ΕΛΠΕ: Διπλασιασμό εξαγωγών έφερε το διυλιστήριο Ελευσίνας

ΕΛΠΕ: Διπλασιασμό εξαγωγών έφερε το διυλιστήριο Ελευσίνας

Αρνητική πορεία για τα κέρδη λόγω του αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος.

Αύξηση του όγκου διύλισης και πέρασμα σε ζημιές είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών μεγεθών του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Συγκεκριμένα ο όγκος πωλήσεων διύλησης διαμορφώθηκε σε 6.843 χιλ. μ.τ. έναντι 6.573 χιλ. μ.τ. το πρώτο εξάμηνο του 2012.. Σε επίπεδο συγκρίσιμων EBITDA αυτά διαμορφώθηκαν σε 59 εκατ. ευρώ από 272 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Τέλος σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων ο όμιλος εμφάνισε ζημιές ύψους 83 εκατ. ευρώ από κέρδη 131 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του ’12.

Το Β’ τρίμηνο 2013 ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιμετώπισε ένα δυσμενές περιβάλλον διύλισης, που επηρέασε ιδιαίτερα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι κυρώσεις Ε.Ε./ΗΠΑ στις εξαγωγές Ιρανικού πετρελαίου και οι πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά Ρωσικών αργών στην Ευρώπη, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους προμήθειας αργού πετρελαίου για τα διυλιστήρια της περιοχής μας. Επιπλέον, οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη, και ειδικά η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη στο Νότο, εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση για καύσιμα.

Οι παραπάνω εξελίξεις διαμόρφωσαν τα περιθώρια διύλισης σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα ενδεικτικά περιθώρια διύλισης FCC διαμορφώθηκαν στα 2,9$/bbl (Β’ Τριμ. 2012: 6,5$/bbl), ενώ τα περιθώρια Hydrocracking κυμάνθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β’ Τριμ. 2013, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:«Αντιμετωπίσαμε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον αυτό το τρίμηνο. Πέρα από τη συνεχιζόμενη ύφεση στην Ελληνική οικονομία, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μειωμένη διεθνή ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου και αυξημένο κόστος προμήθειας αργού, καθώς και ιδιαίτερα χαμηλά περιθώρια διύλισης. Σε αυτό το περιβάλλον επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς μας, με αύξηση των εξαγωγών άνω του 50% των συνολικών πωλήσεων, καθώς το νέο διυλιστήριο Ελευσίνας αυξάνει σταθερά την παραγωγή και τις επιδόσεις του. Επιπλέον εστιάζουμε στην ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητάς μας, με περαιτέρω έμφαση στα προγράμματα μετασχηματισμού και μείωσης κόστους, τα οποία μας έχουν αποφέρει μέχρι σήμερα όφελος περίπου 250 εκατ. ευρώ ετησίως. Η συνεχής δέσμευση του προσωπικού του Ομίλου είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να συνεχίσουμε σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό διεθνές και εγχώριο περιβάλλον».

Διαβάστε ακόμη: Προχωρά η εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την Socar