Η ελληνική «πυραμίδα» που κατέκτησε το εξωτερικό

Η ελληνική «πυραμίδα» που κατέκτησε το εξωτερικό

Η Pyramis συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων ελληνικών εταιρειών.

Εδώ και δεκαετίες αποτελεί το δεξί χέρι των Ελληνίδων νοικοκυρών, καθώς είναι από τις μεταλλουργίες που κατασκευάζουν την πλειονότητα των μαγειρικών σκευών που βρίσκονται στο σπίτι τους. Η Pyramis θεωρείται από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου και αποτελεί μια επιχείρηση που συντηρεί μεν την παράδοση, αλλά την «παντρεύει» ταυτόχρονα με την εξωστρέφεια. Νεροχύτες, κατσαρόλες, μαγειρικά σκεύη, ηλεκτρικές συσκευές, συστήματα μπάνιου, ηλιακοί θερμοσίφωνες και πολλά άλλα προϊόντα ταξιδεύουν σήμερα σε 65 χώρες του εξωτερικού.

Πρόσφατα δε η εταιρεία συμμετείχε, εκ νέου, σε μία από τις σημαντικότερες και πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις της Κίνας, την Canton Fair που διεξήχθη μεταξύ 15-19 Απριλίου, η οποία λαμβάνει χώρα στην Guangzhou την μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κίνας προσελκύοντας τις πιο εύρωστες και αξιόπιστες εταιρίες τόσο της Κίνας όσο και του παγκόσμιου εμπορικού κλάδου.
Σε όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποίησής της η Pyramis έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Αφενός τη διατήρηση για πάνω από μισό αιώνα της ηγετικής θέσης που κατέχει στην ελληνική αγορά, αφετέρου την αναγνώριση των προϊόντων της στο εξωτερικό, ενώ έχει βραβευτεί από την ICAP ως μία από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις της Ελλάδας. Το μέγεθός της είναι μεγάλο αν συμπεριλάβει κανείς τις εννιά θυγατρικές που έχει υπό τη σκέπη της σε Ρουμανία, Πολωνία, Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Ιταλία και Ρωσία, από τις οποίες προέρχεται και το 80% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Η παρθενική εμφάνιση στην ελληνική αγορά έγινε το 1959, όταν ο Αλέκος Μπακατσέλος προέβη σε ίδρυση της εταιρείας του στη Θεσσαλονίκη. Στην αρχή ξεκίνησε κατασκευάζοντας έπιπλα και εν συνεχεία δημιούργησε την πρώτη παραγωγική μονάδα κατασκευής μεταλλικών σωλήνων . Ο πρώτος νεροχύτης που τον καθιέρωσε στην αγορά κατασκευάζεται σχεδόν δέκα χρόνια μετά, το 1968 και η εταιρεία μετονομάζεται σε Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ.

Ακολουθούν η συνεργασία με τη Zanussi το 1969, η μετεγκατάσταση το 1972 στο καινούργιο εργοστάσιο και η επέκταση των εγκαταστάσεων της επιχείρησης το 1977. Είκοσι χρόνια μετά, από το 1997 ως το 2007, η επιχείρηση επιδίδεται σε μια σειρά επενδύσεων που ξεπερνούν τα 45 εκατ. ευρώ και αφορούν σε νέες εγκαταστάσεις και τεχνολογίες. Μισό εκατομμύριο ακόμη θα επενδυθεί το 2010 στη νέα μονάδα έκχυσης πολυουρεθάνης, που επιτρέπει την παραγωγή νεροχυτών με προεγκατατεστημένη ταινία στεγανοποίησης.

Στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου βρίσκεται σήμερα ο γιος του κ. Αλέκου Μπακατσέλου, Νίκος, ο οποίος στοχεύει στη διείσδυση του brand σε περισσότερες αγορές του εξωτερικού, με παράλληλη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων, προσφέροντας έτσι ολοκληρωμένες λύσεις για την κουζίνα και το μπάνιο.

Σε ιδιόκτητη έκταση 286.000 τ.μ. οι εγκαταστάσεις παραγωγής της Pyramis στη Θεσσαλονίκη καλύπτουν περίπου 30.000 τ.μ. και είναι δυναμικότητας πάνω από 1.500.000 νεροχυτών ετησίως. Απασχολεί συνολικά 400 εργαζόμενους και αποτελεί μακροχρόνιο συνεργάτη γνωστών πολυεθνικών μεταξύ των οποίων ΙΚΕΑ, Praktiker και Leroy Merlin.

Διαβάστε περισσότερα: 

Eταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο

Ο «πράσινος κολοσσός» των εκατομμυρίων «επιστρέφει» Ελλάδα

Το ελληνικό ελαιόλαδο που επέλεξαν τα Harrods