Η ελληνική πρεμιέρα του MIT Enterprise Forum

Η ελληνική πρεμιέρα του MIT Enterprise Forum

Σημαντικοί καλεσμένοι έδωσαν το παρών και το φωτεινό τους παράδειγμα στην εκδήλωση για τη νέα επιχειρηματικότητα. 

Αισιοδοξία για το μέλλον, αλλά και απογοήτευση για το παρόν ήταν τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στην πρώτη εκδήλωση του MIT Enterprise Forum Greece πριν από λίγες ημέρες στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το MIT Enterprise Forum επικεντρώνεται στην υψηλής τεχνολογίας επιχειρηματικότητα και αποτελεί μέλος του ΜΙΤ Technology Review. Στοχεύοντας το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα νεοφυών εταιριών (startups), το MIT Enterprise Forum Greece σκοπεύει να εμπνεύσει νέους μηχανικούς και επιστήμονες και να προσφέρει τεχνογνωσία και καλές πρακτικές μέσω της υποστήριξης του διεθνούς δικτύου MIT Enterprise Forum.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο ιδρυτικός πρόεδρος του MIT Enterprise Forum Greece, Βασίλης Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τους σκοπούς του οργανισμού και αναφέρθηκε στην αποστολή του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece και στο όραμα για μια ελληνική οικονομία στην οποία η εγχώρια τεχνολογία θα παίζει σημαντικότερο ρόλο.

Διαβάστε ακόμη: AbZorba Games: Έσπασε το φράγμα των 2 εκατομμύριων downloads

Μπροστά σε ένα κοινό 300 ατόμων, το οποίο στο τέλος κάθε ομιλίας έθετε εύστοχες και καίριες ερωτήσεις, πρώτος έλαβε το λόγο ο καθηγητής του ΜΙΤ Γρηγόρης Στεφανόπουλος. Αναφέρθηκε στα μαθήματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τα λάθη του παρελθόντος, στη δυνατότητα αποκόμισης ιδεών και γνώσης από λαμπρά παραδείγματα του εξωτερικού και στις ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν για εισροή επενδύσεων στη χώρα μας.

1/8

Η Antoinette Matthews, γενική διευθύντρια του MIT Enterprise Forum, Inc, τόνισε ότι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας παίρνει χρόνο και χρειάζεται ενεργή ενασχόληση όλων για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Και υπενθύμισε πως η καινοτομία είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει την ίδια την εφεύρεση αλλά και την εμπορευματοποίησή της.

Ο Paul English, συνιδρυτής της μηχανής αναζήτησης Kayak.com που επικεντρώνεται στα ταξίδια και τον τουρισμό, ανέφερε ότι η καινοτομία προέρχεται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τους κανόνες μιας αγοράς και άρα δεν υπόκεινται στους περιορισμούς τους.  Είπε πως η καινοτομία προέρχεται από ανθρώπους που ανακαλύπτουν ένα πρόβλημα, πολλές φορές ενοχλητικό προσωπικά στους ίδιους, και δεν σταματούν μέχρι να βρουν τρόπους για την αντιμετώπισή του. Και, φυσικά, ότι δεν είναι αρκετό να έχεις στην εταιρία σου εξαιρετικούς μηχανικούς, χρειάζεσαι επίσης ανθρώπους που αγαπούν την πώληση και συνδέουν μια  ανακάλυψη με πιθανούς αγοραστές.

Διαβάστε ακόμη: Οι startups των δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Paloma Cabello, Ιδρύτρια & Επίτροπος του MIT Enterprise Forum Spain, εστίασε στο γεγονός ότι χώρες σαν την Ισπανία και την Ελλάδα χρειάζεται να αποφασίσουν με πολύ προσοχή πού θα επενδύσουν τους ελάχιστους οικονομικούς πόρους που διαθέτουν, μιας και οι επιλογές που θα κάνουν σήμερα θα επηρεάσουν σημαντικά το μέλλον τους.

Ο Jason Pontin -πρόεδρος του MIT Enterprise Forum, αρχισυντάκτης και εκδότης του MIT Technology Review- ανέφερε ότι όπου υπάρχει πρόβλημα, η τεχνολογία αποτελεί μέρος της λύσης του. Σχολίασε ότι οι άνθρωποι της τεχνολογίας λειτουργούν ως μια διεθνής «φυλή», με κοινούς κώδικες επικοινωνίας βασισμένους στην κοινή τους τεχνολογική κουλτούρα.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε μετείχαν η Κατερίνα Στροπονιάτη, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Weendy.com, ο Άρης Κωνσταντινίδης, ιδρυτής και διευθυντής επενδύσεων της NBGi Ventures, ο Αλέξανδρος Μούκας, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Velti.com (και κάτι σαν σταρ της εκδήλωσης, όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του) και ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, καθηγητής και μέλος συμβουλίου Ιδρύματος του Ε.Μ.Π.

Διαβάστε ακόμη: BugSense: Η ελληνική startup που εξαγόρασε η Splunk Inc.

Στο πάνελ έγιναν εκτενείς αναφορές στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, και οι οποίες οφείλονται στη γραφειοκρατία, στη νομοθεσία, στην έλλειψη κατάλληλης νοοτροπίας και κουλτούρας υποστήριξης νέων επιχειρηματιών, στην ελλιπή προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσα στα Πανεπιστήμια, στην έλλειψη μεντόρων και συμβούλων, αλλά και στην έλλειψη επιτυχών παραδειγμάτων που θα λειτουργούν ως πρότυπα μίμησης. Παράλληλα, συζητήθηκε η πνοή αλλαγής  που παρατηρείται σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία σε θέματα όπως η διάθεση των νέων να πάρουν ρίσκα και να δημιουργήσουν δικές τους εταιρίες, και έγινε αναφορά στο ελληνικό δυναμικό που χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων και σε μερίδα επενδυτών που αρχίζει να υποστηρίζει περισσότερο τις προσπάθειες νέων επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας.

Το συμπέρασμα της εκδήλωσης, όπως το συνόψισαν ο Jason Pontin και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ήταν το πώς μπορεί το MIT Enterprise Forum Greece να βοηθήσει στην προσπάθεια ανάπτυξης της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Αναφέρθηκαν στην πρόθεση δημιουργίας ενός αληθινού οικοσυστήματος που θα προσφέρει συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με τα θέματα που οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερα οι νέοι. Σκοπός είναι, η Ελλάδα να γίνει και να νιώθει μέρος ενός διεθνούς δικτύου τεχνολογικής επιχειρηματικότητας, αποφεύγοντας την απομόνωση και αναδεικνύοντας επιτυχημένες ιστορίες (success stories) σε όλους τους επιμέρους τομείς.