Η ελληνική ελαφρόπετρα κατακτά τις αγορές του εξωτερικού

Η ελληνική ελαφρόπετρα κατακτά τις αγορές του εξωτερικού

Η «Λάβα Μεταλλευτική & Λατομική» εντατικοποιεί την εξαγωγική της δραστηριότητα.

Με εξαγωγές απαντά στην κρίση η μεταλλευτική εταιρεία «Λάβα Μεταλλευτική & Λατομική» προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες που καταγράφονται στην ελληνική αγορά. Το business plan της εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ορυκτών από το 1952 περιλαμβάνει εκτός από την είσοδο σε ξένες αγορές, διαφοροποίηση σε νέες εφαρμογές και αναβάθμιση των υπηρεσιών της.

Αιχμή του δόρατος αποτελεί η ελαφρόπετρα χάρη στην οποία κατέχει ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ταξίδι του ορυκτού ξεκινά από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Γυαλί Νισύρου, το Αλτσί Σητείας και τη Μήλο για να φτάσει, εκτός από τη Γηραιά Ήπειρο, στη Μέση Ανατολή και την Αμερική. Οι  ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία και το Ισραήλ αποτελούσαν μέχρι πρότινος τους βασικούς πελάτες της ελληνικής εταιρείας που εξειδικεύεται στην εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία βιομηχανικών ορυκτών. Ωστόσο, μέσα στην τελευταία τριετία προσθεσε στο πελατολόγιό της αγορές όπως εκείνες του Λιβάνου, της Δανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η κίνηση αποδείχτηκε μείζονος σημασίας, καθώς η διοίκηση είδε να καταγράφεται στις εξαγωγές μια άνοδος της τάξης του 60%, με τον συνολικό τους όγκο να ξεπερνά τη χρονιά που μας πέρασε το 80% των συνολικών πωλήσεων.

Η μοναδικότητα του προϊόντος που διαχειρίζεται η «Λάβα Μεταλλευτική & Λατομική» και η εμπειρία των έξι δεκαετιών αποτελούν το ισχυρό της χαρτί κατά τη διαπραγμάτευση συμφωνιών. Σημαντική συνεργασία θεωρείται η επιχειρηματική σχέση που έχει αναπτυχθεί με τον όμιλο Lafarge και κυρίως με τη Lafarge στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, μέσω των οποίων δίνεται βαρύτητα στη βιομηχανία προκατασκευασμένων δομικών υλικών και ελαφροβαρούς σκυροδέματος.

Μετά τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, σχετικό ενδιαφέρον υπάρχει από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και το Μαρόκο. Στο πλαίσιο αύξησης των πωλήσεων και περιορισμού των απωλειών από την εγχώρια αγορά, η εταιρεία έχει επιδοθεί στην παραγωγή και εμπορία γύψου από το ορυχείο στο Αλτσί της Κρήτης. Ήδη από το 2010 έχει προβεί στη σύναψη μακροχρόνιων συνεργασιών στην Τουρκία, το Λίβανο και τη Ρουμανία. Τα αποτελεσματα είναι ιδιαιτέρως θετικά με τις εξαγωγές γύψου να τετραπλασιάζονται και να αποτελούν, βάσει των στοιχείων του 2013, το 70% των πωλήσεων του ορυχείου.

Όπως η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, έτσι και η «Λάβα Μεταλλευτική & Λατομική», προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της επιβάλλεται να προχωρήσει σε επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκεται σε άμεση επαφή με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2010 ανέλαβε την πρωτοβουλία για ένα πρόγραμμα συνεργασίας με θέμα την «Ανάπτυξη ορθών γεωργικών πρακτικών για την καλλιέργεια κηπευτικών σε ελαφρόπετρα και διάδοσή τους στην καλλιεργητική πράξη». Το κέρδος από μια τέτοια συνεργασία είναι η  διεύρυνση της διαθέσιμης γνώσης στην Ελλάδα για ζητήματα υδροπονικών καλλιεργειών σε ελαφρόπετρα προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, γεωτεχνικών και γεωπόνων. Παράλληλα από το 2013 η εταιρεία συμμετέχει σε διακρατικό ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δασοπονίας του Πεκίνου με στόχο την άντληση πληροφοριών που θα συμβάλλουν στην αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ιστορική Αναδρομή
Η «Λάβα Μεταλλευτική & Λατομική» ιδρύθηκε πριν από 62 χρόνια προκειμένου να εκμεταλλευτεί το Δημοτικό Ορυχείο ελαφρόπετρας που βρίσκεται στη νήσο Γυαλί, βόρεια της Νισύρου. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα της ίδρυσης της (το 1977) εντάσσεται στον όμιλο εταιρειών Ηρακλής, ξεκινώντας το 1980 την επέκτασή της σε νέες δραστηριότητες με την απόκτηση του ορυχείου γύψου στο Αλτσί Σητείας. Το 1989, ξεκινά την εκμετάλλευση ορυχείου ποζολάνης στη Μήλο και το 1996 την εκμετάλλευση του ορυχείου πυριτικού στο ίδιο νησί. Το 2001 ο όμιλος εταιρειών Ηρακλής γίνεται μέλος του πολυεθνικού ομίλου Lafarge, ο οποίος έχει παρουσία σε 64 χώρες και ηγετική θέση παγκοσμίως στα δομικά υλικά.

Διαβάστε ακόμη:

Η εταιρεία που έφερε την «Αραβική Άνοιξη» στην Ελλάδα

Globo: Μια ελληνική ιδέα που κατέκτησε τον κόσμο