Ελβετική «αργία» στους αιθέρες

REUTERS

Κλειστά τα αεροδρόμια για τα ελβετικά πολεμικά αεροσκάφη τα βράδια και τα σαββατοκύριακα!

Όταν ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου των Αιθιοπικών Αερογραμμών κατέλαβε τις πρωινές ώρς της Δευτέρας το σκάφος και επιχείρησε να το προσγειώσει στο αεροδρόμιο της Γενεύης, κανένα ελβετικό πολεμικό τζετ δεν απογειώθηκε για αναχαίτιση. Ο λόγος είναι… απλός. Η αεροπειρατεία πραγματοποιήθηκε «εκτός ωραρίου»!

Police officers help passengers disembark from the hijacked Ethiopian Airlines flight ET 702 at Cointrin Airport in Geneva

Διαβάστε ακόμη: Δοκιμαστική πτήση F-16 δίχως πιλότο

«Η ελβετική πολεμική αεροπορία δεν μπορεί να εμπλακεί επειδή οι αεροπορικές βάσεις είναι κλειστές τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της, Laurent Savary. «Είναι ζήτημα μπάτζετ και αριθμού εργαζομένων», εξήγησε.

Το «ωράριο» της ελβετικής πολεμικής αεροπορίας κυμαίνεται μεταξύ 8 το πρωί μέχρι το μεσημέρι, και 13.30 έως 5 το απόγευμα.

Το ζήτημα της ελβετικής αεράμυνας πρόκειται να τεθεί σύντομα σε δημοψήφισμα, μιας και τα παλιά αμερικανικά αεροσκάφη της χώρας πρέπει να αντικατασταθούν από νέα σουηδικά. Μέχρι να γίνει αυτό, η Ελβετία προσφεύγει στη βοήθεια των γειτόνων της, και κυρίως της Γαλλίας.