ΕΛΠΕ και Energean ενδιαφέρονται για τις έρευνες υδρογονανθράκων

ΕΛΠΕ και Energean ενδιαφέρονται για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Οι έρευνες αφορούν τις περιοχές σε Άρτας, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο.

Tα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean Oil&Gas εκδήλωσαν σήμερα ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ Πελοποννήσου στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Αύγουστο.

Δεν συμμετείχε στη διαδικασία η ιταλική Εnel, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε με πρωτοβουλία της συγκεκριμένης εταιρίας που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές (σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον για έρευνα σε συγκεκριμένη περιοχή τότε προκηρύσσεται διαγωνισμός για την πρόσκληση και άλλων ενδιαφερομένων). Σύμφωνα με πληροφορίες η Εnel επρόκειτο να συμμετάσχει στο διαγωνισμό σε Κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και για την απόσυρση του ενδιαφέροντός της επικαλέστηκε το ενδεχόμενο αλλαγής της φορολογίας, σύμφωνα με πηγές της αγοράς ωστόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε και η κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η Energean εκδήλωσε ενδιαφέρον για 2 από τις 3 περιοχές (‘Αρτα και Αιτωλοακαρνανία, έκτασης 4.762,9 τ.χλμ., και 4.360,3 τ.χλμ. αντίστοιχα) που αποτελούν συνέχεια της περιοχής των Ιωαννίνων στην οποία η ίδια πρόσφατα αναδείχθηκε ανάδοχος για την πραγματοποίηση ερευνών. Η Energean εκμεταλλεύεται επίσης τα κοιτάσματα του Πρίνου ενώ έχει αναλάβει και τις έρευνες στο Κατάκολο.

Τα ΕΛΠΕ αντίστοιχα, που έχουν ήδη κερδίσει την περιοχή του Πατραϊκού κόλπου υπέβαλαν προσφορές για τις περιοχές της ‘Αρτας – Πρέβεζας και της ΒΔ Πελοποννήσου.

Αργότερα μέσα στο έτος αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του μεγάλου διαγωνισμού για τη διερεύνηση της ύπαρξης υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και του Νότιου Κρητικού Πελάγους. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης οι όροι του διαγωνισμού θα επανεξεταστούν με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος που λήγει το Μάιο.

Σε ανακοίνωσή της η Energean αναφέρει ότι η προσφορά “αποτελεί ένα έμπρακτο δείγμα στήριξης της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης” καθώς και ότι “η παρουσία του αμερικανικού επενδυτικού fund ‘Third Point’, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως και συμμετέχει στρατηγικά στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις αναπτυξιακές προοπτικές του εγχώριου τομέα υδρογονανθράκων και της ελληνικής οικονομίας, γενικότερα”.

Τα ΕΛΠΕ κάνουν λόγο επίσης για ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τομέα Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της χώρας μας και προσθέτουν ότι “Όλες οι σχετικές αποφάσεις και ενέργειες διέπονται από ενδελεχή τεχνική και οικονομική ανάλυση και αξιολόγηση, η δε πορεία των ερευνητικών εργασιών και επενδύσεων καθορίζεται από αμιγώς τεχνικά και επιχειρηματικά κριτήρια”.