Έλον Μασκ: «Ιδιοφυής ή απλά φαντασμένος;»

Έλον Μασκ: «Ιδιοφυής ή απλά φαντασμένος;»
epa10857328 A stack of US writer Walter Isaacson's book ‘Elon Musk’ is on display at a Barnes & Noble store in Glendale, California, USA, 12 September 2023. The book about US entrepreneur Elon Musk goes on sale in the US. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής των εκδόσεων Κλειδάριθμος, Γιάννης Φαλδαμής, μιλά στο Fortune για την εκρηκτική βιογραφία του Έλον Μασκ που μόλις κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα.

Έπεσε σαν κομήτης στο παγκόσμιο επιχειρείν και σε όποιον κλάδο και αν δραστηριοποιήθηκε έκανε disruption. Η προσωπικότητά του διχάζει: για κάποιους ευφυής, για κάποιους άλλους παράφρων! Το μόνο σίγουρο είναι ότι το όνομα Elon Musk τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης και συναγωνίζεται επάξια επιχειρηματικά μυαλά όπως εκείνα των Steve Jobs, Jeff Bezos, Bill Gates, Rupert Murdoch που άλλαξαν στο πέρασμά τους τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας των βιομηχανιών στις οποίες τοποθετήθηκαν.

Η εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας SpaceX, η κατασκευάστρια αυτοκινήτων και ενεργειακών συστημάτων Tesla, τα φωτοβολταϊκά συστήματα SolarCity, η Neuralink, που διερευνά τη συμβίωση ανθρώπου-τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρεία συστημάτων διάνοιξης σηράγγων The Boring Company και προσφάτως το Twitter, είναι μερικά από τα επιχειρηματικά τέκνα τα οποία φέρουν την υπογραφή του.

Πριν από λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος η βιογραφία του πλέον συναρπαστικού και αμφιλεγόμενου καινοτόμου της εποχής μας, με το αναγνωστικό κοινό να σπεύδει σε προπαραγγελία. Ο εκδότης Γιάννης Φαλδαμής μιλά στο Fortune για το best seller που, όπως λέει, αποτελεί ένα μεγάλο παράθυρο στο μυαλό ενός από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της σύγχρονης ιστορίας, ενώ απαντά στο ερώτημα: Είναι ιδιοφυής ή απλά φαντασμένος;

Κύριε Φαλδαμή, πόσο διαφορετικό θα ήταν το επιχειρείν εάν δεν υπήρχε ο Elon Musk; Το γεγονός ότι έκανε disruption σε όλους τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιήθηκε δεν υπογραμμίζει και την ευφυία του;

Και μόνο το γεγονός ότι ο Elon Musk προκάλεσε αναταραχή σε όλους τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιήθηκε, πέραν του ότι πράγματι υπογραμμίζει την ευφυία του, απαντάει και στην πρώτη ερώτηση: το επιχειρείν θα ήταν εντελώς διαφορετικό εάν δεν υπήρχε μια τόσο σημαίνουσα προσωπικότητα σαν κι αυτόν. Στην πραγματικότητα, ο Musk έχει καταφέρει να αγγίξει σχεδόν ό,τι θα μπορούσε να αγγίξει στον χώρο της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων: από ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και από συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών μέχρι μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Musk συνεχίζει να προκαλεί το κατεστημένο και να επεκτείνεται πέρα από τα υπαρκτά όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η ευφυία είναι μη μετρήσιμη και δεν έχει πρόσημο: μια ευφυέστατη ιδέα μπορεί να είναι εξίσου ικανή να διευκολύνει τις ζωές των ανθρώπων, αλλά και να καταστρέψει τον πλανήτη. Ένα απλό παράδειγμα: με το να ξεκινήσει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Tesla, ο Elon Musk, ανάγκασε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες να στραφούν κι εκείνες στην παραγωγή νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τι διαφορετικό έρχεται να προσδώσει αυτό το βιβλίο στο αναγνωστικό κοινό; Ποιες πτυχές του επιχειρηματία φωτίζει περισσότερο;

