Eμανουέλ Μακρόν: Ο Μότσαρτ των Ηλυσίων

Eμανουέλ Μακρόν: Ο Μότσαρτ των Ηλυσίων
Emmanuel Macron is the French Minister of Economy, Industry and Digital Affairs in the Second Valls Government. He was appointed on 26 August 2014. He was previously a senior official, politician and former investment banker. Photographed in his office in Bercy, a few days after having shaved his headline-making beard. Photo (c) Ed Alcock / M.Y.O.P. 18/1/2016 Photo:

Όλη η ιστορία του νέου Γάλλου προέδρου, έτσι όπως δεν την έχετε ξαναδιαβάσει.

Του Γιώργου Πράτανου

Ο 39χρονος που κατάφερε τη μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων 50 χρόνων στη Γαλλία δεν είναι καθόλου συνηθισμένος: Το clean cut προφίλ του, το ατσαλάκωτο του στυλ του, τον κάνουν να μοιάζει με ψυχρό τραπεζίτη. Όταν όμως η συζήτηση πάει στην προσωπική ζωή του, ο αιώνιος έρωτάς του για την 64χρονη σύζυγό του, μπορεί να μπερδεύει τους επικριτές του. «Είναι ένας φιλόσοφος που έγινε τραπεζίτης και πολιτικός» δηλώνει η ίδια, η Brigitte. Μπορεί τα γεγονότα να είναι γνωστά, αλλά ποιος μπορεί να ισχυριστεί πώς τον γνωρίζει καλά;

Πριν από τρία χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των γάλλων ψηφοφόρων αγνοούσε την ύπαρξή του. Ποτέ στη ζωή του δεν υπήρξε υποψήφιος– ίσως σε σχολικές εκλογές, αλλά δεν είναι εξακριβωμένο. Κανένα από τα δύο παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, στις τάξεις των οποίων ανήκουν οι επτά προηγούμενοι πρόεδροι, δεν τον στήριξε. Και όταν οι προβολείς στράφηκαν στην προσωπική του ζωή, ξεπρόβαλλε η κατά 24 χρόνια γηραιότερη σύζυγός του-και καθηγήτριά του στα γυμνασιακά του χρόνια, Brigitte, η οποία σαγήνευσε τα media. Αυτά είναι κάποια μόνο από τα στοιχεία που κάνουν την περίπτωση του νέου Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, μοναδική και ιστορική. Θα είναι ανάλογη και η θητεία του;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, αλλά με νωπά τα πεπραγμένα του αποτυχημένου Προέδρου και πρώην μέντορά του, Francoise Hollande, οι προσδοκίες δεν μπορούν να είναι τεράστιες. Αλλά ο Macron έχει μάθει να ξεκινά από τη θέση του αουτσάιντερ, να ελίσσεται κόντρα στα προγνωστικά, την πεπατημένη… Άλλωστε η ιστορία του μέχρι να φτάσει στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Γαλλίας, μόλις στα 39 του, το αποδεικνύει.

Το παιδί που έκανε παρέα με μεγάλους

Το πρώτο από τα τρία παιδιά της αστικής οικογένειας των Macron, ο Emmanuel, έδειχνε πάντα μια προτίμηση προς τις κλασικές επιστήμες, παρότι οι γονείς του –και στη συνέχεια ο αδερφός και η αδερφή του, ήταν τότε νοσοκομειακοί γιατροί στηn πόλη Αμιάν, 120 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού. Ίσως να τον έστρεψε προς τα εκεί η αγαπημένη του γιαγιά, πρώην δασκάλα, τη Manette, το διαμέρισμα της οποίας ήταν το καταφύγιο του. «Με το που τέλειωνα το σχολείο πήγαινα εκεί, πίναμε σοκολάτα και ακούγαμε Chopin» έχει περιγράψει σε συνέντευξή του. «Η αυτοπεποίθησή του προέρχεται από τη γιαγιά του» τονίζει ο βιογράφος του, François-Xavier Bourmaud, «Ήταν μια προοδευτική σοσιαλίστρια που χρωμάτισε τις πολιτικές του ιδέες από μικρό».

