Εμπλεκόμενος με τα Panama Papers και ο πρόεδρος της Αργεντινής

Εμπλεκόμενος με τα Panama Papers και ο πρόεδρος της Αργεντινής
epa05238630 Mauricio Macri, President of Argentina arrives for a working dinner at the White House in Washington, DC, USA, 31 March 2016. US President Barack Obama is hosting a working dinner with heads of delegations at the Nuclear Security Summit. EPA/Ron Sachs / POOL

Ο Μαουρίσιο Μάκρι εμφανίζεται στα αρχεία άλλης μιας offshore που ιδρύθηκε το 1981 στον Παναμά.

Το όνομα του Αργεντινού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι εμφανίζεται στα αρχεία άλλης μιας εξωχώριας εταιρείας, της Kagemusha, που ιδρύθηκε το 1981 στον Παναμά, γράφει σήμερα η εφημερίδα La Nación, που είναι μέλος της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής, που εξελέγη τον περασμένο Νοέμβριο με την υπόσχεση ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, υποστήριξε χθες ότι δεν έχει παρανομήσει. Το όνομά του και εκείνο του πατέρα του αναφέρονταν στα λεγόμενα “Έγγραφα του Παναμά” που διέρρευσαν στον Τύπο. Οι δυο τους φέρονταν ιδιοκτήτες μιας εταιρείας, της Fleg Trading Ltd, που έδρευε στις Μπαχάμες από το 1998 μέχρι το 2008.

Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Φράνκο Μάκρι, ο πατέρας του 57χρονου προέδρου, εμφανίζεται ως πρόεδρος της εταιρείας Kagemusha που έχει κεφάλαια ύψους 10.000 δολαρίων. Η εταιρεία αυτή συστάθηκε το 1981 και παραμένει ακόμα ενεργή. Την εποχή εκείνη ο Μαουρίσιο Μάκρι ήταν 22 ετών και εργαζόταν στον Όμιλο Μάκρι που είχε ιδρύσει ο πατέρας του.

“Δεν έκανα τίποτα κακό, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου”, είπε την Δευτέρα ο πρόεδρος.

Σήμερα ο πρωθυπουργός της Αργεντινής Μάρκος Πένια τόνισε ότι η κυβέρνηση “δεν έχει τίποτα να κρύψει”. “Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε, γιατί υπάρχει σύγχυση, ότι ο πρόεδρος δεν έχει λογαριασμούς, ούτε μη δηλωμένα περιουσιακά στοιχεία. Ούτε στον Παναμά, ούτε αλλού”, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι βουλευτές του Μετώπου για τη Νίκη (FPV), του αριστερού συνασπισμού της πρώην προέδρου Κριστίνα Κίρσνερ έχουν ζητήσει τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση.