ΕΛΠΕ, Total και Edison υπογράφουν σύμβαση σταθμό για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

ΕΛΠΕ, Total και Edison υπογράφουν σύμβαση σταθμό για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Σήμερα οι υπογραφές για παραχώρηση του οικοπέδου 2 – Είσοδος του γαλλικού κολοσσού και επίσημα στην εγχώρια αγορά.

Σταθμό στην ιστορία των ελληνικών υδρογονανθράκων αναμένεται να αποτελέσει η σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, γνωστή ως οικόπεδο 2, στην κοινοπραξία «Total-Edison-Eλληνικά Πετρέλαια».

Η σύμβαση θα υπογραφεί σε ειδική τελετή στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου και εκ μέρους της κοινοπραξίας από τον αντιπρόεδρο του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Maurizio Coratella, από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και από τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Στάθη Τσοτσορό.

Στην εκδήλωση θα παραστούν ο πρέσβης της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί και ο πρέσβης της Ιταλίας Εφίζιο Λουίτζι Μάρας.

Η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί την είσοδο της γαλλικής Total στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων και την εδραίωση της θέσης της ιταλικής Edison που συμμετέχει ήδη από κοινού με τα ΕΛΠΕ στην παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου, στον οποίο αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις από το 2019.

Η Total που έχει παρουσία και δραστηριότητα σε 150 χώρες, είναι ο operator της κοινοπραξίας στην «παραχώρηση 2» με ποσοστό 50%, ενώ από 25% έχουν οι Edison και τα ΕΛΠΕ.

Η γαλλική εταιρεία που συμμετέχει και στις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον από κοινού με τα ΕΛΠΕ και την αμερικανική ΕxxonMobil για την υποθαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, προκαλώντας διεθνή διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στον Νοέμβριο.