Ο βιογράφος του Elon Musk, Walter Isaacson – ο οποίος έχει γράψει, μεταξύ άλλων και τις βιογραφίες του Steve Jobs, του Albert Einstein και του Leonardo da Vinci – μας δίνει μια ιδιαίτερα ολοκληρωμένη εικόνα του επιχειρηματία. Επί δύο έτη ακολούθησε τον Musk παντού: αυτό σημαίνει ότι τον παρατήρησε τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική του ζωή, συνομίλησε με τους φίλους και τους "εχθρούς" του, με τους συναδέλφους του και την οικογένειά του, κατάφερε ακόμη και να μιλήσει με τον πατέρα του Musk, Errol. Κατέγραψε τον τρόπο που λειτουργεί στη δουλειά του, αλλά και τον τρόπο που διαχειρίζεται τις προσωπικές του σχέσεις, ρίχνοντας φως σε μια πιο ευάλωτη μεριά του ψυχισμού του. Ο Musk μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, τη λεκτική και σωματική βία που δέχτηκε ως παιδί, καθώς και την εμπειρία του με το σύνδρομο Άσπεργκερ, μια διαταραχή που συνοδεύεται από μειωμένη ενσυναίσθηση. Η βιογραφία είναι μια αποκαλυπτική προσωπική ιστορία ειπωμένη εκ των έσω, ένα μεγάλο παράθυρο στο μυαλό ενός από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της σύγχρονης ιστορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελικά στο ερώτημα «ιδιοφυής ή φαντασμένος» ποια είναι η σωστή απάντηση;

Αυτό θα μπορέσει να το κρίνει ο καθένας μόνος του, αφού διαβάσει τη βιογραφία του Musk! Παρόλο αυτά, μια τόσο ισχυρή προσωπικότητα ποτέ δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Για να φτάσεις στο μικρό ποσοστό των ανθρώπων που μετράνε επιτυχία τεραστίων διαστάσεων, υποθέτουμε ότι πρέπει να είσαι λίγο και από τα δύο: αρκετά ιδιοφυής ώστε να πετυχαίνεις και αρκετά φαντασμένος ώστε να πιστεύεις ότι θα πετύχεις.

Ήδη στην ανακοίνωση της έκδοσης του βιβλίου ο κόσμος έσπευσε σε προπαραγγελία πριν καν τοποθετηθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ποια ήταν η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού;

Η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού ήταν και είναι πολύ θετική. Κάτι τέτοιο ήταν, φυσικά, αναμενόμενο: ο Elon Musk είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα σε όλον τον πλανήτη, με σχεδόν τρομακτική επιρροή πάνω στην έκβαση της ανθρώπινης ιστορίας.

Τα συναισθήματα του κόσμου γι’ αυτόν καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα: κάποιοι τον θεωρούν Θεό, ενώ άλλοι τον αντιμετωπίζουν σαν το απόλυτο κάθαρμα. Πάντως για όλους, είτε αυτοί είναι θαυμαστές, είτε εχθροί, ο Musk αποτελεί μια συναρπαστική προσωπικότητα. Ο Έλληνας αναγνώστης δεν αποτελεί εξαίρεση – πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να προπαραγγείλουν το βιβλίο, ενώ ακόμη περισσότεροι αυτοί που έδειξαν ενδιαφέρον για τη βιογραφία στην 51η Έκθεση Βιβλίου που μόλις ολοκληρώθηκε στο Πεδίο του Άρεως.

Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα αναγνώστη; Τι είδους βιβλία προτιμά; Η ανάγνωση βιογραφιών είναι στην ιδιοσυγκρασία του;

Ο Έλληνας αναγνώστης αναζητά το καινούριο: θέλει να μάθει και να εξελιχθεί, είναι απαιτητικός και του αρέσει να φιλοσοφεί, τόσο για τα απλά και τα καθημερινά, όσο και για τα πιο σύνθετα. Του αρέσει, επίσης, να χάνεται σε κόσμους φανταστικούς, ικανούς να τον τραβήξουν μακριά από την καθημερινή ζωή. Έτσι, τα είδη που τον κερδίζουν είναι κυρίως η λογοτεχνία, αλλά και τα βιβλία της προσωπικής και οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και τα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης που καθιστούν τα άγνωστα μονοπάτια πιο προσβάσιμα.

Ίσως η ανάγνωση βιογραφιών να μην ανήκει ακριβώς στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα αναγνώστη -τουλάχιστον όχι στην πλειονότητά του. Παρόλο αυτά, ο Έλληνας, από τη φύση του περίεργος και διεξοδικός, ενδιαφέρεται για τους εσωτερικούς μηχανισμούς που οδηγούν ένα διάσημο πρόσωπο στην επιτυχία του και έτσι, υπό αυτό το πρίσμα, οι βιογραφίες ισχυρών προσωπικοτήτων αποτελούν ένα συχνό πεδίο εξερεύνησης.

Ποια είναι τα πιο ευπώλητα βιβλία των εκδόσεων Κλειδάριθμος αυτή την περίοδο;

Είναι εκείνα που αφορούν την προσωπική και οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη του ελληνικού κοινού να μαθαίνει και να εξελίσσεται συνεχώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: