Εμπλέκει τον Ερντογάν υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης

Εμπλέκει τον Ερντογάν υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης

Ο παραιτηθείς υπουργός Περιβάλλοντος καλεί τον Τούρκο πρωθυπουργό να πράξει το ίδιο. 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Τουρκία, καθώς μετά την παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, ακολούθησε αυτή του υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας για το σκάνδαλο διαφθοράς.  Η τελευταία ήταν και η πιο ηχηρή καθώς ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ ζήτησε να παραιτηθεί και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «τα πολεοδομικά σχέδια,που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα, έγιναν με οδηγίες του πρωθυπουργού».

Με αυτόν τον τρόπο εμπλέκει άμεσα τον πρωθυπουργό Ερντογάν, ενώ στη δήλωση που έκανε, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με όποιον υπουργό θέλει. Αλλά δεν δέχομαι να μου ασκείται πίεση με την προτροπή: «παραιτηθείτε εξαιτίας της επιχείρησης η οποία περιλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς και προβείτε στην ανακοίνωση που θα με ανακουφίσει».

Ουσιαστικά ο πρώην πλέον υπουργός δηλώνει ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί. Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε επίσης ότι «δεν δέχομαι την πίεση διότι μεγάλο μέρος των πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα έγιναν, μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού» και τόνισε: «Ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από υπουργός και βουλευτής. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να ανακουφίσει την πατρίδα και το λαό».

Διαβάστε ακόμη: Σειρά παραιτήσεων υπουργών κλυδωνίζει την κυβέρνηση Ερντογάν

‘Αλλη σημαντική εξέλιξη σήμερα ήταν η παραίτηση του βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρώην υπουργού Εσωτερικών, Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν. Είναι ο τρίτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τότε που εμφανίστηκε η κόντρα της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Στις 30 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ και στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς, ο πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου Χακάν Σουκούρ. Προς το παρόν δεν έχει παραιτηθεί ο τέταρτος υπουργός που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς, ο υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων Εγκεμέν Μπαγίς.

Εκκρεμεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αφού πέρα από τις σημερινές παραιτήσεις, υπάρχουν και τρία μέλη του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου που ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.