές έκανε από το Μιλάνο, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής Ευρώπης-Ασίας στην οποία αναμένεται να γίνει έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας.

ΠΟΥ: Βοήθεια σε 15 αφρικανικές χώρες για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού
Δεκαπέντε αφρικανικές χώρες που συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά στη ζώνη που έχει πληγεί από την επιδημία του Έμπολα θα λάβουν βοήθεια με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει τονίσει ότι δεν συνιστά να γίνονται έλεγχοι στα αεροδρόμια για τον εντοπισμό «ύποπτων» κρουσμάτων.

Οι χώρες στις οποίες θα δώσει προτεραιότητα ο ΠΟΥ περιλαμβάνουν τις τέσσερις που συνορεύουν με την πληγείσα περιοχή, δηλαδή την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα-Μπισάου, το Μαλί και τη Σενεγάλη. Στον κατάλογο έχουν προστεθεί άλλες 11 χώρες: το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, η Γκάμπια, η Γκάνα, η Μαυριτανία, η Νιγηρία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η ΛΔ του Κονγκό, το Νότιο Σουδάν και το Τόγκο.

Όλες αυτές οι χώρες επελέγησαν αφού ελήφθησαν υπόψη οι εμπορικοί δεσμοί τους με τις τρεις που έχουν πληγεί περισσότερο -τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα- και η κατάσταση των συστημάτων υγείας τους, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη η αξιωματούχος του ΠΟΥ, η διευθύντρια της υπηρεσίας Επαγρύπνησης και Δράσης, Ιζαμπέλε Νούταλ.

Η Νούταλ σημείωσε ότι ο ΠΟΥ δεν συνιστά να γίνονται έλεγχοι στα αεροδρόμια για τον εντοπισμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Αφρική. «Όμως, ούτε το αποδοκιμάζουμε», πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, οι έλεγχοι αυτοί «μπορεί να δώσουν μια ψευδαίσθηση ασφάλειας» γιατί «τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αφού περάσει ο επιβάτης από τις τελωνειακές υπηρεσίες και μπει στο έδαφος της χώρας».

«Δεν πρέπει να στιγματίσουμε κανέναν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξοστρακίζουμε τους πολίτες αυτών των χωρών, ή τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς», τόνισε η αξιωματούχος.

Περιορίστηκε η εξάπλωση του Έμπολα στη Σενεγάλη
«Ο ΠΟΥ ανακοινώνει επισήμως το τέλος της επιδημίας του Έμπολα στη Σενεγάλη και συγχαίρει τη χώρα αυτή για την αποφασιστικότητα που επέδειξε στο να σταματήσει την εξάπλωση του ιού», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός.

Η απόφαση αυτή του ΠΟΥ ήταν αναμενόμενη, αφού έχουν ήδη περάσει 42 ημέρες -ο μέγιστος χρόνος επώασης του ιού- από την ημέρα που εντοπίστηκε το πρώτο και μοναδικό κρούσμα του Έμπολα στη χώρα. Ο ασθενής, ένας άνδρας από τη Γουινέα, ανάρρωσε και κανείς από τους 74 ανθρώπους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή δεν προσβλήθηκε από τον ιό.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Υγείας της Κοινότητας Ανατολικής Αφρικής (ΚΑΕ) που συνεδρίασαν στην Αρούσα της Τανζανίας, αποφάσισαν να στείλουν περισσότερους από 600 γιατρούς και νοσηλευτές στη Δυτική Αφρική για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας.