Globo: Μια ελληνική ιδέα που κατέκτησε τον κόσμο

Globo: Μια ελληνική ιδέα που κατέκτησε τον κόσμο

Η Globo, που ξεκίνησε από το υπόγειο του Κωστή Παπαδημητρακόπουλου, γνωρίζει πλέον την παγκόσμια καταξίωση. 

Στη ζωή όλων έρχεται η στιγμή που μια επιλογή μπορεί να αλλάξει για πάντα το μέλλον μας. Για τον Κωστή Παπαδημητρακόπουλο, ιδρυτή και CEO της Globo, αυτή ήλθε όταν το 1995 άφησε την επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση και εστίασε σε αυτό που ονειρευόταν. Κι όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «το μόνο για το οποίο ήμουν σίγουρος πριν από τόσα χρόνια ήταν το όνομα της εταιρείας!».

Σήμερα η Globo αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» του κόσμου στον χώρο ανάπτυξης των ολοκληρωμένων εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και του Software as a Service (SaaS), με παρουσία σε περισσότερες από 50 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές, ενώ απασχολεί 320 εργαζόμενους στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.

«Από την ίδρυσή της η Globo πέρασε από πολλά εξελικτικά στάδια» τονίζει ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος. «Όλα ήταν συναφή, όμως αυτό που σήμερα κάνουμε είναι μοναδικό. Ελάχιστες εταιρείες στον κόσμο έχουν πραγματικά την ίδια τεχνολογία με εμάς».

Αντικείμενο της Globo είναι το mobile working· η χρήση της mobile τεχνολογίας σε επίπεδο καταναλωτών και εργαζομένων. «Δύο είναι οι μεγάλες πλατφόρμες στις οποίες βασίζεται η εταιρεία. Πρώτη είναι το CitronGO!, που εδώ και τέσσερα χρόνια εξυπηρετεί πάνω από έξι εκατομμύρια χρήστες στις αναδυόμενες αγορές δίνοντας μια “εμπειρία smartphone” σε παλαιάς τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, καθιστώντας τα ικανά να τρέξουν εφαρμογές email και social networking μέσω μιας έξυπνης cloud υποδομής. Η δεύτερη μεγάλη πλατφόρμα από το “μπουκέτο” υπηρεσιών της Globo και δυνατό χαρτί της εταιρείας είναι το GO!Enterprise».

Όπως εξηγεί ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, η συγκεκριμένη τεχνολογία «είναι στοχευμένη για smartphones και άλλες “έξυπνες” φορητές συσκευές, και καλύπτει την ανάγκη του Bring Your Own Device (BYOD): Το να φέρνουμε, δηλαδή, τις φορητές συσκευές του προσωπικού μέσα στην επιχείρηση και να τις καθιστούμε ασφαλείς ούτως ώστε να έχουν πλήρη πρόσβαση στα εταιρικά δεδομένα». Βασική προϋπόθεση του BYOD είναι η ασφάλεια. Προτεραιότητα της Globo είναι να εξασφαλίσει στους πελάτες της ότι οι πλατφόρμες θα λειτουργούν χωρίς ρίσκο. «Γι’ αυτό τον λόγο η προσοχή μας εστιάζεται όχι μόνο στις ευρέως διαδεδομένες εφαρμογές, όπως email, PIΜ πρόσβασης και επεξεργασία αρχείων, αλλά και στην ανάπτυξη εφαρμογών(apps), ούτως ώστε να κινούνται σε εταιρικούς ρυθμούς με υψηλό επίπεδο ασφάλειας και κρυπτογράφησης, καθώς και να χρησιμοποιούνται από όλους».

Η έκρηξη της mobile τεχνολογίας και η είσοδος των «έξυπνων» συσκευών σχεδόν σε κάθε σπίτι έφεραν πολλές ανέσεις, αλλά γέννησαν και αρκετές ανάγκες. Μία από αυτές είναι η δημιουργία ασφαλών εταιρικών εφαρμογών οι οποίες θα μπορούν να «μπαίνουν» σε κάθε κινητό, ανεξαρτήτως οικοσυστήματος. «Το βασικότερο ζήτημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα app το οποίο θα τρέχει σε συσκευές με διαφορετικά Operating Systems (OS), μιας και το εύρος των επιλογών για τον χρήστη είναι μεγάλο. Αυτό ήρθαμε να λύσουμε με την πλατφόρμα GO!Enterprise,
διαμορφώνοντας ένα πολυεργαλείο στα χέρια του developer, για να αναπτύξει από έναν κώδικα τις δικές του εφαρμογές για κάθε OS» αναφέρει ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος.

GLOBO1

 

Ένα βήμα μπροστά από τους άλλους
Η Globo συμβάδισε με την πορεία του διαδικτύου, προλαβαίνοντας τις τάσεις και δημιουργώντας νέα δεδομένα πριν ακόμη αυτά γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας των επιχειρήσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι απλώς να επιβιώσει από δύο σημαντικές «μπόρες», αλλά και να αναπτυχθεί με αξιοζήλευτους ρυθμούς. Το «οικονομικό θαύμα» της Globo γεννήθηκε με την απόφαση των ανθρώπων της να κάνουν τη στροφή στο SaaS, ειδικά σε επίπεδο εταιρειών. «Από τις αρχές του 2000 δημιουργήσαμε τις πρώτες μας mobile εφαρμογές σε περιβάλλον WAP (απλουστευμένος mobile browser). Αναπτυχθήκαμε λοιπόν μέσα από τις τεχνολογίες του internet σε συστήματα intranet, όταν οι τεχνολογικές εταιρείες βρίσκονταν στο απόγειό τους. Με το σκάσιμο, όμως, της “φούσκας” των εταιρειών dot-com το 2001 (dot-com bubble), δείξαμε το σθένος και τη λογική να στοχεύσουμε στις επιχειρήσεις».

Με την ταχεία αναδιάρθρωση του χώρου και με νωπά ακόμη τα «απόνερα» της κατάρρευσης των τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ, η αγορά εισήλθε στην ευρυζωνική εποχή. Μια ευκαιρία την οποία ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος δεν άφησε να πάει χαμένη. «Από το 2004 αντιληφθήκαμε ότι έρχεται κάτι καινούργιο. Βλέποντας την είσοδο του broadband, τοποθετηθήκαμε στοχευμένα, φτιάχνοντας ένα μοντέλο επιχείρησης το οποίο θα παρήγαγε αποκλειστικά εξαγώγιμα προϊόντα.

Τότε αποφασίσαμε να εισαχθούμε και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ούτως ώστε να αντλήσουμε κεφάλαια για να αναπτύξουμε πλήρως τα σχέδιά μας. Αυτό έγινε στα τέλη του 2007. Μια εποχή όπου ναι μεν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση μάς ανάγκασε να αναθεωρήσουμε την αρχική μας στρατηγική, όμως τελικά αυτό λειτούργησε άκρως ευεργετικά. Μας έκανε να σκεφτούμε το κομμάτι του enterprise mobility, καταλήγοντας σε αυτό που είμαστε σήμερα».

Η αγορά AIM του Λονδίνου «σκληραγώγησε» τους ανθρώπους της Globo, όπως παραδέχεται ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος: «Ήταν κάτι που έβαλε την εταιρεία σε μια συνεχή διαδικασία ελέγχου και εξέλιξης. Αυτό μας έκανε να ωριμάσουμε και να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούμαστε απέναντι στους θεσμικούς μας επενδυτές. Καταφέραμε από την πρώτη στιγμή να ανταποκριθούμε στους αυστηρούς στόχους, προσελκύοντας συνεχώς νέους επενδυτές. Σήμερα πάνω από το 60% της εταιρείας βρίσκεται στα χέρια θεσμικών επενδυτών, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

 

Από το υπόγειο στις διεθνείς αγορές
Στην πορεία της Globo από το υπόγειο του Κωστή Παπαδημητρακόπουλου έως τις διεθνείς αγορές, σημαντικό ρόλο έπαιξε η προσαρμοστικότητα που επέδειξε κόντρα σε εμπόδια που διαμορφώθηκαν από το δυσχερές οικονομικό κλίμα της εποχής και την «κακή» φήμη που αδίκως φορτώθηκε η Ελλάδα.

«Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή συναντήσαμε μεγάλη δυσπιστία, η οποία δεν είχε να κάνει με την ίδια την Globo, αλλά με το εγχώριο περιβάλλον. Άλλωστε, μέχρι το 2010 ήμασταν ακόμη μια καθαρά ελληνική εταιρεία. Η επιλογή όμως του χώρου του mobility άναψε το “πράσινο φως” για όλους όσοι ήθελαν να επενδύσουν σε εμάς». Σήμερα η Globo έχει παρουσία σε 32 αναπτυσσόμενες αγορές στα consumer προϊόντα της με το CitronGO!, ενώ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής καθημερινότητας περισσότερων από 20 ανεπτυγμένων οικονομιών μέσω του GO!Enterprise.

Παράλληλα, επεκτείνεται δυναμικά και στον χώρο των εξαγορών, προχωρώντας στην απόκτηση δύο τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ. «Η πρώτη μας εξαγορά, το 2012, ήταν η Dialect Technologies. Ένας πάροχος υπηρεσιών λογισμικού και τεχνολογίας, ο οποίος αποτέλεσε το πρώτο μας πάτημα στην Αμερική. Έναν χρόνο μετά ήρθε η εξαγορά της Notify Technologies, έναντι συνολικού τιμήματος πέντε εκατ. δολαρίων. Ήταν μια εξαιρετική κίνηση για εμάς, μιας και επρόκειτο για μια εταιρεία με υποδομή υψηλού επιπέδου και με περισσότερους από 1.800 πελάτες στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των κρατικών υπηρεσιών, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και του βιομηχανικού τομέα. Μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται οι Oracle Corporation και Novell Inc».

Το 90% των εσόδων της Globo προέρχονται από το εξωτερικό. Όμως η εταιρεία προχώρησε στη μεγάλη απόφαση να διατηρήσει τις βασικές της λειτουργίες στην Ελλάδα. «Μπορεί η αγορά στην οποία στοχεύει η Globo να είναι το εξωτερικό, όμως ο χαρακτήρας μας παραμένει ελληνικός και η φυσική μας έδρα είναι εδώ. Μάλιστα, προχωρήσαμε στην πώληση του 51% του καθαρού ελληνικού κομματιού της εταιρείας, της Globo Technologies Α.Ε., η οποία δεν ενσωματώνεται πια στα μεγέθη του ομίλου Globo. Με αυτόν τον τρόπο επιτύχαμε την επικέντρωση του ομίλου στις διεθνείς δραστηριότητες, απελευθερώνοντας παράλληλα την ελληνική δραστηριότητα της Globo Technologies Α.Ε., η οποία σήμερα κατατάσσεται στις πέντε κορυφαίες επιχειρήσεις σε ιδιωτικά και δημόσια έργα στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα, με περισσότερους από 120 εργαζομένους».

Ο χώρος στον οποίο κινείται ο όμιλος Globo είναι γεμάτος εξαιρετικά δυνατούς ανταγωνιστές με χώρα προέλευσης κυρίως τις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους βρίσκεται η Airwatch, η οποία εξαγοράστηκε πρόσφατα από την VMWare για 1,5 δισ. δολάρια, καθώς και η Mobile Iron, ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνει δυναμικά και η IBM.

Έτσι, μεταξύ των άμεσων προτεραιοτήτων της Globo είναι η περαιτέρω διεθνοποίησή της στις ΗΠΑ μέσω στοχευμένων εξαγορών υψηλής προστιθέμενης αξίας, διατηρώντας όμως αναλλοίωτο τον ελληνικό της χαρακτήρα και προβάλλοντας σε κάθε ευκαιρία τις ικανότητες του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού της στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

* Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφόρησε Σάββατο 21 Ιουνίου με την εφημερίδα Παραπολιτικά και επιστρέφει στα περίπτερα Τετάρτη 02 Ιουλίου. 

Διαβάστε ακόμα:

Νέα παγκόσμια αναγνώριση για την GLOBO

Η νέα λίστα 40 under 40 αποκλειστικά στο FortuneGreece

Με άρωμα Αιγαίου

Χρ. Μεγάλου: Στόχος η επιστροφή στη κερδοφορία το συντομότερο