ΕΛΤΑ: Για «φαγοπότι» 28 εκατ. ευρώ κατηγορούνται συνδικαλιστές

ΕΛΤΑ: Για «φαγοπότι» 28 εκατ. ευρώ κατηγορούνται συνδικαλιστές

Αποκαλύφθηκαν παρατυπίες και παράνομες επιχορηγήσεις χωρίς παραστατικά. 

Παράνομες χρηματοδοτήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τις διοικήσεις των ΕΛ.ΤΑ. φέρεται να έχει λάβει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) το διάστημα 2007-2010.  Αυτό διαπιστώνει το πόρισμα ελέγχου της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας που υπεβλήθη πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Στην υπόθεση εμπλέκονται πέντε μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Αφετηρία για την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αποτέλεσε προ τριετίας έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή που είχε αποκαλύψει παράνομες χρηματοδοτήσεις της διοίκησης των ΕΛ.ΤΑ προς την Ομοσπονδία, ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η Οικονομική Αστυνομία φέρεται να έχει εντοπίσει ατασθαλίες και στη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων σε μέλη της Ομοσπονδίας για ταξίδια που φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει εντός και εκτός Ελλάδας.

Το σκάνδαλο, που αγγίζει τα 28 εκατ. ευρώ, ανακάλυψε η ΕΛ.ΑΣ κατά τον φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ).

Κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας ερεύνησε τα φορολογικά παραστατικά της ΠΟΣΤ για το χρονικό διάστημα 2007-2010 και διαπίστωσε μεγάλες παρατυπίες στην εισροή χρημάτων (επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις) προς την Ομοσπονδία, αλλά και οικονομικές ατασθαλίες στα παραστατικά των εκροών (αποζημιώσεις, ταξίδια, δαπάνες). Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία φέρεται να λάμβανε παράτυπα επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με τον Νόμο 1264/82 τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, όπως είναι η ΠΟΣΤ, απαγορεύεται να δέχονται εισφορές ή ενισχύσεις από τους εργοδότες. Η πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας έδειξε ότι στα ταμεία της Ομοσπονδίας εισέρρευσαν παράτυπα τουλάχιστον 28 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν το διάστημα 1997-2011.

Η ΠΟΣΤ ενισχύθηκε με ποσό ύψους 5.642.592,54 ευρώ μέσω του λογαριασμού στον οποίο εισέρρεαν οι συνδρομές και οι κρατήσεις των εργαζομένων για προγράμματα διακοπών και τη λειτουργία του Παραθεριστικού Κέντρου. Καραμπινάτη παρατυπία, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ήταν και η επιχορήγηση ύψους 2.370.472,28 ευρώ, η οποία έγινε μέσω άλλου λογαριασμού που χρησιμοποιούνταν από τα ΕΛΤΑ για νόμιμες παροχές προς την Ομοσπονδία.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι εισπράξεις και πληρωμές συνολικού ποσού 2.178.252,15 ευρώ, που αφορούσαν τη λειτουργία των προγραμμάτων «Διακοπών» και «Παραθεριστικού Κέντρου», δεν είχαν καταγραφεί στο Βιβλίο Ταμείου της.

Η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας πάντως φέρεται να έχει εντοπίσει παρατυπίες και σε ό,τι αφορά την καταβολή αποζημιώσεων σε μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για μετακινήσεις τους εντός της χώρας και στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά, συνδικαλιστής των ΕΛ.ΤΑ. που ταξίδεψε για δύο μόλις ημέρες σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης «χρέωσε» την Ομοσπονδία με πρόσθετα έξοδα, εμφανίζοντας παραστατικά, σύμφωνα με τα οποία το ταξίδι του είχε διάρκεια 5 ημέρες αντί για 2. Παρόμοια τακτική ακολούθησε και άλλο μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας. Ενώ δηλαδή ταξίδεψε αυθημερόν με αεροπλάνο σε πόλη της Ηπείρου, εμφάνισε παραστατικά, σύμφωνα με τα οποία το ταξίδι του είχε γίνει οδικώς και είχε διάρκεια τριών ημερών.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι μέλη της Ομοσπονδίας έχουν λάβει παράτυπα πρόσθετη αποζημίωση 23.000 ευρώ για ημερήσιες δαπάνες, διανυθέντα χιλιόμετρα κ.ο.κ. Επιπλέον, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., συνολικά 463 εντολές πληρωμής για αποζημιώσεις ταξιδιών εντός της χώρας και στο εξωτερικό, συνολικού κόστους 228.115 ευρώ, δεν συνοδεύονται από κανένα παραστατικό έγγραφο.

Τι απαντάει η ΠΟΣΤ
«Έωλες» χαρακτηρίζει τις κατηγορίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), ενώ καταγγέλλει την Οικονομική Αστυνομία ότι παίζει «επικοινωνιακό παιχνίδι σπίλωσης του συνδικαλιστικού κινήματος» καθαρά «πολιτικού χαρακτήρα». Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, η ΠΟΣΤ υποστηρίζει πως πρόκειται για επανάληψη παλαιότερης ιστορίας του 2011, όταν διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία, λίγο πριν από την εξαγγελία της πώλησης των ΕΛΤΑ. «Στο ίδιο έργο θεατές» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «τα οικονομικά του συνδικάτου για άλλη μία φορά χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακό αντίβαρο στους αγριεμένους από τη φορολογική επιδρομή συμπολίτες μας».

Η ΠΟΣΤ υπογραμμίζει με έμφαση πως το σύνολο των εσόδων του συνδικάτου προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων και αμφισβητεί ανοικτά τα συμπεράσματα της έρευνας, καθώς, όπως υποστηρίζει, αθροίζονται διαφορετικής προέλευσης ποσά, υπολογίζονται δύο και τρεις φορές τα ίδια ποσά, συγκεντρώνονται ποσά που αφορούν ολόκληρη πενταετία σε μία χρήση και ποινικοποιούνται οι εισφορές των εργαζομένων. Επιφυλάχθηκε παράλληλα να δώσει το συντομότερο δυνατό στη δημοσιότητα τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία που «θα διαψεύσουν τις δόλιες ανακρίβειες που θίγουν το συνδικαλιστικό κίνημα ως συλλογική οντότητα αλλά και στο επίπεδο των στελεχών του».