Στο ιδιωτικό Ιησουίτικο σχολείο σάρωνε τα βραβεία, αλλά δεν είχε ανάγκη να κάνει τον έξυπνο στις παρέες τον συνομήλικών του, προτιμούσε να συγχρωτίζεται με τους καθηγητές του. Τότε ήταν, στα 16 του, που ερωτεύτηκε τη 40χρονη καθηγήτριά Γαλλικών και Λατινικών, Brigitte Trogneux. Ήταν παντρεμένη με τρία παιδιά και η κόρη της ήταν συμμαθήτριά του. «Δεν ήταν σαν τους άλλους, σίγουρα όχι» δηλώνει χρόνια αργότερα η Brigitte στο France 3, ήταν συνεχώς με καθηγητές και συζητούσε μαζί τους διάφορα θέματα. Είχε συνεχώς ένα βιβλίο στο χέρι. Δεν ήταν ο κλασικός έφηβος, είχε μια ισότιμη σχέση με τους ενήλικες».

Σε αντίθεση, όμως, με δεκάδες ρομαντικά μυθιστορήματα ανά τους αιώνες, όπου ο μαθητής ερωτεύεται τη δασκάλα του, στην περίπτωση του Macron ο έρωτας αυτός -όχι μόνο τον καθόρισε, αλλά έγινε και σχέση ζωής. Οι φήμες για το δεσμό ξέφυγαν από τα στενά όρια του σχολείου και όταν έφτασαν στο σπίτι των Macron, οι γονείς του αποφάσισαν να του αλλάξουν όχι απλά σχολείο, αλλά και πόλη: Ο ταλαντούχος έφηβος βρέθηκε στο Παρίσι, σε ένα από τα πιο ξακουστά σχολεία της γαλλικής πρωτεύουσας, το Henri IV. Αλλά ούτε αυτό ήταν ικανό να τον κάνει να ξεχάσει την Brigitte. Είπαμε, ο Emmanuel δεν ήταν ένα συνηθισμένο παιδί. Ήξερε τι ήθελε και είχε την υπομονή, και την αποφασιστικότητα να το κατακτήσει. Η μεθοδικότητα ήρθε αργότερα, με την πείρα.

9+2 πολιτικοί που έγιναν ηγέτες κρατών κοντά στα 40

Κατασκευάζοντας το μέλλον

Η Φιλοσοφία και οι Πολιτικές Επιστήμες είναι τα δύο πεδία που τον γοητεύουν και έτσι, παίρνει τη συγκεκριμένη κατεύθυνση στο Université Paris Ouest Nanterre La Défense, ενώ ακολουθεί το master στις Πολιτικές Επιστήμες, στο Sciences Po. Ο Emmanuel κατασκευάζει συστηματικά και προσεκτικά το μέλλον του. Στο πλαίσιο αυτό,  εισάγεται στο φημισμένο παρισινό κολέγιο, ENA (École nationale d’administration/ Εθνική Σχολή Διοίκησης), που ουσιαστικά προετοιμάζει τους μελλοντικούς ηγέτες της Γαλλίας. Εκεί παθιάζεται με τον Machiavelli και τον Hegel –κάτι εντελώς αντιφατικό για όλους, εκτός από εκείνον.

Τα αδιαμφισβήτητα χαρίσματά του δεν περνούν απαρατήρητα. Εξέχων γαλλικός οικονομικός και κοινωνικός θεωρητικός, Jacques Attali, πρώην σύμβουλος του προέδρου François Mitterrand, τον ξεχωρίζει και γίνεται ο μέντοράς του. Τοποθετείται στη Γενική Επιθεώρηση Οικονομικών και διορίζεται αναπληρωτής εισηγητής μιας διμερούς επιτροπής για την ενίσχυση της γαλλικής οικονομικής ανάπτυξης, της οποίας επικεφαλής είναι ο Attali. Εκεί, ο φιλόδοξος Macron γνωρίζει τους γάλλους βιομηχάνους, τραπεζίτες, ηγετικές φυσιογνωμίες του συνδικαλισμού, τους οποίους και γοητεύει –τι έκπληξη! Έπειτα από τέσσερα χρόνια στο δημόσιο τομέα, ο Macron πληρώνει 50.000 ευρώ για να σπάσει το συμβόλαιο που έχει με τη γαλλική κυβέρνηση και να προσχωρήσει στον τραπεζικό κολοσσό της Rothchild & Cie Banque, με τις συστατικές του Attali.

Ο Macron υπήρξε αποκάλυψη, έγινε γρήγορα managing partner και η φήμη του στους τραπεζικούς κύκλους ξεπέρασε τα γαλλικά σύνορα όταν, το 2012, έκλεισε τη συμφωνία για την εξαγορά των παιδικών τροφών της Pfizer από τη Nestle έναντι 10,8 δισ. ευρώ, συμφωνία που τον έκανε πλουσιότερο κατά 2,8 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, διατηρεί παρασκηνιακά επαφές με τον σοσιαλιστή François Hollande συμβουλεύοντάς τον για το οικονομικό του πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του για την προεδρεία της Γαλλίας. Η εκλογή του φέρνει τον Macron στα Ηλύσια Πεδία, αναλαμβάνοντας σημαντικό ρόλο στον κλειστό προεδρικό κύκλο. Γρήγορα ο γαλλικός Τύπος αντιλαμβάνεται την επιρροή του στις αποφάσεις του Προέδρου και μέντορά του, και τον χαρακτηρίζει «Mozart των Ηλυσίων». Δύο χρόνια αργότερα, στα 37 του, θα είναι ο πιο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, όπου περνάει μια δέσμη αντιλαϊκών οικονομικών  μεταρρυθμίσεων. Το 2016  παραιτήθηκε αφού είχε σχηματίσει πριν τη δική του Κίνηση, το Εμπρός!

Το άλμπουμ της ζωής του Μακρόν μέσα από σπάνιες φωτογραφίες

Ο ευτυχισμένος γάμος

Πριν από την ξέφρενη πορεία του προς την κορυφή, ο νεαρός Γάλλος είχε προλάβει να κάνει πράξη την υπόσχεσή του στην αιώνια αγάπη του. «Ό, τι και να κάνεις θα σε παντρευτώ»  είχε πει στην Brigitte, όταν εκείνος ήταν 17. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2007, ο Emmanuel παντρεύτηκε την Brigitte – που είχε χωρίσει 21 μήνες νωρίτερα από τον τραπεζίτη σύζυγό της, André Louis Auzière, στο Λε Τουκέ, το τουριστικό θέρετρο των Γάλλων εκατομμυριούχων. Η οικογένειά της είχε αποδεχτεί μετά από χρόνια τον Macron. Στην τελετή, εκείνη είχε επιλέξει κοντό λευκό φόρεμα, εκείνος θέλησε να ευχαριστήσει τα παιδιά της συζύγου του που «μας αγαπάτε για αυτό ακριβώς που είμαστε».

Η Brigitte είναι συνεχώς δίπλα του κι εκείνος το απολαμβάνει. Το 2015 αποφασίζει να συνταξιοδοτηθεί, για να τον βοηθήσει να υλοποιήσει το στόχο του, να κερδίσει την πιο σημαντική δουλειά της Γαλλίας, αυτή του προέδρου της χώρας. Ήξεραν πως ο «πόλεμος» που έρχεται θα είναι πολυμέτωπος, με πολλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Η ίδια είχε προειδοποιήσει το οικογενειακό περιβάλλον πως θα άκουγε πολλά παράδοξα για τον Emmanuel, κάτι που δεν άργησε να συμβεί. Οι ψευδείς φήμες που ξέσπασαν περί σχέσης του Macron με το γενικό διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού του Radio France, Mathieu Gallet, αντιμετωπίστηκαν έξυπνα από τον πολιτικό, που έβαλε στο κάδρο τη σύζυγό του. «Είναι δυσάρεστο για την Brigitte» τόνισε σε μια προεκλογική συγκέντρωση, «που αναρωτιέται πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό με φυσιολογικό τρόπο, αφού μοιραζόμαστε τη ζωή μας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αν στη διάρκεια ενός δείπνου σάς πουν πως έχω διπλή ζωή με τον Mathieu Gallet, μάλλον θα είναι το ολόγραμμά μου και φυσικά όχι εγώ».

Το τελευταίο χτύπημα ήταν η κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η προεκλογική ομάδα του Macron, όταν και υποκλάπηκαν πολλά Gigabytes εσωτερικών εγγράφων, δύο ημέρες πριν από τις εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής. Υπό το φόβο να χρησιμοποιηθούν με σκοπό να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους –όπως συνέβη και στις αμερικάνικες εκλογές, η εκλογική επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τις εκλογές ζήτησε από τα media και τους πολίτες να μην αναμεταδίδουν το περιεχόμενο των εσωτερικών εγγράφων.

Η Επόμενη Ημέρα

Μπορεί ο 39χρονος να έχει γοητεύσει τους Γάλλους, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Macron θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση και ένα νέο κόμμα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το σφυροκόπημα που θα δεχθεί και από τα αριστερά και από τα δεξιά του αναμένεται ανελέητο. Θα αντέξει την πίεση;

Πηγή: People